istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Türkiye'nin ticaret partnerinde yeni dönem başladı: Öncelikli hedefler açıklandı

Almanya’da erken seçimi kazanan Hristiyan Demokrat lider Friedrich Merz, sosyal demokratlarla büyük koalisyonu kurmak için görüşmelere başladı. Ülkeyi krizlerden çıkarmak istediğini belirten Merz, “Federal Meclis'in 21. yasama dönemi, bunu başarabilmemiz için son fırsatımız olabilir” dedi. Merz hükümeti kurması durumunda öncelikli hedeflerinin ne olacağını da açıkladı.

Giriş: 28.02.2025 - 11:29
Güncelleme: 28.02.2025 - 11:29

Türkiye'nin en büyük ticaret partnerlerinden biri olan Almanya'da yeni dönem başladı. Almanya, Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkileri ve güçlü sektörlerinde pazar kaybının stresiyle girdiği erken seçim sürecini tamamladı. Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri adayı olarak seçimi kazanan Friedrich Merz, hükümet kurma çalışmalarını başlattı. Partisini daha muhafazakar bir çizgiye çekmek isteyen Merz, göçmen karşıtı bir politika takip edeceğini ortaya koysa da ‘yabancı düşmanı’ denilen Almanya için Alternatif (AfD) Partisi ile değil, sosyalist SPD ile koalisyon kurmak istediğini açıkladı. Hükümeti kurmak üzere görüşmelere başladıklarını açıklayan Merz, "Önümüzdeki günlerde bu görüşmelerin yoğunlaşmasını bekliyorum" dedi. 


ÖNCELİKLİ 3  KONU

Hükümeti kurması durumunda Almanya'nın yeni başbakanı olması beklenen Friedrich Merz, hükümet politikasındaki ana konuları da açıkladı. Merz, koalisyon görüşmelerinde öncelikli olarak dış ve güvenlik politikası, göç politikası ve ekonominin güçlendirilmesi gibi üç ana başlığı ele alacağını belirtti. Merz, yeni hükümeti 20 Nisan’daki Paskalya Bayramı’na kadar kurmayı hedefliyor. 


ÜLKENİN BU SON FIRSATI OLABİLİR

Merz, ekonomik öncelikler konusunda ise şu açıklamayı yaptı: “Herkesin başbakanı olarak ülkeyi krizlerden çıkarmak ve Alman halkının demokratik partilere güveninin yeniden tesis edilmesini sağlamak istiyorum. Bu Federal Meclis'in 21. yasama döneminde, bunu başarabilmemiz için son fırsatımız olabilir. Bu dönemde bunu başaramazsak, 2029’da sadece olağan bir hükümet değişimini değil, çok daha büyük sorunları konuşmak zorunda kalabiliriz.”


ABD İLE İLİŞKİLER

Seçim döneminde “Mutlak önceliğim, Avrupa’yı güçlendirmek olacak. Böylece ABD’den bağımsızlığımızı elde edebiliriz” şeklindeki açıklamasına değinen Merz, şöyle devam etti: “ABD'den aldığımız tüm sinyaller, (ABD'nin) Avrupa'ya olan ilginin açıkça azaldığını ve Avrupa'da angaje olma isteğinin de azaldığını gösteriyor. Amerikalıları, iyi transatlantik ilişkilere sahip olmaya devam etmenin karşılıklı çıkarımıza olduğuna ikna edebileceğimizi umuyorum.”


EN KÖTÜ SENARYO GERÇEKLEŞİRSE

Merz, en kötü senaryoların üstesinden gelinmesi gerektiğini de vurgulayarak, “Amerika'da sadece 'Önce Amerika' değil, 'Yalnız Amerika' sloganını da benimseyenler hakim olursa, bu zor olacaktır. Ama yine de transatlantik ilişkinin sürdürülmesini ümit ediyorum” diye konuştu. 


İŞ DÜNYASI NE BEKLİYOR?

Alman iş dünyası temsilcileri de ‘trafik ışıkları’ denilen üç partili bir koalisyon yerine, Hristiyan Demokratların, SPD ile ‘büyük koalisyon’ hükümeti kurmasını umuyor. Ülkenin stres altındaki sektörleri de zaman kaybedilmeden yola devam edilmesini bekliyor. Almanya'nın en büyük çelik üreticisi Thyssenkrupp yöneticileri ocak ayında yaptıkları açıklamada, siyasi karar vericilere federal seçimlerden hemen sonra geleceğe dönük ve rekabetçi bir çelik endüstrisi için gerekli ekosistemi hızla oluşturmaları çağrısı yapmıştı. Yeni hükümetten en acil çözüm adımlarını bekleyen sektör ise otomotiv.  


SANDALYE SAYISI VE KOALİSYON HESABI

Almanya seçim sonuçları belli oldu. Federal Meclis'te sandalye dağılımı da şu şekilde: CDU/CSU 208, AfD 152, SPD 120, Yeşiller 85, Sol Parti 62. Bu sonuçlara göre hiçbir parti tek başına iktidar olamıyor. Almanya'da Federal Meclis'te çoğunluk sağlanması için en az 316 milletvekilini bulmak gerekiyor. Bu durumda toplam 328 milletvekiline ulaşan CDU/CSU ve SPD arasında bir koalisyon hükümetinin kurulması bekleniyor.