Salı, 05 Kasım, 2024
Türkiye’nin siber kalesi olarak nitelendirilen Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), siber güvenlik anlayışını geliştirmek ve siber tehditleri önlemek amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor.
ENDEKSTE 11. SIRADA
Türkiye, siber güvenlik alanında yürütülen çalışmalar sonucu, Milletlerarası Telekomünikasyon Birliği Küresel Siber Güvenlik Endeksi’nde yükselişini sürdürüyor. Birliğin bu yılki raporuna göre Türkiye, bir önceki rapor dönemine kıyasla dünya genelinde 9 sıra yükselerek 11. sıraya yerleşti. Türkiye, bu başarısıyla Avrupa’da ise 6. sıraya çıktı.
USOM bünyesinde 4 ana başlıkta yürütülen siber güvenlik faaliyetleri ‘kapasite inşası’, ‘hızlı tespit ve önleme sistemlerinin geliştirilmesi’, ‘tehdit istihbaratı edinimi, üretimi ve paylaşımı’ ile ‘kritik altyapıların korunması’ başlıkları altında birçok projeden oluşuyor.
ERKEN MÜDAHALE
USOM bünyesinde yürütülen ve geliştirilen projelerle siber tehditlerin en hızlı şekilde tespit edilerek alarm/uyarı üretme ve engellemeye yönelik teknolojik tedbirlerin alınması amaçlanıyor. Tamamen kurumsal iç kaynaklarla geliştirilen AVCI, AZAD, KASIRGA, ATMACA ve KULE projeleri, ulusal siber güvenliğe önemli katkılar sağladı. AVCI uygulamasıyla zararlı yazılım bulaşmış sistemlerin ve komuta kontrol merkezlerinin tespiti gerçekleştiriliyor. AZAD uygulamasıyla makina öğrenmesi ve yapay zeka imkanları kullanılarak ‘botnet’lere dahil olan casus bilgisayarların belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılıyor.
YERLİ KULE YAZILIMI
Verilerin analistler tarafından daha verimli yönetilmesi ve tespit edilen siber güvenlik eksikliklerine ilişkin bilgilerin ilgili taraflara daha hızlı ulaştırılması için yerli ve milli KULE yazılımı geliştirildi.
MUHAFAZA KALKANI
USOM, başta kritik altyapıların korunması olmak üzere ülkenin siber güvenliğinin sağlanması için zararlı yazılım analizi, dijital kayıt inceleme, servis izleme, zararlı bağlantı tespiti sızma testleri, alarm üretme, uyarma ve duyuru yayınlama faaliyetlerini kesintisiz sürdürüyor.
BTK bünyesinde kurulum çalışması tamamlanan Siber Güvenlik Operasyon Merkezi ile USOM ve operatörler arasındaki iş ve işlemlerin 7/24 kesintisiz olarak izlenebilmesi ve gerekmesi halinde zaman kaybetmeksizin önlem alınmasına imkan sağlıyor. Siber Güvenlik Operasyon Merkezi faaliyetlerinin etkin ve verimli yürütülmesi amacıyla en yeni teknolojiler kullanılarak altyapı kurulum çalışmaları tamamlandı, farklı kaynaklardan gelen veriler konsolide edilerek görselleştirildi ve bu amaçla izleme ekranları kuruldu.
MOBİL UYARI SİSTEMİ
Afet, acil durumlar ile kamu düzenine, milli güvenliğe ve ulusal siber güvenliğe tehdit oluşturabilecek durumlarda kamuoyuna gerekli duyuruların yapılması, uyarıların ve yönlendirmelerin en kısa sürede geniş kitlelere ulaştırılması hayati önem arz ediyor.
‘SİBER YILDIZ’ YARIŞLARI
İhtiyaç duyulan siber güvenlik uzmanlarının tespiti ve yetiştirilmesine yönelik Fetih Siber Talimhane Projesi ile uygulamalı siber güvenlik eğitim laboratuvarı da USOM bünyesinde gençlere hizmet sunuyor. Fetih Siber Talimhane’de, ‘Siber Yıldız’ yarışlarında belli başarıyı yakalayan gençlere laboratuvar eğitimleri veriliyor. Bu eğitimler farklı kümelere yönelik olarak devam ediyor.
13 Aralık 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı