Cumartesi, 14 Aralık, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Elektrikli otomobil üretimi yarışında artık Türkiye de var. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) öncülüğünde Ar-Ge çalışmaları yapılan elektrikli araçların üretileceği fabrikanın inşaatına başlandı. Fabrika, 18 ayda tamamlanacak, 2022’nin son çeyreğinde ilk araç banttan indirilip yollara çıkacak. Hem tesis hem de üretilecek araçlar, teknolojisi ve yerlilik oranıyla önemli özelliklere sahip olacak. Tesisin inşaatına başlama töreninde konuşan TOGG Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, projede kendileri için her şeyden önce iki konu olduğunu kaydederek, TOGG’un fikri ve sınai mülkiyet haklarının yüzde 100 Türkiye’ye ait olduğunu, bu durumun kendilerini bağımsız ve özgür hale getirdiğini vurguladı.
YÜZDE 51 YERLİ
Lisansının ve imtiyaz haklarının tamamen kendilerine ait olduğunu, tedarikçilerini kendilerinin belirleyebildiğini anlatan Karakaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yolun başından itibaren yüzde 51 gibi bir yerlilik oranı sözü verdik. Bunu yaparken tedarikçilerimizi yeni nesil otomobillere hazırlayan, dönüştüren bir proje olduğumuzun da bilincindeyiz. Şu ana kadar tedarikçilerimizin yüzde 93’ünü tamamladık. Bunların yüzde 78’i Türkiye’de üretim yapan tedarikçilerimiz.”
DIŞ PAZARDA TESCİL
Karakaş, dış ve iç tasarımların başta AB ülkeleri olmak üzere Çin’de tescil edildiğini, ABD, Güney Kore ve Japonya’da ise tescil sürecinin sürdüğünü anlatarak, şunları söyledi:“Batarya ile ilgili yerleştirme projemizi erkene aldık ve aracımızın üretimiyle birlikte sadece paketlemesini değil, modülünü de Türkiye’de yerleştirmek üzere planlarımızı yapıyoruz.”
DEVRİN OTOMOBİLİ GERÇEK OLUYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOGG Mühendislik, Tasarım ve Üretim Tesisleri İnşaatına Başlama Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin otomobili ile 60 yıllık hayali gerçeğe dönüştürme yolunda tarihi bir adım attık” dedi.
Türkiye’nin, sanayi hamlelerinin engellendiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Nuri Demirağ’ın uçak fabrikası, Nuri Killigil’in modern silah ve cephane fabrikası, merhum Erbakan Hocamızın gümüş motor projesi, birileri tarafından hep sabote edilmiştir. Otomotiv sanayinde ülkemizin önünde yeni bir yol açacak Devrim otomobili girişimi de son derece basit sebeplerle rafa kaldırılmıştır. ‘Başaramayız, üretemeyiz, üretsek de satamayız’ diyen korku lobisi, Türkiye’yi dışa bağımlı kılmak için her seferinde harekete geçmiştir. ‘Devrim otomobilini’ müzeye mahkum edenler, ‘devrin otomobilinin’ yollarımızda kullanılmasına mani olamayacaklar.”
LİTYUM PİL İÇİN TESİS
“Türkiye’nin Otomobili’nin alameti farikası elektrikli olmasıdır” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Eti Maden İşletmemiz, bor kaynaklarından lityum üretilmesi için 2-3 yıldır Ar-Ge faaliyetleri yürütüyor. Projeyle rafine bor üretimi sırasında ortaya çıkan atıklar geri kazanılarak lityum üretilecek. Pilot üretim tesisinin projesini tamamladık. İnşallah haftaya montaja, yıl sonunda ise üretime başlıyoruz” şeklinde konuştu.
KAMERA VE NAVİGASYON GENÇ GİRİŞİMCİLERDEN
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, törende yaptığı konuşmada, TOGG’un tedarikçileri hakkında dikkat çekici bilgiler verdi. Bakan Varank, “Tedarikçiler arasında, daha önce hiçbir ana üreticiyle çalışmamış gencecik girişimler, start-up’lar var. Bu firmalar farklı düşünüyor, yeni ve özgün işlere imza atıyor” dedi.
İHRACAT YAPIYORLAR
Tedarikçiler hakkında örnek veren Bakan Varank, “Bunlardan biri, ODTÜ Teknokent’ten çıkmış bir erken aşama girişim. Bu gençler otomobilimizin kameralarını üretecek. Firma, elektronik ve yazılım kabiliyetlerini, şimdilerde otomobil kamerası geliştirmeye odaklamış durumda. Projelerini TOGG’un teknik ekibine anlatıp bu işi başarabileceklerine herkesi ikna ettiler” diye konuştu.
ŞEHİRLE İLETİŞİM
Bakan Varank, konuşmasına şöyle devam etti: “Bir diğer tedarikçi Almanya’da yaşayan bir Türk girişimcinin kurduğu start-up. Akıllı yaşam teknolojileri alanında çalışan bu firma; otomobilin şehirle, yolla ve şarj istasyonlarıyla iletişimini sağlayan altyapıyı geliştiriyor. Çok daha basit bir ifadeyle, bu teknolojiyi kullandığınızda otomobiliniz, ağa bağlanan her şeyle konuşabilir hale geliyor. Diğer bir tedarikçimiz, artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanıyor. Böylece navigasyon sisteminin adeta gözünüzün önünde canlanmasını sağlıyor. Türkiye’de kurulmuş olmasına rağmen ABD’ye yerleşmiş. Onları da getiriyoruz.”
TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU: TEKNOLOJİ ÜSSÜ OLACAK
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Buraya ‘fabrikadan fazlasını’ inşa ediyoruz. Burası sadece bir üretim üssü değil, bir teknoloji üssü olacak. Dördüncü sanayi devriminin, dijital dönüşümün en güzel örneklerini burada sergileyeceğiz” dedi. “Türkiye’nin otomobili teknolojik dönüşümdür, dijital ekonomiye geçiştir” diyen Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin otomobili yeni bir meydan okumadır” şeklinde konuştu.
İTO BAŞKANI ŞEKİB AVDAGİÇ: FABRİKA EKOSİSTEMİ YÜZ AKIMIZ
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, fabrika inşaatına başlama töreniyle ilgili olarak twitter’da yayımladığı mesajında, “Bugün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde güçlü Türkiye yolunda tarihi bir adım atıldı. Ar-Ge’si, yenilikçi vizyonu ve mobilite ekosistemi ile TOGG, akıllı ve çevreye duyarlı tüm değerleri aynı çatı altında buluşturan fabrikasıyla yüz akımız oldu. Tebrikler” kaydını düştü.
YERLİLİK ORANI 3 YILDA YÜZDE 68’E ÇIKACAK
* Aracın Ar-Ge’si için bugüne kadar 700 milyon lira harcandı.
* Paydaşlar 3 yıl içinde 3.5 milyar liralık sermaye koyacak.
* Başlangıçta yüzde 51 yerli olarak piyasaya çıkacak olan araçlarda yerlilik oranı 2025’te yüzde 68’e ulaşacak.
* Fabrikada 4 bin 300 kişi istihdam edilecek.
* 15 yılda 22 milyar lira yatırımla senede 175 bin adetlik kapasiteye ulaşılacak.
* 2032’ye kadar 5 modelde toplam 1 milyon adet araç üretilecek.
* Kadın çalışan istihdamında hedef yüzde 30’u aşmak.
* Fabrikada çalışanların çoğu Gemlik ve çevresinden karşılanacak.
28 Temmuz 2020 Salı
14 Aralık 2024 Cumartesi
14 Aralık 2024 Cumartesi
14 Aralık 2024 Cumartesi
14 Aralık 2024 Cumartesi
14 Aralık 2024 Cumartesi