tatil-sepeti

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Bir bilim ve kültür merkezi olan Endülüs’te doğan Abbas b. Firnas, henüz 9. asırda uçma girişiminde bulunarak tarihe adını yazdırmıştı. Hayatı hakkında çok fazla bilgi bulunmayan Firnas’ı tarihte unutulmayanlar arasına taşıyan, kendi gövdesine tahtalar arasına gerdiği kumaştan oluşan kanatlarla uçma girişimiydi. Kurtuba’da çıktığı yüksek bir kulenin tepesinden halkın şaşkın bakışları arasında kendini boşluğa bırakarak süzülen Firnas’ın bu çalışması, batıdaki ilk bilimsel uçma deneyiminden 1000 yıl önceydi.

ARAŞTIRMACI KARAKTER

Kurtuba’da büyüyen ve tahsil gören Abbas b. Firnas’ın en büyük özelliği, araştırmacı ve meraklı bir karaktere sahip olmasıydı. Felsefe, kimya, astronomi ve edebiyat alanlarında çalışmaları olan Firnas, Kurtuba’da I. Hakem’in sarayına girmeyi başarmış ve sarayda bir araştırma merkezi de kurmuştu. Firnas bu konumunu II. Abdurrahman ve I. Muhammed döneminde de korumuştu.

UZAY KÜRESİ

Büyük âlimin astronomi alanında da çalışmaları mevcuttu. Göklere karşı özel bir ilgisi bulunan Firnas, uzayı temsilen bir gök küresi kurmuş ve batıda astronominin gelişmesine katkı sağlayacak güneşin, ayın ve gezegenlerin hareketlerini gösteren bir tablo hazırlamıştı. Çalışmalarıyla doğu ilmini batıya taşıyan büyük âlime “Hakim’ül Endülüs” adı verilmişti.

GÖZLÜĞÜN ATASI

Abbas b. Firnas’ın bir diğer çalışma alanı da optikti. Kuvarstan kristal yapmayı başaran büyük âlim, kaya kristalleri kesme yöntemini de bulmuştu. Taşlardan cam üretimi üzerine de çalışmalar yapan Firnas’ın bu keşfi, gözlüğün atası olarak kabul ediliyor.

ZAMANI ÖLÇEN SU

Sürekli yeni keşifler için çalışan Firnas, menkane adlı bir saat tasarlamıştı. Emevi Emiri I. Muhammed’e takdim etmek üzere hazırladığı bu saat, o zamana kadar görülmemiş bir saatti. Zira bir su saati niteliğinde olan makine suyun akış hızıyla zamanı ölçüyordu. Firnas’ın musiki ile ilgili de çalışmaları bulunuyordu. Büyük İslam âlimi bazı kesimlerce sihirbazlıkla suçlanmıştı.

31 Mayıs 2016 Salı

Etiketler : Gündem