tatil-sepeti

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İran’dan Bank Pasargad, Saman Bank ve Parsian Bank’ın Türkiye’de faaliyette bulunma konusunda niyet ortaya koyduğunu ve buna yönelik görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

İran temaslarının ardından değerlendirmelerde bulunan, iki ülke arasındaki ticarette milli para birimlerinin kullanılmasıyönündeki görüşmelerin devam ettiğini anlatan Zeybekci, “Anlaşma sağlanması durumunda Türkiye İran’dan aldığı doğalgaz için Türk lirası üzerinden ödeme yapabilir. Bu tutara karşılık İran da Türkiye’den müteahhitlik veya farklı hizmetler alabilir” diye konuştu.

PETROL-TL

Türkiye’nin İran’dan aldığı petrol için ödemelerin bir kısmını Türk lirası ile yaptığını, tamamen bu sisteme geçilmesi için tarih belirlendiğini aktaran Zeybekci, görüşmelerde İran ile Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) kapsamındaki ürün sayısının her iki ülke için 200’e çıkarılmasının da önerildiğini kaydetti. Zeybekci, İran ile karşılıklı dış ticaretin 2 yılda yüzde 50’ye yakın gerilediğine de dikkati çekti.

BANKALAR NİYETLİ

İran ile ihracat tavanının yükseltilmesine sıcak baktıklarını ifade eden Zeybekci, Türkiye’nin İran’amakine, yan sanayi, tekstil ve beyaz eşya ihracatı yaptığını, ancak vergilerin çok yüksek olduğunu anlattı. Zeybekci, üç İran bankasının Türkiye’de faaliyette bulunmak istediğini belirterek, şu bilgiyi verdi: “Bank Pasargad, Saman Bank ve Parsian Bank,Türkiye’de faaliyette bulunma konusunda niyet ortaya koydu. Buna yönelik görüşmeler devam ediyor. Ancak bu üç İranlı banka, hâlâ BDDK nezdinde resmi nitelikte bir başvuruda bulunmadı. İranlı bankaların da bu kapsamdaki sermaye ve diğer benzer kriterleri yerine getirmeleri halinde ülkemiz bankacılık alanında faaliyet göstermelerinin önünde bir engel bulunmuyor.”

TTA GENİŞLİYOR, HEDEF 200 ÜRÜN

Bakan Zeybekci’nin ziyaretinde, Türkiye’nin, uluslararası yaptırımların kaldırılmasından önce İran ile imzaladığı Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) kapsamında yer alan ürünlerin/sektörlerin sayısının artırılması kararı alındı. Bu yılın 9 ayında TTA kapsamındaki ithalat yüzde 45, ihracat yüzde 34 arttı. İran’ınTürkiye’ye 125 üründe, Türkiye’nin ise İran’a 140 üründe gümrük vergisi indirimi bulunuyor. Bu kapsamdaki ürün sayısının her iki ülke için 200’e çıkarılması hedefleniyor. Öte yandan genişletilecek listede tarım ürünlerinden kivi, kavun-karpuz ve hurmanın yer alması öngörülüyor.

16 Kasım 2016 Çarşamba

Etiketler : Makro-Mikro