tatil-sepeti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Türkiye’nin yerli uydu geliştirme projelerinin sürdüğünü belirterek, “Uyduların Ön Tasarım Gözden Geçirme Fazları tamamlandı. Uydularımız en son kritik gözden geçirme safhasında. Türksat 5A’yı 2020 yılında, Türksat 5B’yi de 2021 yılında uzaya fırlatmayı hedefliyoruz” dedi.

Dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen uzay şirketleri ile birlikte uydu/uzay endüstrindeki trendlerin ve işbirliği fırsatlarının değerlendirildiği 4. Global Satellite Show & Broadcast Eurasia (4. Küresel Uydu ve Avrasya Yayıncılık Fuarı), İstanbul Fuar Merkezi’nde 1-3 Kasım 2018 tarihlerinde sektörün tüm taraflarını buluşturdu.

YERLİ ÜRETİM 6A

Fuarın açılışına telekonferans ile bağlanan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, uydu ve yayıncılık alanındaki çalışmalara ağırlık verdiklerini belirterek, “6A Haberleşme Uydusu’nu yerli olarak imal ediyoruz. Kahramankazan’daki tesislerde tamamen yerli olarak geliştiriliyor” bilgisini verdi. Turhan, proje yöneticiliğini TÜBİTAK Uzay Projeleri’nin yaptığı uydunun 2020 yılında tamamlanmasını hedeflediklerini söyledi.5A ve 5B uydularına ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirten Turhan, bu projelere ilişkin şu bilgileri verdi:“5A ve 5B uydularımız bize dünya üzerinde daha geniş bir alanda uydu yayını yapma imkanı sağlayacak. Şu anda uydularınÖn Tasarım Gözden Geçirme Fazlarıtamamlandı. Uydularımız en son kritik gözden geçirme safhasında. Türksat 5A’yı 2020, Türksat 5B’yi de 2021 yılında uzaya fırlatmayı hedefliyoruz.”

YAYINCILIK TEKNOLOJİLERİ

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) öncülüğünde kurulan İslam İşbirliği Teşkilatı Yayıncılık Düzenleyici Otoriteler Forumu (IBRAF) ve Karadeniz Yayıncılık Düzenleyici Otoriteler Forumu (BRAF) tarafından gerçekleştirilen etkinliğe uydu üreticileri, uydu fırlatma hizmeti sağlayıcıları, uydu operatörleri, ekipman ve hizmet sağlayıcılar, içerik üretici ve dağıtıcılar, IPTV ve OTT platform hizmet sağlayıcılar ve yayıncılık sektöründeki farklı paydaşlar katıldı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Türksat’ın stratejik ortakları arasında yer aldığı etkinlikte yayıncılık teknolojilerindeki yenilikler, çok ekranlı çağ, 5G ve spektrum paylaşımı, içerik üretimi ve paylaşımı, akıllı teknolojiler, akıllı uydu gibi güncel konu ve teknolojiler ele alındı.

KENDİ UYDUSUNU ÜRETEN SAYILI ÜLKELERDEN OLACAĞIZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, Türkiye’nin uydu haberleşmesi alanında hayalleri gerçeğe dönüştürme yolunda ilerlediğini söyledi. Milli uydu ekosisteminin geliştirilmesi, uzay ve uydu teknolojilerinin altyapısının kurulması için çalıştıklarını anlatan İskurt, “Uzay Sistemleri ve Test Merkezi’nde Türksat 6A uydumuzun yapım çalışmalarını sürdürüyoruz. Amacımız 2020 yılının sonunda Türksat 6A’nın üretimini tamamlamak. Kendi uydusunu yapan sayılı ülkelerden biri olacağız. Yaklaşık iki yıl içinde kiralık uydular yerine kendi uydularımız üzerinden haberleşiyor olacağız” dedi.

KATMA DEĞER OLUŞTURACAK SÜREÇLERE YATIRIM ŞART

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin geliştirdiği nitelikli ürün ve hizmetleri dünyaya satma hedefi doğrultusunda önemli çabalarda bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin bölgesel güç olmaktan küresel güç olma doğrultusuna ilerlediğini anlatan Kuralay, savunma ve havacılık projelerinin sayısında ciddi artış görüldüğünü ifade etti. “İstanbul Ticaret Odası olarak faiz-enflasyon-kur sarmalından, yatırım-üretim-ihracat ile çıkılabileceğini düşünüyoruz” diyen Kuralay, şöyle devam etti: “Yerli ve milli üretim ile kalkınmak için önümüzdeki dönemde Türkiye’nin katma değer oluşturacak süreçlere yatırım yapması gerekir. İş yapma kabiliyeti olan, elinde siparişi olan şirketin finansmana erişememekten dolayı işlerinde akamete uğramaması da lazım. Bu yüzden de öncelikli tedbirler bu kesimde olmalı.”

16 Kasım 2018 Cuma

Etiketler : Sektörel