Salı, 05 Kasım, 2024
Türkiye, ikinci ve üçüncü nükleer santral için aday ülkelerle görüşmelerini sürdürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin bu konuda önceliğini, “Daha fazla teknoloji transferi ve yerlileştirme” şeklinde özetledi.
Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu NGS’de ilk reaktörün devreye alınması için geri sayım devam ediyor. Akkuyu Nükleer A.Ş. İnşaat Müdür Yardımcısı Dmitry Romanets, Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) ilk ünitesinde inşaat çalışmalarının tamamlandığını açıklamıştı. Romanets, Akkuyu NGS inşaatı sırasında yeni bir sektör oluştuğuna işaret ederek, Türk üreticilerin, nükleer santrallerin ihtiyacı olan malzemeleri sadece Türkiye’de tedarik için değil, aynı zamanda yurt dışına ihraç etmek için de üretebilir konuma geldiğini kaydetmişti.
YENİLERİ İÇİN GÖRÜŞME
Akkuyu’da geri sayım sürerken, Türkiye ikinci ve üçüncü santral için aday ülkelerle görüşmelerine devam ediyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Rusya, Çin ve Güney Kore ile yürütülen görüşmelere ve Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyeline ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Bayraktar’ın şu ifadelerine yer verildi: “Çin ile yürütülen nükleer santral görüşmelerinde çok önemli bir noktaya geldik. Birkaç ay içerisinde bunu sonuçlandırmamız gerekiyor. Sinop’ta 2. nükleer santral için Ruslarla görüşmelerimiz sürüyor. Güney Kore ile de temastayız. Türkiye’nin bu konuda önceliği daha fazla teknoloji transferi ve yerlileştirme.”
YENİLENEBİLİR POTANSİYELİ
Bayraktar, küçük modüler reaktörler (SMR) konusunda da görüşmelerin sürdüğünü belirterek, “2050 yılına kadar 5 bin megavatlık küçük modüler reaktörleri sistemimize ekleyebiliriz” dedi. Yenilenebilir enerji konusunda, özellikle güneş ve rüzgarda büyük potansiyelin olduğu bilgisini paylaşan Bayraktar, şunları kaydetti: “2035’e kadar 42 bin megavat güneş, 18 bin megavat rüzgar, 5 bin megavat offshore rüzgar enerji santrali planlıyoruz.”
RUANDA’DA NÜKLEER TEST REAKTÖRÜ İNŞA EDİLECEK
Ruanda, dünyada ilk defa test edilecek bir nükleer reaktörün ülkeye kurulması için Kanada-Almanya menşeli bir şirketle anlaşma imzaladı. Ruanda Atom Enerji Kurulu’ndan yapılan açıklamaya göre, Kanada-Almanya menşeli ‘Dual Fluid Enerji’ şirketi ve Kurul, ülkeye yeni bir nükleer test reaktörünün kurulması için imza attı. Nükleer tesisin 2026’da faaliyete geçmesi planlanırken, ‘çift akışkanlı reaktör’ (DFR) adını taşıyan yeni teknolojinin testleri 2028’de tamamlanacak.
Ruanda hükümeti, proje için alan ve altyapı sağlarken, tüm teknik işlerden şirket sorumlu olacak. Daha az radyoaktif atık çıkaran yeni tekniğin denenmesi için kurulacak tesise yaklaşık 75 milyon dolar harcanacak. Anlaşma kapsamında, Ruandalı bilim insanları nükleer alanda pratik eğitim alma imkanına da sahip olacak. Afrika’da halihazırda sadece Güney Afrika’da nükleer enerji tesisi bulunuyor.
25 Eylül 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı