Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği’nin (SAHA İstanbul) üyeleri, 3’üncü kuruluş yıldönümü için bir araya geldi. Türkiye’nin en büyük 9 kümesi arasında bulunan SAHA İstanbul’a üye 270 firma, kuruluş yıldönümü etkinliğini Afrin Zaferi ve Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü haftasında gerçekleştirdi.
HER AN HAZIR OLMALIYIZ
Kocaeli’nin Çayırova ilçesindeki bir otelde düzenlenen programda ilk söz SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede’nin oldu. Türkiye’nin güvenliğinin daima dış güçler tarafından zorlandığına dikkat çeken Büyükdede,“Bu nedenle kara, deniz, hava ve uzayda her an savunmaya hazır halde bulunmamız gerekiyor” dedi.
SANAYİCİMİZ KAHRAMAN
Başbakan Başdanışmanı Prof. Dr. Metin Yerebakan ise kuşak değiştikçe Türk şirketlerinin dünya ile rekabet edecek duruma geldiğini belirtti. Yerebakan, “Sanayimiz yavaş yavaş kuşak değiştiriyor ve her yeni kuşak ile birlikte birçok şirketimiz dünya ile rekabet ediyor. Bürokrasiye direnen ve ayakta durarak dünyaya meydan okuyan sanayicilere sadece kahraman denir” dedi.
GÜÇLÜ YÜKLENİCİ İHTİYACI
İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay da savunma ve havacılıkta güçlü bir Türkiye’nin kendi menfaatlerini daha rahat korurken, bölgesinin de teminatı olduğuna dikkat çekti. Bodur, şunları söyledi: “Yerli ve milli havacılık ve savunma sanayini canı gönülden destekliyoruz. Güçlü, dinamik, istekli yüklenicilere ihtiyacımız var.”
SAHA İLE İŞ YAPAN MUTLU
Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı M. Emin Alpman ise bütün vakıf şirketlerinin SAHA İstanbul şirketleriyle iş yapmaktan mutlu olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Devlet de ‘Bu işi yerli yapın, milli yapın’ diyor. Milli yapım; bizim kafamızdan çıkan çizim ve tasarımın olması. Yerlilik de kafamızdan çıkan bilginin, becerinin yazılıma ve donanıma çevrilmesi için bu topraklarda, yer altı kaynaklarından çıkan malzemenin bu ülke sınırları içinde işlenmesi. Bu konuda bütün vakıf şirketlerinin çok güzel noktalarda olduğunu görüyorum.”
SEKTÖR BAŞ DÖNDÜRÜYOR
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Cihan Kanlıgöz, savunma, havacılık ve uzay teknolojilerinin bilgi ve teknoloji çağının lokomotif sektörleri olduğuna dikkat çekti. Kanlıgöz, “Bu sektörler baş döndürücü bir hızla gelişiyor. Savunma, havacılık ve uzay sektörünü geliştiren ülkeler refah ve güvenliklerini artırıyor, diğer ülkelere karşı azımsanmayacak düzeyde bir avantaj sağlıyor” dedi.
Toplantıda İTÜ Rektörü Mehmet Karaca da İstanbul’daki üniversitelerin SAHA ile yaptığı işbirlikleri hakkında bilgi verdi. SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş ise derneğin teknik alt komitelerinin hazırladığı görüş ve önerileri aktardı.
PARADİGMA DEĞİŞTİRDİK
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Türkiye’nin son 15 yılda çok önemli bir paradigma değişikliği yaşadığını kaydetti. Türkiye’nin 4. Sanayi Devrimi’ne dünyayla aynı anda geçebilecek bir noktada olduğunu belirten Altunyaldız, “Türkiye’nin geleceğine ve dönüşüm hızına çok inanıyorum. Türkiye’de artık sanayici bir yerde, üniversite bir yerde değil. Artık yerinde oturan değil hareket eden, çözüm ortağını bulan, çözüm ortağıyla birlikte inşa ve değer sürecinin parçası olmayı başarmanın olmazsa olmazı olarak gören bir kültüre doğru evriliyoruz” dedi.
DEVLET, ŞİRKETLERE ‘KÜÇÜK ORTAK’ OLACAK
Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, teknolojinin bazı boş alanlarında kurulacak firmalara devletin küçük ortak olacağı aşamaya gelindiğini açıkladı. Prof. Dr. Demir, yeni aşamayla ilgili şu bilgiyi verdi: “Bazı teknoloji alanlarımız boş, yatırım yapacak kimse yok, biraz riskli. Bu alanlardaki girişimlere çok küçük ortaklıklarla girip, şirketi kurup, iş verip belirli bir seviyeye taşımak istiyoruz. Mesela test alanına, yarı iletken alanına girmemiz gerekiyor. Bu kurulma aşamasında ortaklık payımızı çok küçük tutmak istiyoruz.”
BAŞARI HİKAYESİ
Milli Savunma Bakanı Yardımcısı Şuay Alpay, SAHA İstanbul’un savunma sanayi alanında büyük bir başarı hikayesi olduğunu söyledi. Alpay, “Yapılması gereken işler çok fazla. Toplamda aldığımız mesafe çok önemli.
Oyun kurucu ülke misyonumuz olmaya başlayınca başımıza gelen kalmadı. Özgün üretilen yerli ve ürünlerin savunmaya sağladığı katkı çok büyük” dedi.
ARTIK DAHA FAZLA SÖZ SAHİBİYİZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin geçmiş yıllardan devraldığı bürokratik anlayışı kırmak için gece gündüz çalıştığını ifade eden Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, yaşanan değişimi şöyle özetledi: “15 sene öncesine göre çok iyi durumdayız. Türk sanayicileri olarak daha fazla söz sahibiyiz. Devlet eğer girişimcisi, sanayicisi bir şey yapabiliyorsa onları desteklemeli. Bir silahı, bir hava aracını, bir uçağı, bir füzeyi özel sektör yapabiliyorsa, artık devletin oradan usulünce çekilmesi lazım.”
ÖZEL SEKTÖRE SİLAH FUARI
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Adil Nalbant, toplantıda SAHA Expo’yu tanıtan bir sunum yaptı.
İTO Makine ve Ekipmanları Meslek Komitesi Meclis Üyesi de olan Nalbant, Oda’nın 17’nci, 18’inci ve 19’uncu dönem başkanlarına, verdikleri büyük destekler için teşekkür etti. Nalbant, “Milli sanayicilerimizin katıldığı SAHA Expo ile özel sektördeki silah üreticilerini bir araya getirmek istedik. 3 bin 500 metrekare net alanda fuar yapıyoruz” dedi.
DAYANIŞMA GÜNÜ
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede, Türkiye’nin savunma ihtiyaçlarını artık dışarıdan tedarik etmek zorunda olmadığına dikkat çekti. Büyükdede, “Bölgedeki sanayici ve iş dünyasının elindeki potansiyelin harekete geçirilme zamanı. Bu gün karşılıklı dayanışma günü” dedi. Büyükdede, SAHA İstanbul olarak, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na bağlı kurumlar, askeri fabrikalar, STM, Roketsan, Havelsan, Aselsan, TAI gibi firmalarla 65 binden fazla sanayi tesisi ve üniversiteler arasında temas noktası olmayı hedeflediklerini belirtti.
29 Mart 2018 Perşembe
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı