Çarşamba, 27 Kasım, 2024
Ankara-Moskova arasındaki uçak krizinin ardından 268 gün sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ilk kez bir araya geldi. Ziyaret kapsamında iki lider baş başa görüşme gerçekleştirirken, heyetler arası görüşme ve iş adamlarıyla da toplantı organize edildi. St. Petersburg’daki görüşmede her iki lider de ilişkilerin eski seviyesine getirilmesi konusundaki kararlılıklarını dile getirdi.
HIZLA TOPARLANMA
St. Petersburg’daki görüşmede, iki ülke arasında başta Türk Akımı projesi, Akkuyu Nükleer Santrali, turizm, Türk inşaat firmalarına uygulanan yaptırımların kaldırılması, Suriye konusu ele alındı. Ayrıca başta ekonomik ilişkiler olmak üzere, siyasi ve askeri alanda da işbirliğinde kararlılık gösterildi. Bu gelişmelerin, duraklayan ikili ilişkilerin hızla toparlanmasını sağlayacağı vurgulanıyor.
ENGELLER KALKACAK
Ziyaret kapsamında Erdoğan, Konstantinovski Sarayı’ndaPutin ile birlikte Türk-Rus iş adamlarına da hitap etti.
Rusya Devlet Başkanı Putin ile hembaş başa hem de heyetlerarası görüşmelerde iki ülke ilişkileriniayrıntılı şekilde değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, “Biz, 2008’de 38 milyar dolara kadar çıkan ikili ticaret hacmimizi dahi yeterli bulmazken geçtiğimiz yıl 24 milyardolar düzeyine geriledik. Daha önce ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması gibi iddialı bir hedef belirlemiştik. Ticari ilişkilerin önündeki engellerin kaldırılması ve yeni işbirliği alanlarının devreye alınması halinde bu rakama süratle ulaşabiliriz.Bunun için siz değerli iş adamlarımıza önemli görevler düşüyor. Devlet yöneticileri olarak sizlerin önündeki engelleri kaldırmak için gerekli adımları atacağımızdan hiçbirinizin şüphesi olmasın” dedi.
AKKUYU CİDDİ YATIRIM
Mersin Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’nin yeniden hız kazanmasının büyük önem taşıdığını dile getiren Erdoğan, “Tabii bu 22 milyar dolarlık ciddi bir yatırım ve 4 bin 500 megavatlık bir enerji gücüne sahip olmamızı sağlayacak. Aynı şekilde Türk Akımı Projesi şu anda atacağımız en önemli adımlardan biri. Çift hat olarak bu da hayata geçecek” diye konuştu.
ORTAK YATIRIM FONU
İki ülke arasında savunma sanayinde de atacakları adımların söz konusu olduğunu belirten Erdoğan, ortak yatırım fonu kurmak için çalışma yapacaklarını, bunu karara bağladıklarını bildirdi.
Erdoğan, Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyon, İş Konseyi gibi yapıların aktif şekilde çalışmalarına devam edeceğini vurguladı.
YATIRIMCI İLGİ DUYUYOR
Rusya’nın, Türk yatırımcısının ilgisini çektiğini dile getiren Erdoğan, “Aynı şekilde ülkemizde de Rus müteşebbislerinin ilgisini çekecek çok sayıda alan ve yer ver. Siz kıymetli iş adamlarımızdan ekonomik ilişkilerimizin hedeflenen düzeye çıkarılmasına katkıda bulunacak projeler konusunda süratli ve somut adımlar atmanızı bekliyoruz. Şu anda aramızda olan Türk iş adamlarından Rusya’da birçok yatırımları olan firmalarımız var. İnanıyorum ki muhataplarıyla bundan sonraki sürece çok daha farklı şekilde yükleneceklerdir” diye konuştu.
İLİŞKİLER ESKİ SEVİYESİNE GELECEK
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerde uçak krizi öncesi dönemini yakalamak ve üzerine çıkmak istediklerini söyledi.
Putin, “Kriz öncesine ulaşmak için kademeli bir çalışma yapmalıyız. Bizde kırmak kolay, inşa etmek zordur derler. İlişkileri eski seviyesine getirmek zor olacak ama bunu başaracağımızı düşünüyorum” dedi.
ORTAK PROJELER
Putin, toplantıya katılan iş dünyası temsilcilerinin her iki ülke piyasalarını iyi bildiğini ve ortak projeleri hayata geçirerek karşılıklı ticareti geliştirmek istediklerini belirterek, “2014’te ticaret hacmi 31 milyar doları aşmıştı. Son yıllarda malum sebeplerden ötürü ikili ticaret hacminde ciddi düşüş oldu. 2016’nın ilk 5 ayında karşılıklı ticaret hacmi yarı yarıya düşerek 6 milyar dolara geriledi. Türkiye’nin piyasada boşalan yerini Rus ve diğer ülke firmaları doldurdu” diye konuştu.
BİN 500 PROJE
İnşaat sektörünün, Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin lokomotifi olduğuna dikkat çeken Putin, bu alandaki işbirliğini yeniden canlandırmaya hazır olduklarını söyledi.
Putin, “Son 20 yılda Türk şirketleri Rusya pazarında bin 500 civarında projeye imza attı. Bunun maliyeti 55 milyar dolar. Uçak krizi öncesindeki ilişkileri sadece yakalamak değil aşmak istiyoruz. Bu sizin katkılarınızla mümkün olacaktır” dedi.
İŞBİRLİĞİ PROGRAMI
Putin, hükümet düzeyinde 2016-2019 yıllarını kapsayacak ticari, ekonomik, kültürel ve sanayi işbirliği programı hazırlama kararı aldıklarını, bu programın hızlıca onaylanıp kabul edilmesini umut ettiklerini söyledi.
VİZE KISITLAMASI
Türkiye’ye karşı kısıtlamaları kademeli olarak kaldıracaklarını, vize kısıtlaması konusunu da çözmek gerektiğini belirten Putin, “Bunun ekonomik yansımaları var. Türk ortaklarımız bazı konulara dikkatimizi çekti. Bunu ele alacağız” dedi.
AKLIMIZI KULLANIP TİCARETİ ARTIRALIM
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Rusya’ya yaptığı ziyarette eşlik eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,Türkiye ile Rusya’nın birbirine rakip değil ortak olabileceğini ve birbirlerini tamamlayabileceğini söyledi. Zeybekci,”Türkiye’de ne yoksa bunların Rusya’da olduğunu görüyoruz. Rusya’da ne yoksa bunların Türkiye’de olduğunu görüyoruz. Öyleyse aklımızı kullanıp bunları bir araya getirmemiz lazım” dedi.
Karma Ekonomik Komisyon ve iş konseyleri ile herüç ayda bir, bir araya gelerek iki ülke arasındaki ilişkilerin gözden geçirileceği bir platformun bulunduğunu kaydetti.
Zeybekci,şunları söyledi: “Önümüzdeki süreçte Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerini hızlıca bitirmemiz lazım. Türkiye ile Rusya’yı, Rusya’da ve Türkiye’de iş yapan,yatırımlar yapan ülkeler değil, üçüncü ülkelerde de işbirliği yapabilir hale getirmek lazım. Onun için Türk-Rus Ortak Fonu bu amaca da hizmet edecek. Ekim ayının başında da İstanbul’da Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı yapacağız.”
AMBARGO YAKINDA KALKABİLİR
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukaev, “Türk gıda ürünlerine yönelik ambargo yılsonuna kadar kaldırılabilir” dedi. Ulyukaev, Rusya Federasyonu’nun da bu ürünlerin belirli standartları karşılayacağından emin olması gerektiğine işaret etti. Rusya, 1 Ocak 2016 itibarıyla Türkiye’den domates, portakal, elma, kayısı, lahana, tuz, brokoli, mandalina, salatalık, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek, kuru soğan, karanfil, tavuk ve hindi eti ithalatını yasaklama kararı almıştı.
‘Türk Akımı’ inşaatı 2019’da başlayabilir
Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, “Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde ilk hattın inşası 2019’un ikinci yarısında başlayabilir” dedi.
Türk Akımı projesinde ilk hattın 2019’un ikinci yarısında inşa edilebileceğini belirten Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, “Türkiye Enerji Bakanlığı ile projenin geliştirilmesi noktasında yakın temas içerisinde olacağız” dedi.
Türkiye’ye yönelik doğalgaz indiriminin ise henüz gündemde olmadığına işaret eden Novak, “Şu anda projede iki hat inşa edilmesi düşünülüyor. Ancak sonrası için teorik olarak herşey mümkün” ifadelerini kullandı.
10 Ağustos 2016 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba