istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

TÜRKSAT 6A uzaydaki görevine başladı! Türkiye 11 ülke arasına girdi

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle göreve başladı. Erdoğan, ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK UZAY gibi kurumların katkısıyla geliştirilen uyduyla Türkiye'nin uzay sanayiinde kritik bir eşiği aştığını ifade etti. Türkiye, kendi uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri konumuna yükseldi. TÜRKSAT 6A'nın özellikleri neler?

Giriş: 21.04.2025 - 15:46
Güncelleme: 21.04.2025 - 16:03
TÜRKSAT 6A uzaydaki görevine başladı! Türkiye 11 ülke arasına girdi

İlk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın 9 Temmuz 2023'te uzaya fırlatıldığını ve ilk test yayınının 17 Şubat'ta yapıldığını hatırlatarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hamdolsun, tüm süreçler sorunsuz ve sıkıntısız bir şekilde tamamlandı. Şimdi de uydumuzu hizmete almanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Türksat 6A'nın ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.


Erdoğan, tasarımından üretimine, nakliyesinden uzaya fırlatılmasına, yörüngeye oturtulmasından test aşamasına kadar projenin başarıyla ilerletilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
İlk yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A'nın hizmete alma töreni vesilesiyle bugün beraberiz. Türksat 6A'yı 9 Temmuz 2024'te uzaya fırlatmış, ilk test yayınını 17 Şubat'ta yapmıştık. Tüm süreçler sorunsuz tamamlandı.


Türksat 6A'nın ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Projenin başarıyla ilerletilmesine emeği geçen kardeşlerime teşekkür ediyorum.


En az 15 yıl hizmet verecek Türksat 6A ile Türksat'ın işlettiği haberleşme uydularının sayısı 6'ya, uzaydaki uyduların mevcudu da 10'a yükselmiş oluyor. Yeni haberleşme uydumuz televizyon yayıncılığı başta olmak üzere acil durum haberleşmesi için geniş kapsama alanı sunacak.


Uzay iletişim ve haberleşme sektörlerimiz için atılmış çok büyük bir adım olan Türksat 6A uydumuzun ülkemiz ve milletimiz için bir kez daha hayırlar getirmesini temenni ediyorum.


Yüzde 80'in yerlilik oranıyla 84 yerli ekipman kullanılarak geliştirdiğimiz Türksat 6A ile birlikte Türkiye kendi haberleşme uydusunu üreten 11 ülkeden biri konumuna yükseldi.


Yıllara sari bu çalışmalar ve teknolojilerle uzayda pek çok kritik eşiği aştık. En yüksek yerlilik oranına sahip Türksat 6A uydumuzu üretme imkan, yeteneğine sahip olduk.


Yapamayız diyenlere inat biz yaparız, hatta daha iyisini yaparız dedik. Karamsarlık aşılayanlara kendi ülkesinden umudunu kesenlere asla kulak asmadık. Yılmadan, yorulmadan, inanç, sabır ve azimle çalışarak bugünlere kadar hamdolsun alnımızın akıyla geldik.



Her bir mühendisimize buradan bir kez daha kalpten teşekkür ediyorum.


23 yıldır olduğu gibi önce hayalleri hedeflere, sonra da hedeflere gerçeklere dönüştürmeye hep beraber inşallah devam edeceğiz. Uydularımızın dünya genelinde ulaştığı nüfus 3,5 milyardan 5 milyara yükselecek. Teknoloji transferi ve tecrübe kazanımı sayesinde ülkemiz uydu ve bileşenlerinin üretiminde önemli pazar payına sahip olacak.


Devrim niteliğindeki projeyle yerli ve milli uydu platformuna sahip olduk. Alt yüklenicilerle birlikte uydu üretim ekosistemi kurarak birçok kurum ve kuruluşumuzun uzay sanayine katkı vermesini sağladık. Aktif roller üstlenen mühendis ve personelle birlikte uydu ve uzay teknolojileri için insan kaynağı yetiştirmiş olduk.


Fırlatma süreci de Türksat tarafından yönetildi. Dünya nüfusunun yüzde 60'ından fazlasını 5 milyar nüfusu kapsama alanına alan uzay çalışmalarında parmakla gösterilen ülkeler arasına girdik.


Elde edilen bu kazanım ve etkinliklerle milli uydu markamızı oluşturma ve uzay şirketi kurulması noktasında önemli fırsat yakaladık.


İnşallah çıtayı sürekli yukarıya çıkartarak hedeflerimize ulaşacağız. Dünyadaki gelişmelere baktığımızda şu gerçeği görmekteyiz. Türkiye'nin önünde tarihi fırsat penceresi açılmaktadır. 


TÜRKİYE'NİN YERLİ VE MİLLİ İLK UYDUSU: TÜRKSAT 6A 

Türksat 6A bugün hizmete alınacak. Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olma özelliğini taşıyan Türksat 6A, Türk uydularının kapsama alanını 3,5 milyar kişiden, 5 milyar kişiye çıkaracak.


Yaklaşık 20 yıllık çalışmanın sonucu olan Türksat 6A'nın yapımında, 3A, 4A ve 4B uydularında görev yapan Türksat mühendisleri yer aldı.


Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olma özelliği taşıyan Türksat 6A, Türk uydularının kapsama alanını 3,5 milyar kişiden 5 milyar kişiye yükseltecek.


ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay ve C2TECH'in ortak çalışmasıyla hayata geçen Türksat 6A, Türkiye'nin uzaydaki varlığını güçlendirerek, kritik teknolojilerde dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.



TÜRKSAT 6A KAPSAMA ALANI NE KADAR?
TÜRKSAT 6A, Türkiye’nin uydu iletişim kapasitesini önemli ölçüde artırarak kapsama alanını 3,5 milyardan 5 milyara çıkardı. Bu, dünya nüfusunun yaklaşık %65’ine erişim anlamına geliyor. Uydu, önceki TÜRKSAT uydularının ulaşamadığı yeni coğrafyalara hizmet sunacak. Kapsama alanı şunları içeriyor:


Türkiye


Avrupa


Kuzey Afrika


Asya (özellikle Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi Güneydoğu Asya ülkeleri)


TÜRKSAT 6A’NIN ÖZELLİKLERİ
TÜRKSAT 6A, %80’in üzerinde yerlilik oranıyla geliştirilen ve 84 yerli ekipman kullanılarak üretilen bir uydu. ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay ve C2TECH’in ortak çalışmasıyla hayata geçirilen uydu, Türkiye’nin uzay teknolojilerindeki bağımsızlığını güçlendiriyor. İşte başlıca özellikleri:


Ağırlık: 4 ton


Yörünge: 42 derece doğu, 35.786 km uzaklıktaki jeosenkron yörünge


Hizmet Ömrü: 15 yıl


Transponder Sayısı: 16 Ku-band transponder


Yerlilik Oranı: %80’in üzerinde


Hizmetler: TV yayıncılığı, acil durum haberleşmesi, sivil ve askeri iletişim


Elektrikli İtki Sistemi: TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen elektrikli itki motoru, uydunun manevra kabiliyetini artırıyor.


Kapsama Alanı Genişliği: Türkiye, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’yı kapsayan geniş bir bölgeye hizmet sunuyor.


Uydu, özellikle kritik teknolojilerde dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflerken, Türkiye’yi haberleşme uydusu üretebilen 11 ülke arasına soktu. Ayrıca, uydunun parçalarının uzayda test edilmiş olması, Türkiye’nin uydu bileşenleri ihracatı için yeni kapılar açıyor.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklmada, Türksat 6A'nın 12 gün süren yolculuk ve 6 ateşleme gerçekleştirilerek 28 Aralık 2024'te 42 derece doğu nihai görev yörüngesine ulaştığını belirterek, "Anten kapsama alanı gibi uydunun görev yörüngesinde gerçekleştirilmesi gereken diğer tüm testleri de tamamlandı. 17 Şubat'ta yapılan ilk test yayınıyla Türksat 6A'nın haberleşme kabiliyetleri de pratik olarak doğrulandı." dedi.


Uraloğlu, Türksat'ın, 31 derece, 42 derece ve 50 derece doğu yörüngelerinde Türksat 3A, 4A, 4B, 5A ve 5B olmak üzere 5 haberleşme uydusuyla faaliyetlerine devam ettiğine işaret etti.


Türksat 6A'nın hizmete girmesiyle daha önce Türksat uydularıyla kapsanmayan yeni coğrafyalara hizmet sunulacak. Türksat 6A ile Türksat'ın hizmet verdiği kapsama alanı Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı kapsayacak şekilde genişleyecek.


Böylece Türksat 6A'nın hizmete alınmasıyla uydularımızın kapsama alanı 3,5 milyar kişiden 5 milyar kişiye ulaşacak, uydumuz en az 15 yıl hizmet verecek.


TÜRKSAT 6A FREKANS AYARLARI
TÜRKSAT 6A’nın test yayınlarını, 42⁰ Doğu yörüngesinden aşağıdaki frekanslarda takip edilebilirsiniz:


Frekans: 12111 MHz | Polarizasyon: Dikey (Vertical) | Symbol Rate: 27500


Frekans: 12149 MHz | Polarizasyon: Dikey (Vertical) | Symbol Rate: 27500