Pazar, 24 Kasım, 2024
Hazine ve Maliye Bakanlığı, ‘Pandemi Sonrası Dönemde Ekonomi Paradigmasında Dönüşüm ve Yükselen Ülkeler’ temasıyla ‘Ekonomik Dönüşüm Zirvesi’ düzenledi. Zirvenin açılışında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dünya üretim ve ticaret haritasında çeşitli kaymalara yol açabilecek değişimlerin yaşanabileceği bir döneme girildiğini söyledi. Nebati, “Bu dönemde Türkiye, stratejik lokasyonu ve sahip olduğu birçok rekabetçi avantajıyla kuşkusuz önemli alternatif tedarikçi ülkelerden biri olarak öne çıkmıştır” dedi.
YERELE DÖNÜŞÜM
Tedarik sıkıntısı nedeniyle birçok sektörde yatırım kararlarının seyrinde küreselden ziyade yerele ve bölgesele dönüşün gerçekleştiğine işaret eden Nebati, “Hatta öyle ki, dünya üretim ve ticaret haritasında çeşitli kaymalara yol açabilecek değişimlerin yaşanabileceği bir döneme girdiğimiz söylenebilir. Bu dönemde Türkiye, stratejik lokasyonu ve sahip olduğu birçok rekabetçi avantajıyla kuşkusuz önemli alternatif tedarikçi ülkelerden biri olarak öne çıkmıştır. Yani esasında mevcut krizin ülkemiz özelinde ortaya çıkardığı fırsatlar, tehditlerden daha ağır basmaktadır. Bir kere bunu görebilmek gerekiyor” dedi.
BAKIŞ AÇISI
Konuşmasında, aynı ekonomi politikalarının her ülkede aynı neticeler doğurmadığını ifade eden Bakan Nebati, gelişmekte olan ülkelere kalkınmanın tek reçetesi olarak sunulan ortodoks ekonomi politikalarının, gelişmekte olan birçok ülkede büyük cari işlemler açığı ve beraberinde borç krizleriyle neticelendiğini söyledi.
Nebati, şöyle devam etti: “Konvansiyonel iktisadi bakışın dışına çıkarak heterodoks politikalarla sadece mevcut küresel kriz ortamında değil, geçmiş dönemlerde de çözümünde yetersiz kalınan yapısal sorunlarımıza çözüm bulmak ve pandemi sonrası dönemde ülkemizin önemli bir küresel tedarik ve üretim merkezi haline gelmesini sağlamak için yeni bir ekonomik yaklaşımı benimsedik.”
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Eğer yeni ekonomi modelini uygulamaya almasaydık bugün enflasyon sorunu ile birlikte büyük olasılıkla bir durgunluk ve buna bağlı birçok sorunla yüz yüze kalacaktık” diye konuştu.
İNOVATİF ÜRÜN İHRACATI
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, selektif bir kredi ve destek politikası ile yatırımları, üretimi ve istihdamı desteklemek ve bu suretle ihracatı, katma değerli ve inovatif ürün ihracatını artırarak orta gelir tuzağını aşmayı hedeflediklerini vurguladı. Nebati, “Stratejik sektörlerdeki KOBİ’lerimizin krediye daha kolay ulaşabilmesini sağlayacak yeni yapılanma kapsamında çalışmalarımız hızlı şekilde sürüyor” diye konuştu.
HAZİNE VE MALİYE AKADEMİSİ
Bakan Nebati, Bakanlık bünyesinde Hazine ve Maliye Akademisi Başkanlığı kurulacağını söyledi. Nebati, bu akademide kamu kurumları, üniversiteler, özel sektör ve STK’larla birlikte ulusal ve uluslararası düzeyde bilgi ve deneyim paylaşımına daha fazla imkan sağlayacaklarını kaydetti.
03 Ekim 2022 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar