Böylelikle Türkiye, Basra Körfezi’nden Hint Okyanusu’na da açılacak.
Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde inşa edilen Yeni Zigana Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. 14.5 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın üçüncü ve Avrupa’nın en uzun çift tüp karayolu tüneli Zigana’nın ulaşıma açılmasıyla özellikle zorlu kış şartlarında zamandan ve akaryakıttan önemli tasarruf sağlanacak.
BÖLGESEL BİR HAT
Mevcut güzergahı 8 kilometre kısaltan tünel ile zamandan 92 milyon lira, akaryakıttan 180 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 272 milyon lira tasarruf elde edilecek. Yani her yıl 272 milyon lira hazineye kalacak. Ancak söz konusu tünel, sadece yerelde yaşayanlar ve ulusal ekonomi için değil, Türkiye’den Basra Körfezi’ne uzanan bütün bölge için değer üretecek. Çünkü Zigana Tüneli, Trabzon’dan başlayıp Habur’a uzanan ve Habur’dan da güneye devam edecek ‘Kalkınma Yolu Projesi’ ile Basra Körfezi’ne ulaşacak ulaşım koridorunu da kısaltıyor.
YENİ İPEK YOLU
Irak Başbakanı Muhammed Şiyaes-Sudani’nin mart ayında Türkiye’yi ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği ve Sudani tarafından da benimsenen ‘Kalkınma Yolu Projesi’, hem Türkiye hem Irak hem de tüm bölge için stratejik önemi yüksek bir proje olarak tanımlanıyor. 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyolu kapsayan Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye’nin Basra Körfezi’ndeki Faw Limanı’na bağlanması öngörülüyor. ‘Yeni İpekyolu’ olarak da adlandırılan Kalkınma Yolu’nun Avrupa’dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkilemesi ve ortak fayda üretmesi hedefleniyor.
TİCARET KORİDORU
Yeni bir ticaret koridoru oluşturacak hat ile Çin-Hint Okyanusu-Basra Körfezi ve Trabzon Limanı’ndan Avrupa’ya daha hızlı-kısa ve ekonomik hat oluşabilecek. Türkiye’yi Hint Okyanusu’na bağlayacak hat, Çin-Hindistan-Pakistan ve İran’ın Karadeniz üzerinden Avrupa’ya bağlanmasında da ortak faydalar sağlayacak.
ENERJİ VE MAL SEVKİNDE ÖNEMLİ
Irak Başbakanı Sudani, mart ayındaki Türkiye ziyaretinde, ‘Kalkınma Yolu Projesi’ne atıf yaparak, “Kalkınma Yolu Projesi, eski adıyla Kuru Kanal Projesi, sadece iki ülkeyi ilgilendiren değil, aynı zamanda bütün ülkeleri enerji ve mal sevkiyatı bağlamında ilgilendiren önemli bir proje” ifadelerini kullanmıştı.
İKİ AŞAMALI
Projenin iki aşamalı olduğunu belirten Sudani, ilk aşamada demiryolu inşasının, ardından da karayolunun yapılacağını aktarmıştı.
Projenin sadece Türkiye ve Irak’ı değil, bütün bölgeyi ilgilendirdiğini söyleyen Sudani, “3.5 milyonluk bir taşımayı arzuluyoruz. Ardından 7.5 milyon gibi bir aşamaya geçmek istiyoruz. Şüphesiz, bunun gibi önemli ve stratejik bir proje hem Irak hem de bölge ülkeleri için her anlamda yeni fırsatlar doğuracak. Üretim ve istihdam bağlamında da olanaklar sunacak” şeklinde konuşmuştu.
TİCARİ LOJİSTİK CAZİBESİ
Yeni Zigana Tüneli’nin inşasıyla 12 metre genişliğindeki devlet yolu, 2x2 şeritli bölünmüş yol haline geldi. Zigana’nın zirvesinde 2 bin 10 metre olan ve 1. tünelde 1825 metreye düşürülen kot, Yeni Zigana Tüneli ile 810 metre daha aşağı çekilerek, 1015 metreye indirildi. Proje sayesinde mevcut güzergah üzerinde bulunan 90 viraj ortadan kalktı. Eğim yüzde 7.7’den yüzde 3.3’e düşerek yolun geometrisi iyileşti. Güzergah 8 kilometre kısalarak, seyahat süresi otomobiller için 30 dakika, ağır tonajlı araçlar için 60 dakika düşürüldü. Böylelikle ticari lojistik cazibesi arttı. Türk mühendisliğinin gurur ve yüz akı eserlerinden biri olan Yeni Zigana Tüneli ve bağlantı yollarının yapımı, tasarımı ve kontrolünde yüzde yüz yerli ve milli kaynaklar kullanıldı.