Cuma, 29 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Türkiye’nin 2012’de katıldığı Uluslararası Kadın Girişimciler Yarışması’nda (International Women’s Entrepreneurial Challenge-IWEC 2016) Türkiye’den üç kadın girişimci ödül aldı. 2012’den bu yana Türkiye’den ödül kazanan kadın sayısı böylece sekize ulaştı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Plastik ve Kauçuk Meslek Komitesi Başkanı Rüknet Yeşilyurt, İTO Kimyevi Madde Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Dilek Altıparmak, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu (İKGK) İcra Kurulu Üyesi Mihriban Barlak, Brüksel’de gerçekleştirilen IWEC konferansında Türkiye’yi başarıyla temsil ettiler. İKGK Başkanı ve İTO Telekomünikasyon Meslek Komitesi Meclis Üyesi Hatice Dinçbal Kal da IWEC’deki ilk ve tek Türk Yönetim Kurulu Üyesi olarak Brüksel’deki etkinliklere katıldı.
21 ÜLKEDEN 42 GİRİŞİMCİ
Brüksel Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde 6-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 9. IWEC Ödülleri Konferansı’na; Hollanda, Peru, İspanya, Güney Amerika, ABD, Hindistan, Türkiye, İran, Ürdün, Pakistan, Zimbabwe, Azerbaycan, Tayvan, Kanada, Kolombiya, Nijerya, Bahreyn, Bangladeş, Filipinler, İsveç ve Belçika dahil 21 ülke 42 temsilci gönderdi.
KADINLAR HER SEKTÖRDE
Kuruluşundan bu yana genişleyen bir ağ olan IWEC 2016’da, başarılı iş kadınlarının temsil ettiği sektörler arasında yazılım, imalat, tarım, atık yönetimi, mühendislik, sağlık hizmetleri, cilt bakımı&kozmetik, turizm, nakliyat ve eğitim gibi birçok sektör yer aldı.
125 BİN KİŞİLİK AĞ
IWEC çatısı altında bir araya gelen iş kadınlarının temsil ettiği toplam ekonomik hasıla 25 milyar dolara ulaşırken, IWEC ağı da 125 bin kişilik istihdam kapasitesini aştı.
IWEC NEDİR?
IWEC, başarılı kadın girişimcileri küresel bir iş ağında buluşturan bir organizasyon. Kâr amacı gütmeyen IWEC Vakfı tarafından yürütülen bu organizasyon, ağda bulunan küçük ve orta ölçekli kadın girişimciler arasında işbirliğini artırıyor. Kadın girişimcilerin uzak pazarlara erişimini sağlayan, kültürler arasındaki etkileşimi artıran IWEC; tecrübe, bilgi ve diyalog paylaşımını da geliştiriyor.
DÖRT YILDA SEKİZ ÖDÜL
Türkiye 2012’de dahil olduğu IWEC’te, bugüne kadar sekiz ödül aldı. 2012’de Türk kadın girişimciler Emine Şahinkaya, Zuhal Mansfield ve Ruhsar Pekcan, IWEC’den üç ödülle döndü. 2015’te Hatice Dinçbal Kal ve İTO eski Meclis Üyelerinden milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Türkiye’yi temsil eden kadın girişimciler arasından ödüle layık görüldüler. 2016’da da Rüknet Yeşilyurt, Dilek Altıparmak ve Mihriban Barlak, aldıkları üç ödül ile Türkiye’yi başarıyla temsil ettiler.
RÜKNET YEŞİLYURT
Plastiğin ilk kadın patronu
Ailesinin maddi olanakları kısıtlı olduğu için lise ve üniversitede okurken İTO’dan burs alan Rüknet Yeşilyurt, bugün İTO Plastik ve Kauçuk Meslek Komitesi’nde başkan. Erkek egemen plastik sektöründe başarılı bir iş kadını olan Yeşilyurt, 2001 krizinden zararla çıkar. Gayrimenkul satarak borçlarını ödeyen Yeşilyurt, krizlerden her zaman daha çok çalışarak, üretim kapasitesini artırarak kurtulur. Çalışan kadınların sorunlarını ve gelişimlerini yakından takip eder. Uluslararası eğitim, tarih, felsefe, sosyoloji, coğrafya ve kültürel bilgi konusunda sürekli kendini yeniler. Başarı kadar başarısızlığın da hayatın bir parçası olduğuna inanır. Her zaman kötü şartları iyiye çevirmeye gayret eder. 2011’de ikinci şirketi Self Plastik Sanayi Ticaret’i kurar. İşe erken gelip, şirketin işleyişiyle yakından ilgilenir. Müşterilerine yakın ve samimi davranarak çok sayıda dost kazanır.
DİLEK ATAER ALTIPARMAK
Aşkla yapılan her iş başarılır
Kimya mühendisi Dilek Ataer Altıparmak, 1990’lı yıllarda Türkiye’de kimya ve metal sektöründe çalışan ilk kadınlardan. Emaye friti üreten bir firmada çalışmaya başlayan Altıparmak, 1997’de kendi firması Tuğra Kimya’yı kurar. Metal kimyasalları satan ve aynı zamanda sektörün önde gelen firmalarından olan Gizem Frit’e danışmanlık yapar. 2009’da İTO Kimyevi Madde Meslek Komitesi’ne seçilir. Bu sayede mesleki anlamda üyelere faydalı çalışmalarda bulunmak üzere Kimya Şuralarına katılır. 2014’te İtalyan bir firmanın Türkiye distribütörlüğünü alarak Ortadoğu, Balkanlar ve Türk Cumhuriyetleri’ne ihracata başlar. 2015 aralık ayında Oda-üniversite işbirliği ile SEVESO ve İş Güvenliği konulu bir sempozyum düzenlenmesinde ön ayak olur. Felsefesi her zaman ‘Kimya hayattır, kimya aşktır. Aşkla yapılan her işin sonucu başarmaktır’ olur.
MİHRİBAN BARLAK
Avustralya’da da ödül aldı
Mihriban Barlak; ABD’deMichigan Üniversitesi’nde finans okur ve daha sonra Avustralya’da, SydneyÜniversitesi’nde finans masteri ve ayrıca iş hukuku masteri yapar. Barlak, Zaruf Mücevherat ve Ozi Lisanslı Tekstil Ürünleri isimlerinde iki firma kurar. Avustralya’dabir sene kadar finans sektöründe çalışan Barlak, daha sonra her zaman aklında olan takı işine başlar. 2006’da ilk mağazasını açar. İş hayatında kendi deyimi ile hep özverilidir, çalışkandır ve yenilikçidir. Hem girişimci ruhu hem de müşterilerinin ilgi ve desteği ile mağaza sayılarını 13’e çıkarır. 2008’de Avustralya Kadın Girişimcilik Ödülü’nü, 2009 ve 2010’da yine Avustralya’da yenilikçi ve iş geliştirme ödüllerini kazanır. Türkiye’nin ve Kuzey Avrupa’nınen büyük süpermarket firmalarının çorap, çamaşır ve pijama gruplarına üretim yapmaya devam eder.
28 Kasım 2016 Pazartesi
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma