tatil-sepeti

HABER: E. SAHRA ÖZTÜRK

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından 2023 yılında yüzde 100 nakitsiz ödemeyi hayata geçirmeyi hedefleyen ve ­‘Türkiye’nin ödeme yöntemi’ olarak tanımlanan TROY, geçen yıl kullanımını 8’e katladı. Anadolu’da büyüyen ve dünyada da geçerli olan TROY’un kısa sürede gerçekleşen başarı hikayesini ve yeni hedeflerini, BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko’ya sorduk:

TROY nedir ve ne zaman faaliyete geçti?

Türkiye bankacılık ve finans sektörünün ortak çabalarıyla Nisan 2016’da Bankalararası Kart Merkezi (BKM) çatısı altında hayata geçirilenTürkiye’nin ödeme yöntemi TROY, banka kartı, kredi kartı ve ön ödemeli kartların sağ alt köşesinde yer alıyor. TROY sayesinde ödeme yapma ya da ATM’den para çekme gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. İşte TROY da bu işlemlerin yapılabilmesi için gerekli teknolojiyi sunan bir Türk markası.

TÜRKİYE’YE ÖZEL

İsimlendirme olarak neden TROY ve TROY neyi amaçlıyor?

TROY,adını ‘Türkiye’nin ödeme yöntemi’nden (Türkiye: TR, Ödeme: O, Yöntemi: Y) alıyor. TROY’u Türk mühendisleri, Türkiye’ye özel, bize özel olarak geliştirdi. Çünkü bizi en iyi bizden biri anlar, bize özel çözümler getirir. TROY’un amacı da Türkiye’de kartlı ödemeleri kullanmayan kişilere ulaşmak, bu kişileri finansal okuryazarlık yolunda atılacak ilk adım olan kartlı ödemelerle tanıştırmak.

DÜNYA STANDARTLARI

TROY’un diğer ödeme yöntemlerinden farkı ne?

Tüketici tarafında yaptığımız araştırmalar, ödeme yöntemlerinin ­TROY gibi şemaların tüketici tercihi açısından yeterli algıyı oluşturmadığını ortaya koydu. Puan ya da indirim gibi sadakat programları tüketici nezdinde daha yüksek tercih algısına sahip. TROY’un konumu ise farklı; zira TROY kartlı ödemeler için bir platform sağlayıcı. TROY, dünya standartlarında, dünyadaki örneklerle aynı hizmeti vererek sektörel verimliliği sağlayacak. TROY’un doğrudan faydasını ödeme sistemleri görecek ve bu da uzun vadede Türkiye’ye kazandıracak.

KENDİ TEKNOLOJİMİZ

Güvenli ödemede TROY’un performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kartlı ödeme sistemleri, titizlikle tasarlanan kurallar etrafında çalışır. Bir işlem yapıldığında, kartlı ödeme çok hızlı ve akıcı bir süreçle gerçekleşir. Bu hız ve akıcılığın sürdürülebilir olması için kusursuz işleyen altyapı, kural takibi ve denetimler gerekir.

TROY ile ülke olarak ödeme sistemlerinde kendi teknolojimizi üretebiliyoruz.

Türkiye; insan kalitesi, teknoloji ve bilgi birikimi boyutlarında bankacılık ve ödeme sistemleri alanında dünyanın önde gelen ülkesi ve pazarıdır. Sektörümüz tüm bu yönleriyle uluslararası alanda da örnek teşkil ediyor. Türkiye, TROY ile birlikte tüm bu açılardan sahip olduğu yeterlilikleri, hassasiyet ve özen gerektiren bir ekosistemde markaya dönüştürdü ve ödeme sistemleri alanında kendi teknoloji ve bilgi birikimini üretebilir hale geldi.

TÜRKİYE’Yİ KAPSIYOR

Bireysel ve kurumsal kullanımlar arasında gerek hizmet gerek kullanım açısından farklılıklar var mı?

Üyelerimiz, kullanıcılara sunulan TROY logolu kartları müşteri kitlelerine ve ürün segmentasyonlarına göre kendileri belirliyor. TROY olarak bizim üzerimize düşen ise tüm Türkiye’ye hitap etmek, tüm Türkiye’yi kapsayan çözümler için çalışmak. Örneğin; ne kadar güzeldir ki, bugün e-sporla ilgilenen gençler TROY logolu ön ödemeli kartlarını kullanırken, çiftçilerimiz TROY logolu banka kartlarıyla mahsul ödemelerini alıyor, KOBİ’lerimiz TROY logolu kredi kartlarıyla mal alımı yapıyor.

DÜNYADA DA GEÇERLİ

TROY her bankada geçerli mi? Aynı zamanda yurtdışı kullanımlarında da anlaşmaları var mı? Her ülkede mevcut mu?

Bankacılık ve ödemeler sektörünün yüzde 100’ü TROY üyesi, kart basan üye sayısı ise 18’i banka, 3’ü elektronik para kuruluşu olmak üzere toplamda 21. Öte yandan 185 ülkede, 26 milyonun üzerinde alışveriş noktasında ve 1.1 milyonun üzerinde ATM’de geçerli global bir ödeme kuruluşu olan Discover ile 2017 yılında işbirliği yaptık ve TROY kullanıcılarının uluslararası işlemlerde de TROY logolu kart kullanabilmesini sağladık. Discover işbirliğiyle yurtdışında da varız.

HER 4 KARTTAN BİRİ TROY!

TROY kullanımının değerlerini rakamsal olarak ifade edebilir misiniz ve beklenilen hedef nedir?

TROY, bugün itibarıyla 8 milyon kart adedine ulaştı. 2018 yılında cüzdanlarda yer alan her 4 karttan 1’i TROY logolu oldu. TROY olarak hedefimiz, daha önce de belirttiğim gibi finansal kapsayıcılığı artırarak henüz kartlı ödemelerle tanışmamış 20 milyonu aşkın kişiye temas etmek. TROY’un ulaştığı 8 milyonun büyük çoğunluğu ise daha önce hiç kart kullanmamış kişilerden oluşuyor. Tüm bunlar da finansal kapsayıcılık anlamında ulaşmak istediğimiz hedefle uyumlu olduğumuzun net bir göstergesi. Önümüzdeki dönemde de daha fazla kişiye ulaşmayı amaçlıyoruz. Bunu yaparken de sadece üyelerimizle değil, pek çok sektörde karar verici isimler ve resmi kurumlarla birlikte toplumun kart kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi ve kart kullanımının yaygınlaştırılması için omuz omuza çalışmaya devam ediyoruz. 2019 yılı için hedefimiz ise 17 milyon kartın sağ alt köşesine yerleşmek.
İşlem tutarlarını incelediğimizde, işlemlerin yüzde 70’ini, ‘mikro ödemeler’ olarak adlandırdığımız 50 TL altı işlemlerin oluşturduğunu görüyoruz.
Bu durum, TROY logolu kartların harcama aracı olmaktan ziyade ödeme aracı olarak kullanıldığının diğer bir göstergesi olarak dikkat çekiyor.

23 MİLYARLIK İŞLEM HACMİ

TROY’un pazar payı ve penetrasyonunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

2018 yılında TROY logolu kartlarla yapılan işlem adedi 100 milyona, işlem hacmi ise 23 milyar TL’ye ulaştı. 2017 yılında TROY logolu kartlarla 13 milyon adet işlemin gerçekleştiği dikkate alındığında, TROY kartların kullanımı 2018 yılında yaklaşık 8 katına çıktı. Bundan daha da önemlisi bu hızlı artış sadece İstanbul, Ankara, İzmir gibi 3 büyük ilden değil; Antalya, Adana, Bursa, Kayseri ve Konya gibi Anadolu illerinden kaynaklı. TROY’un son derece hızlı bir biçimde penetrasyon oranını artırmasını, önümüzdeki birkaç yıl içinde kartlı ödemeyle tanışmamış çok daha fazla kişiye ulaşacağımızın güçlü bir işareti olarak değerlendiriyorum.

TROY kartlarından birine sahip olmak için nereye ve nasıl başvuru yapmamız gerekir?

TROY logolu kart sahibi olmak çok kolay. İşbirliği yaptığımız 18 banka ve 3 elektronik para kuruluşuna başvurarak TROY logolu kartınızı hemen alabilirsiniz.

TROY İNOVASYON MERKEZİ

Küresel boyutta her işlem dijitalleşirken (örneğin Çin’deki uygulamalar gibi) bu kart sistemi daha ne kadar sürecek? Buna dair bir analizde bulunabilir misiniz? TROY da bu kapsamda dijital dönüşüme uyum sağlayacak mı?

Bizim için kritik olan adet ya da tutar bazlı büyümeden ziyade çıkardığımız bir ürün ya da hizmetin toplumsal faydaya dönüşmesi, yenilikçi ürünlerin hızlı bir şekilde pazara sunulması ve yeni teknolojilere herkesin ulaşması. Bu nedenle, TROY’la eş zamanlı olarak TROY çatısı altında TROY İnovasyon Merkezi’ni kurduk.

KAREKODLA ÖDEME

Diğer bir çalışmamız da karekodla ödeme. Yine karta gerek duymaksızın, cep telefonunuzla okutacağınız karekod sayesinde aynen Çin örneğinde olduğu gibi ödeme yapabilirsiniz. Ayrıca, ‘giyilebilir teknolojiler’ ve ‘nesnelerin interneti’ de halihazırda üzerinde çalıştığımız diğer konular arasında yer alıyor.
Bu çalışmaları yaparken insan hayatına dokunarak dijital dönüşüme öncülük etmeye ve ülkeye katkı sağlamaya odaklanıyoruz. Bu teknolojileri; yenilikçi teknolojilere henüz erişememiş kişiler için, gençlerimizin dijital dünyaya adım atmaları için, işletmelerimizin daha fazla kişiye ulaşarak daha fazla ürün ve hizmet satabilmeleri için kullanalım ve tüm bunlarla Türkiye’nin her köşesinde dijital dönüşüme öncülük edelim istiyoruz.

MOBİL ÖDEME

İlk çalışmamız olan mobil ödeme şu an kullanımda ve bu teknoloji sayesinde hem iOS hem de Android cihazlarda cep telefonuyla temassız, hızlı ve güvenli ödeme imkanı sunuyoruz.

27 Mayıs 2019 Pazartesi

Etiketler : Röportaj