Cuma, 22 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Odası, üyelerinin üretim ve ticari güçlerini artıracak dolaylı ve genel faaliyetlerin yanı sıra doğrudan faaliyetler-projeler geliştirmeye devam ediyor. İTO, 2022 itibariyle ‘Uçtan Uca e-İhracat Projesi’ni de hayata geçirmeyi planlıyor.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “e-ticareti e-ihracata çevirmek için güçlü bir projeyi daha devreye alıyoruz. ‘Uçtan Uca e-İhracat Projesi’ ile KOBİ’lerimizin ve girişimcilerimizin e-ihracat potansiyellerini açığa çıkarmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
HABER: MÜGE BİBER / ŞEREF KILIÇLI / BARIŞ CABACI
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İTO’nun 2021 Faaliyet Raporu ile 2022 İş Programı ve Bütçesi’nin ele alındığı Olağanüstü Meclis Toplantısı’nda, 2022 yılında e-ihracata yönelik yeni bir projeyi daha hayata geçireceklerini açıkladı. Üyelerin üretim ve ticari güçlerini artıracak dolaylı ve genel faaliyetlerin yanı sıra doğrudan faaliyetler-projeler de hayata geçirdiklerini söyleyen Avdagiç, “Pandemiyle önemi bir kez daha anlaşılan e-ticareti, e-ihracata çevirmek için güçlü bir projeyi daha devreye alıyoruz. ‘Uçtan Uca e-İhracat Projesi’ ile KOBİ’lerimizin ve girişimcilerimizin e-ihracat potansiyellerini açığa çıkarmayı amaçlıyoruz. Karınca kararınca her Türk girişimcinin, ihracat artışına katkıda bulunacağı bir imkanı, bu projeyle elde edeceğine inanıyorum” dedi.
ÜYELER İÇİN NÖBET YILI
İTO üye sayısının 650 bini aştığını belirten Avdagiç, şöyle devam etti: “Üyelerimizden bize ulaşan sorunları ve talepleri, ilgili makamlara hiç bekletmeden ve çözecek şekilde ulaştırdık. Özellikle hizmetler sektöründeki işletmelerimiz için çok ciddi mücadele ve teşebbüslerde bulunduk. Salgının ikinci yılı da tüm personelimizle birlikte 650 bin üyemiz için hazır kıta nöbette olduğumuz bir yıl oldu. Deyim yerindeyse sadece kendi üyelerimizin değil, Türk iş dünyasının bütün mensupları için çare ve çözüm üreten bir öncü kuvvet olarak çalıştık.
11 Mart 2020 tarihinde Türkiye’de görülen ilk Covid-19 vakasından sonra uygulamaya koyduğumuz ‘aktif iletişim-faal istişare’ mekanizmasını daha da güçlendirip kalıcı hale getirdik. 650 bin üyemizin temsilcisi olan Meslek Komitelerimiz, siz değerli Meclis Üyelerimiz ve üye firmalarımızın içinde bulunduğu iş örgütleriyle sürekli iletişim ve istişare halinde olduk.”
TÜCCARIN TAPU MUHAFIZIYIZ
Pandeminin ikinci yılında üretimin ve ticaretin çarkları daha hızlı dönsün diye İTO olarak tüm personelle hiç ara vermeden çalıştıklarını, ekonominin ve ticaretin büyümesine katkı verdiklerini anlatan Şekib Avdagiç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Her zaman söylediğim gibi biz, ticaretin tapu senetlerinin muhafızıyız. Bu nedenle ticari ve adli sebepler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ve üçüncü kişiler bizden belge talep ediyorlar. İşte bu amaçla biz tam 111 bin 117 adet bilgilendirme yazışması yaptık. 2021 yılında sadece Ticaret Sicil Müdürlüğü- müz, üyelik işlemleri için Odamızı ziyaret eden 378 bin 915 kişiyi ağırladı.”
İNŞA VE RESTORASYON ÇALIŞMALARINDAN
Başkan Avdagiç, 2021’in, inşa ve restorasyon çalışmalarının son sürat devam edip büyük ivme kazandığı bir yıl olduğunu belirterek, “2019’dan beri yapım aşamalarını özenle sürdürdüğümüz bu eserlerimizi bitirip 2022 yılında, sizlerle birlikte birbiri ardı sıra hizmete alacağız” diye konuştu. Avdagiç, inşa ve restorasyon çalışmaları devam eden bu eserlerle ilgili şu bilgileri verdi:
* Liman Han: Projede izolasyon, elektrik ve mekanik işler yapılıyor. Son olarak çevre düzenlemesi yapılacak ve Allah nasip ederse 2022 Haziran’ında açılışını sizlerle birlikte yapacağız.
* Eski İTO Binası: Burada ciddi bir zemin iyileştirme çalışması yürütüyoruz. Çünkü Haliç’in hemen kıyısındaki binamızın zemini, tabir-i caizse Haliç alüvyonlarının, çamurlarının içinde bulunuyor. 2022’de hafriyat çalışmaları ve su izolasyonunu bitirmeyi, kaba inşaat ile ince ve mekanik işlerin de yüzde 90’ını tamamlamayı hedefliyoruz.
* İTO Ek Binası: Bu binadaki restorasyon çalışmamızın esasını, depreme karşı dayanıklı bir yapı ortaya koymak oluşturuyor. Hedefimiz, 2022 yılında çelik taşıyıcı sistemi kurmak, cephe restorasyonunu ile mekanik işleri bitirmek.
* Taşhan Ek Blok: Kasım 2021 itibariyle tadilat ve takviye ruhsatı alarak çalışmalara başladık. Taşhan’ın tamamlayıcı unsuru olan ancak imar sorunları sebebiyle eş zamanlı yapamadığımız bu yapıyı, 2022’de bitirip Taşhan’daki hizmet birimlerimizle bütünleştirmek niyetindeyiz.
* Hidayet Camii: Sosyal sorumluluğumuzun bir gereği olarak 2022 Mart ayında restorasyona start vermeyi planlıyoruz.
İŞTİRAKLERDEN
* BTM girişimlerine 330.4 milyon TL yatırım
Bu yılın ilk 11 ayında 14 BTM girişimi, yatırımcıların ilgisini çekti ve toplam 330 milyon 472 bin lira değerleme üzerinden yatırım almayı başardı. Hedefimiz, 2022’de 400 milyon değerleme üzerinden yatırım almak ve böylece toplamda 1 milyar lira üzerinden yatırıma ulaşmak.
* Teknopark İstanbul savunma için cazibe merkezi oldu
2021 itibariyle 2 bin 447 projenin yürütüldüğü Teknopark İstanbul, milli ve yerli teknolojinin ana üssü haline geldi. Artan talepler karşısında biz de mevcut alanımızı genişletme çalışmalarına başlattık ve sonuçlandırdık. Komşu yeni parsellerin bize verilmesi yönündeki taleplerimiz kabul edilip Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylece toplam sınırımız, 469 bin metrekare artışla 1 milyon 136 bin metrekareye ulaştı.
* İDTM’de yeni bir dönem başladı
İDTM’de 2021’in en önemli gelişmesi, 20 yıllık kiracı sorununun kesin bir şekilde çözümlenmesi oldu. Kiracı, İDTM’nin salonlarından ve ofis olarak kullandığı mekanlardan tahliye edildi. Artık tüm salonlarımızın tek bir yöneticisi var, o da İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’dir. Bu arada İDTM, ilk kez bina tapusuna kavuştu. Gerekli süreçlerin tamamlanmasıyla 1 ve 3 numaralı fuar salonlarının iskanını alıp, tapuya işlettik. Diğer salonlar için de süreçlerimiz devam ediyor.
YENİ BİR ÇAĞRI SİSTEMİ KURUYORUZ
“Çağrı merkezince telefonda yanıtlanan çağrı sayısı, 305 bin 589 olarak gerçekleşti. 2022’de MERSİS ve çağrı merkezimizde yeni bir aşamaya geçmeyi planlıyoruz. Doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmayı sağlamak amacıyla e-posta, chatbot ve yapay zeka kullanılarak yeni bir sistem kurup, 2022’de hizmete açmayı planlıyoruz.”
RAKAMLARIN DİLİYLE 2021 HİZMETLERİNDEN
* Üyelerimizin fiziksel ve online iştirak edebilecekleri toplantılarımız kapsamında 49 kapsamlı webinar ve 3 seminer gerçekleştirdik.
* Webinarlarda; kamu desteklerinden yeni iş yapma modellerine, markalaşmadan elektronik ihracata, üretim tedariğinin dijital dönüşümünden stratejik pazarlama ve iş geliştirmeye kadar üyelerimizi bilgilendirdik.
* Webinarlarımız rekor seviyede ilgi gördü ve 25 bini aşkın görüntüleme aldı.
* 2020’de başlattığımız üyelerimize yönelik eğitim ve bilgilendirme toplantılarımıza 2021’de de kesintisiz devam ettik. 2021’de fiziki olarak 166 toplantı, online olarak da 155 toplantı olmak üzere toplam 321 toplantı gerçekleştirdik.
* 2021 yılı ocak-kasım ayları arasında 57 bin 625’i kuruluş, 190 bin 931’i değişiklik olmak üzere toplam 248 bin 556 tescil yaptık. Ayrıca 58 bin 589 adet sicil belgesi düzenledik. Yine 7099 sayılı Kanunla bize verilen yetki gereği, 61 bin 799 adet sözleşme ve imza beyannamesini tasdikledik.
* 13 Aralık 2021 tarihine kadar üyelerimize 444 bin 793 adet faaliyet belgesi verdik. Bu belgenin 352 bin 546 adedini online ortamda verdik. 84 bin 134 adet ticaret sicil gazetesi sureti verirken, 142 bin 365 adet Oda kayıt tasdiki yaptık. Ayrıca 19 bin 632 iş makinasını tescil ettik. Bu, pandeminin ikinci yılında yüzde 23’lük bir artış demektir.
* Ticaretin işlemesi için elzem olan A.TR’den Menşe Şahadetnamesi’ne kadar birçok alanda verdiğimiz dış ticaret belgesinin sayısı, 15 Aralık 2021 itibariyle 2 milyon 466 bin 52 oldu. Bir önceki yıla göre verilen ‘sadece’ belge sayısı, yüzde 11.7’lik bir artışı gösteriyor. Bizce çok önemli bir rakamı, kapasite raporu talebinde elde ettik. Aralık ayı itibariyle üye firmalarımıza 6 bin 446 adet kapasite raporu düzenledik. Bu, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 25.9’luk bir artışa tekabül ediyor.
* Meslek komitelerimiz, 2021’de sektörlerini başarılı bir şekilde temsil etti. Komite toplantılarıyla sorunları ve çözüm yollarını belirleyip Oda yönetimimizi beslediler. 81 Meslek Komitemiz, 2021’de 1.023 komite toplantısı yaparak, yeni bir rekora imza attı. Ayrıca, 1.023 toplantının 5’i fiziksel ortamda, 8’i hibrit şeklinde, 1.010’u da online olarak gerçekleştirildi. Bunlara ilaveten de 2 sektör toplantısı ve 2 müşterek toplantı yaptık.
* 2021’nin ocak-kasım döneminde sektörel sorunlara çözüm üretmek amacıyla toplam 246 maddeden oluşan 17 rapor hazırlayıp bakanlıklara ulaştırdık.
* 2021’de 8 ülkede, 9 ayrı şehirde ‘dizi film içerik; emlak, gayrimenkul; genel ticaret; gıda; inşaat ve iş makinaları; kitap; mobil iletişim teknolojileri; otomotiv endüstrisi’ alanlarında 10 fiziksel fuara katıldık. Bu fuarlarda toplam 7 bin 200 metrekarelik alanda 350 firmamızın 1.350 firma temsilcisiyle yer almasını sağladık.
* Odamız kurumsal portalını, 20 Aralık 2021 tarihi itibariyle 8 milyon 482 bin 833 kişi ziyaret etti.
2022, BİR GEÇİŞ YILI
İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Öztürk Oran, 2022 İş Programı ve Bütçesi’nin ele alındığı Olağanüstü Meclis Toplantısı’nda, dünya ekonomisinin sıra dışı bir yılı daha geride bıraktığını, Türkiye’nin ise yeni ekonomik modelle yeni bir yola girdiğini hatırlattı. Oran, “Üretim, yatırım ve istihdamdan başka hiçbir çıktıyı kabul etmeyen bu yeni kalkınma modeli, Türkiye’yi nihayetinde hak ettiği yüksek gelirli ülkeler ligine taşıyacaktır. İş dünyası olarak buna inancımız tam” dedi.
Türkiye’nin bu süreci en sancısız şekilde atlatmaya muktedir olduğunu ifade eden Oran, “Asgari ücret ve vergilere yönelik pek çok yeni düzenleme gösteriyor ki, Türkiye ekonomisi başıboş değildir. Gerektiğinde her türlü manipülatif saldırının önünde durabilecek akla ve dirayete sahiptir. 2022’nin Türkiye’nin üretim ve ihracat kabiliyetinin çok daha gelişeceği, güçleneceği bir yıl olacağına yürekten inanıyorum. 2022, bir geçiş yılıdır. Yeni ekonomik modele kalibrasyon yılıdır. İnşallah, 2023’te Türkiye’de kur-enflasyon değil, cari fazla tahminleri yapacağız. Bu çerçevede başta iş dünyası olmak üzere ekonominin her paydaşını yeni kalkınma politikamızı desteklemeye davet ediyorum” diye konuştu.
140 YILLIK SORUMLULUK
Öztürk Oran, İstanbul Ticaret Odası İş Programı ve Bütçesi’ni iş dünyasının inanç, azim ve kararlılığının güçlü bir nişanesi olarak gördüklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bütçede İstanbul iş dünyasının hayalleri var. Eli, emeği, alın teri var. İş Programımızda da bizden beklenen işler, atılması gereken adımlar, yapılması gereken projeler var. Bu noktada, İstanbul Ticaret Odası 2022 İş Programı ve Bütçesi, tüm İstanbul iş dünyasının eseridir.”
İTO’nun 2022 yılında 140. kuruluş yıl dönümünü kutlayacağını hatırlatan Oran, şöyle devam etti: “Bir buçuk asra yaklaşan deneyimin gücü, hepimizin omzuna tarihi bir sorumluluk yüklüyor. İşte, bu gönüllü ve yürekten çalışmayla; 600 binden fazla üyemizin sesi olmaya, ülkemize olan yüksek inancımızı korurken durmaksızın çalışmaya, üretmeye ve dünya ile rekabet etmeye devam edeceğiz.”
MECLİS’TEN YANSIMALAR
HAMİLİK YAPILAN OKULLARA AĞIRLIK VERİLMELİ
Semih Ferit Emekli-Demir Çelik Meslek Komitesi: Pandemi sürecinde İTO’dan ne zaman bir şey istesek destek aldık. Teknopark İstanbul, BTM ve birçok faaliyet ile çok güzel işler yapıldı. Bu performans için teşekkür ediyoruz. 2022 yılında vasıflı eleman yetiştirilmesi ve işyerlerinin dijital dönüşümüne ağırlık verilmesi konuları çok önemli. Şu anda meclis ve komite üyelerinin dahil olduğu 12 çalışma grubu var. Komitelerin hamilik desteği verdiği okullara yıllık bütçeden eşit pay ayırmalarını talep ediyorum. Döviz kurlarının artık kalıcı olmasını ve TL’ye güvenin yeniden artmasını istiyoruz. Meclis üyelerimizin içinde her meslekten insan var, hepimizin derdi aynı.
MESLEK LİSELERİYLE İLGİLİ YENİ UYGULAMA OLUMLU
Mücahit Yıldız-Kozmetik Meslek Komitesi: Odamızın üye sayısı uzun dönem 400 binli rakamlarda gitti. Son dönemde 600 bini aştığı belirtiliyor. Sanırım bu şirketlerin bir kısmı kayıtlı fakat faaliyette bulunmuyor. Üye sayısı bu yönden bir netliğe kavuşmalı diye düşünüyorum. Diğer bir konu, mesleki eğitim. Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürü ile mesleki eğitim konusunda bir toplantı yaptık. Mesleki eğitimden bahsedilirken ara eleman sıkıntısı var deniliyor. Aslında ara eleman değil, ana eleman sıkıntısı var. Meslek liseleriyle ilgili yeni bir uygulamayı öğrendik. Uygulama kapsamında, meslek lisesinde okuyan öğrenci, haftanın beş gününü işyerinde geçirebilecek. İşyerinde geçirdiği süre, haftada bir iki gün olunca çok etkisi olmuyordu. Ancak şimdi haftanın beş günü işyerinde olabilecekler. Yoklamaları işyerinde geçerli olacak. İşyerindeki çalışma notları da ders notları gibi olacak. Bunun reel sektör için çok büyük bir imkan olduğunu düşünüyorum. Bence bu konunun daha çok duyurulması lazım. Bundan bir ay kadar önce İletişim Başkanlığı’nın bir çalıştayı vardı. Orada akademik sunumlar yapıldı. Bir sunumda algı yönetimi konusunda Avrupa’dan da örnekler verildi. Almanya’da kadına şiddet oranı, Türkiye’deki ile aynıymış. Ancak Alman medyasında ve sosyal medyada bu tür haberler yer almıyor. Yani algı yönetimi yapıyorlar. Türkiye de ülkenin imajı açısından algı yönetimi konusunda çalışma yapmalı. Çünkü ülkenin imajı ve algı yönetimi turizmi ve ticareti de etkiliyor. Belki İTO da bu konuda çalışmalarda yer alabilir. BTM’de birçok çalışma içinde yer aldım. Şu anda en büyük sıkıntılardan birinin girişimci arkadaşların pandemi şartlarından dolayı ellerindeki projeleri tanıtamamaları olduğunu düşünüyorum. Şu anda açıkta olan birçok startup projesi var. Odamızda 81 meslek komitesi var. Eminim ki, projelerin çoğu birçok sektörü ilgilendiriyor. Girişimcilerin projeleri, sunumlar vasıtasıyla komite üyeleriyle buluşturulabilir. Mesela zoom gibi platformlar üzerinden bu yönde sunum çalışmaları yapılabilir.
BTM GİRİŞİMCİLERİ İLE KOMİTELER SIK SIK BİR ARAYA GELMELİ
Rasim Bilgehan-Örme Kumaş, Çorap ve Trikotaj Meslek Komitesi: Hepimiz için zor geçen bir yılın sonunda temennimiz, bu yılın sorunlarını yarına taşımamak. İçinde bulunduğumuz durum, işletmeler için zor zamanlar. Gözümüz, kulağımız döviz kurlarında. Kurda öngörülemez bir hareketlilik var; bu da iş yapmayı zor hale getirdi. Hükümetin yeni adımları ile kurun seyri değişti, TL’ye güven tekrar sağlandı. Keşke yangın çıkmadan önce müdahale edilseydi. İnşallah en kısa zamanda bu sert iniş ve çıkışlar geride kalır. İş dünyası güven, şeffaflık ve yatırımların uzun vadeli seyrini görmek ister. Daha önce krizler gibi bunu da atlatırız. 651 bin üyemizle bu kutlu çatı altında aşamayacağımız hiçbir zorluk yok. Pandemi sürecinde devam eden Oda faaliyetleri hepimizi mutlu etti. BTM, çok kıymetli bir proje. Bu merkezdeki parlak fikirleri olan gençlerle komiteleri sık sık bir araya getirmeliyiz. Arada organik bir bağ kurmalıyız. Aynı bağlar İstanbul Ticaret Üniversi-tesi ve Teknopark İstan-bul için de yapılmalı.
HALKI SANAYİYE ÖZENDİRMELİ
Mustafa Balkuv-Örme Kumaş, Çorap ve Trikotaj Meslek Komitesi: Odamızın 2022 yılı bütçesini inceledim, titizlikle hazırlanmış. Hem Odamıza hem ticaret erbabına hayırlı olsun diyorum. 2022 yılında döviz kurunda da istikrar diliyoruz. Mesleki eğitim konusunda bir zaafiyet var. Ülkemizde meslek liselerinden sektörlere dönüş yüzde 7-8 seviyesinde. Bu, oldukça düşük bir oran. Halbuki oralarda verilen ciddi bir emek var. Bu oranlar yukarılara çıkarılmalı. Mesela biz TRİSAD Tekstil Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizde yüzde 40’a yakın seviyeyi yakaladık. Ancak gelişmiş ülkelerde oran yüzde 60 seviyesinde. Ülke olarak en azından yüzde 50 seviyesini yakalamalıyız. 30 yıl önce meslek liseleri memleket meselesi olarak ele alındı fakat ardı gelmedi. Meslek liseleri haricinde iş garantili meslek edindirme kursları da var. Mesela biz Zeytinburnu’nda iş garantili bir atölye açtık. Daha önce iki dönem yapıldı. Şimdi ise üçüncü dönem için başvuru açıldı fakat yeterli talep yok. Bayrampaşa’da da böyle bir atölye gündemdeydi. Belediyelerle bu konuda işbirliği yaptığımızda sadece yer talebimiz oluyor. Bayrampaşa Belediyesi vazgeçmiş, nedenini bilmiyoruz. Nedenini öğrenmek isteriz. Esenler ve Bağcılar belediyeleriyle de görüşmelerimiz sürüyor. Bu konuda yaşadığımız bir başka sorun, halkımızın sanayide çalışmama konusunda maalesef özel bir direnci var. Halkımızı sanayide çalışma konusunda özendirecek çalışmalar da yapılmalı diye düşünüyorum.
ÜYELERLE ANKET YAPILMALI
Hacı Demir-Mali Müşavirlik Meslek Komitesi: 2022 yılında Oda üyelerimiz arasında bir anket çalışması yapmalıyız. Oda’nın bilinirliği ve faaliyetleri hakkında ne kadar bilgi sahibi olduklarını ölçmeliyiz. Bu konuda bir veri çalışmasına ihtiyacımız var. Mesela, dijital faaliyet bülteni e-mailleri ile aylık hangi faaliyetlerin yapıldığı üyelere anlatılabilir. Odamızın burslarında objektif kriterlerle çalışma ve değerlendirme yapılıyor. Gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, bursların ihtiyaç sahibi öğrencilere gittiğini görüyoruz ve bundan mutluluk duyuyoruz. Yeni fuar merkezini inceleme fırsatım oldu ve orada yapılan çalışmaları başarılı bulduk. Önemli bir revizyon yapılmış ve modern bir fuar merkezi oluşturulmuş. 2021 yılı bütçe döneminde de Oda kaynaklarının verimli kullanıldığını gördüm. 2022 bütçesinde de aynı verimliliği bekliyoruz.
YEMEK ÇEKLERİ SORUNUMUZ DEVAM EDİYOR
Mahmut Özcan-Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Komitesi: Kurumlarda ve STK’larda artık bürokrasi sorununun çözülmesi gerekiyor. Halen bürokrasi kaynaklı sorunlar yaşıyoruz. Yemek çeki konusu, halen sektörümüzün çok önemli bir problemi. Sayın Başkanımız bu konuda sektörümüz için önemli bir açıklama yaptı. Konuyu kamuoyu gündemine getirdi, teşekkür ediyoruz. Ancak yemek çekleri konusunda halen bir netice olmadı. Komisyon ödemeye devam ediyoruz. Güzel işleri her zaman takdir eder ve destekleriz. Ancak yapılan yanlış ve yanlışları da söylemezsek vebali var. Çünkü bizler 600 bin üyenin dertlerine derman aramak için seçildik. Sektörlerin sıkıntılarını ilgili bakanlıklara aktaracağız ve çözüm isteyeceğiz. Bizim işimiz üyelerimizin sorunlarını aktarmak ve çözüm talep etmek. Yeni bütçemiz hayırlı olsun. Allah utandırmasın.
TARIMSAL ÜRETİME DESTEK VERİLMELİ
Mehmet Tevfik Dinçer-Hububat, Bakliyat, Kuruyemiş ve Kuru Meyve Meslek Komitesi: 2022 İş Programı’nda komitemizin talepleri doğrultusunda kuruyemiş ve kuru meyvelerin üretilmesi, özellikle iç piyasada üretimi yeterli miktarda olmayan badem, ceviz, kaju, çiya ve kinoa gibi ürünlerin ekim alanlarının çoğaltılması, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek ile fasulyede uygulanan gümrük vergilerinin yerli üreticiye zarar vermeyecek şekilde indirilmesi yer alıyor. Bunların yanı sıra bakliyat ürünlerinde ithalatın azaltılarak yurt içi üretimin artırılması için tarımsal destek politikalarının oluşturulması ve börülce, maş fasulyesi gibi tarım ürünlerinde uygulanan KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesinin sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılması da iş programında var. Bunların yeni dönemde hayata geçirilmesi için gayret göstereceğinizi biliyorum ve talep ediyorum. Pandemide gördük ki, tarım çok stratejik bir alan. Tarımsal üretim de altı çizilmesi ve özendirilmesi gereken konu.
ODALARIN MESLEK KOMİTELERİ İLE TOPLANTILAR DÜZENLENMELİ
Mustafa Hakan Özelmacıklı-Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi: Komite taleplerinin takibinde bir zorluk yaşandığını düşünüyorum. Talepler dahilinde ilgili kurum ve kuruluşlara yapılan girişimlerin sonuçlarını biz çok geç öğreniyoruz. Bunun için bir komite iletişim sistemi kurulmalı ve her türlü bilgilendirme buradan yapılmalı. Ayrıca, diğer Odaların ilgili meslek komiteleri ile düzenli toplantılar yapılmasının faydalı olacağını düşünüyorum.
27 Aralık 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe