Salı, 26 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
İsrafil Kuralay, televizyonculuğun okulu TRT’de kameraman asistanlığı, kameramanlık, görüntü yönetmenliği yapar. Dönemin en popüler televizyonu TGRT’de yapımcı-yönetmen olarak hazırladığı program ve canlı yayınlarla Türkiye’nin yakından tanıdığı bir isim olur.
GÜNDEMİ BELİRLEDİK
Kuralay, TGRT’de gündem belirleyen programlar yapar. Dünyada ses getiren ve formatı ihraç edilen Huzura Doğru programının yapımcılığını ve yönetmenliğini yürütür. Prof. Mim Kemal Öke ile 3 yıl Milletin Meclisi isimli canlı programın yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlenir. Şehir ve İnsan, Kadın Gözüyle, Yüz Yüze isimlerinde popüler programların yapımcılığını gerçekleştirir.
Kuralay, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu’nda 13 yıl, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde 2 yıl medya iletişim dersleri verir.
SERİ BELGESELLER
Kuralay, TGRT’den istifa eden arkadaşlarıyla 20 yıl önce Yedirenk Yapım Organizasyon Reklam ve Basın Yayın firmasını kurar.
Dünyanın dört bir yanındaki Türk izlerini keşfe çıkan Kuralay, Uzak Asya’daki Türk İzleri, Güney Amerika’daki Türk İzleri-El Turco, Almanya’da Türk İzleri isimli seri belgesellerle uluslararası alanda adından söz ettirir.
Antarktika hariç dünyada gitmediği, çekim yapmadığı kıta kalmayan Kuralay’ın firması, Türkiye’de en çok belgesel yapan firma olarak tanınıyor.
İsrafil Kuralay, firmasının Beşiktaş’taki merkezinde İstanbul Ticaret’in sorularını cevapladı.
AİLEM TIP İSTEDİ
İsrafil Kuralay kimdir?
1965’te Erzurum’un ilçesi Tortum’da doğdum. İki erkek, bir kız üç kardeşin ortancasıyım. İlk-orta-lise eğitimimi Erzurum’da tamamladım.
Ailem tıp, mühendislik gibi fen bilimlerinde meslek sahibi olmamı istiyordu. Ben ise sosyal bilimleri istiyordum. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni kazandım. Eski adı Basın Yayın Yüksek Okulu idi. Arkadaşlarımın önerisi ile sinema ve televizyon bölümünü seçtim. Eğitimi çok iyiydi. 1986’da başarıyla bitirdim. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yüksek lisans yaptım.
TRT SINAVINI GEÇTİM
Üniversite sonrası hayatınız nasıl şekillendi?
TRT’ye girmek çok zordu, sınavları da zordu. İlk sınavı geçen 3 aylık kurs hakkı kazanıyor ve yine sınava giriyordu. Yapımcılık ve kamera asistanlığı sınavlarını kazandım. Kamera asistanlığı sınav sonuçları ilk açıklandığı için onu seçtim.
GİZEMLİ BİR İŞTİ
30 yıl önce kamera asistanlığı nasıl bir işti?
Çok gizemli bir işti kamera asistanlığı, kameramanlık. Daha doğrusu kamera sihirli kutu, bu işi yapanlar da gizemli adamlardı. TRT 1 ve TRT 2’den başka televizyon kanalı yoktu. Kamera asistanı görüntü yönetmeninin yardımcısıdır. Ben de kamerayı, 12 kiloluk demir sehpaları sırtımda taşırdım. Kablolar, teypler, sehpalar sırtımda yönetmenin arkasından dağ taş dolaşırdım. Hamallık gibi bir şeydi kamera asistanlığı. Ama çok keyifli işti. Birçok belgeselde kamera asistanlığı, kameramanlık yaptım. Bu arada görüntü yönetmenliği yapmaya da başlamıştım.
DRAMALAR YÖNETTİM
Görüntü yönetmenliğine nasıl geçtiniz?
Projeler geliyordu. Mustafa Kutlu’nun Pazartesi Hikâyeleri vardı. Laf’ı Güzaf isimli çok iyi bir drama belgeselinin görüntü yönetmeniydim. Atilla İlhan’ın şiirlerinden dramalar yapıyorduk. Bu arada Magic Box Star TV’ye görüntü yönetmeni olarak geçtim. 1989’da evlendim. Kızımız Elif Nur, oğlumuz Yusuf Ziya doğdu. Eşim, yoğun çalışma tempomda bana büyük destek verdi. Kızım elektronik mühendisliğini bitiriyor, oğlum da tarih okuyor.
1992’de TGRT’de yapımcı ve yönetmen olarak çalışmaya başladım.
STÜDYODA 30 SAAT
TGRT’de dönemin en popüler programlarının yapımcısı, yönetmeni oldum. 24 saat yayın yapıyorduk. Bazen stüdyodan 30 saat çıkamazdım. Pazar günleri de çalışırdım. İşimi, bir nimet, emanet olarak gördüğüm için en iyi nasıl yapabilirim düşüncesi ile yaptım hep. 1996’da bir grup arkadaş TGRT’den istifa ettik ve şimdiki firmamız Yedirenk’i kurduk. Kemal Çiftçi, Bilal Arıoğlu ve ben, 20 yıldır omuz omuza çalışmaya devam ediyoruz.
BELGESEL ALAN YOKTU
20 yıl önce ne iş yapıyordunuz?
Beşiktaş’ta küçük bir ofisimiz vardı. Kâinatın Dilinden, Bilim Magazin gibi TGRT’ye verdiğimiz belgeseller çektik. Belgesel yapıyorduk ama piyasası pek yoktu. Böylece katalog, broşür, sektörel dergi gibi masaüstü yayıncılık işleri ile reklam ve organizasyon yapmaya başladık. Önce Gayrettepe’ye, sonra Etiler’e taşındık. TRT’ye ve Katar merkezli Al Jazeera (El Cezire) televizyonuna belgeseller yapmaya başladık. Şu anda yerli, yabancı televizyonlara belgeseller, televizyon programları ve tanıtım filmleri yapıyoruz.
TARİHİ BELGESELLER...
Ses getiren belgeseller çektiniz…
TRT’ye çok sayıda tarihi belgesel yaptık. Almanya’da Türk İzleri bunlardan biri. 1683’te Viyana savaşından sonra esir düşen askerlerin torunlarını bulduk, röportajlar yaptık. Tarihi belgelerle, üniversitelerde tarih hocalarıyla, antropologlarla, gazetecilerle çalışıyoruz. 1960 sonrası giden işçilerimizi anlatan ‘Almanya’da Türkler’ belgeselini hazırladık. Yaptığımız çalışmalarda akademik bilgiyi çok önemsediğimiz için işinin ehli hocalarla çalışıyoruz. 26 bölüm Tarih Dergisi programı yaptık.
EL-TURCO BİR İLK
TRT Türk’e 13 bölümlük dünyanın merakla izlediği ve alanında bir ilk olan ‘El-Turco’ belgeselini hazırladık. Güney Amerika’daki Türk izlerini takip ettik. Katar merkezli dünyaya yayın yapan TV kanalı Al Jazeera’ya (El Cezire) Orta Asya’daki Türk İzleri, Uzak Asya’daki Türk İzleri, Anadolu Düğünleri gibi 15 seri belgesel çektik. ‘Moğolistan’da Türk İzleri’ belgeseli için Altay Dağları’nda Kaya Yazıtları’nı, Orhun Abideleri’ni ve Bilge Vezir Tonyukuk Abideleri’ni belgeledik.
Topkapı’da da bir stüdyomuz var. Haftanın beş günü TRT’de Arapça Kanalı’na bir canlı yayınımız var. Londra ve Filistin’den canlı yayın yapıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 20 ilin tanıtım filmini çektik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, MÜSİAD, Düzce Üniversitesi ve Halk Bankası gibi onlarca kurumla çalıştık.
Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Projesi kapsamında Türk Bilim İnsanları belgeselini hazırlıyoruz.
Mehmet Akif Ersoy ile ilgili 39 bölümlük bir drama çekmeyi planlıyoruz.
ANAHTAR TESLİM BELGESEL YAPIMI
Şu anda sektörde anahtar teslim belgesel yapan birkaç şirketten biriyiz. Belgeselin konusunu belirliyor, metnini yazıyor, çekimini, seslendirmesini, montajını, grafiğini, animasyonunu, hangi dilde yayınlanacaksa o dilde tercümesini ve en son kasetini yapıyoruz. Piyasada bu iş sıralamasını ayrı ayrı şirketler yapar. A’dan Z’ye kendi ekibimizle, imkânlarımızla işin tümünü biz çıkarırız. 40 kişilik bir ekibimiz var.
TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK ‘ONLİNE VİDEO BANKASI’
Dünyadan ve Türkiye’den tematik görüntülerin bulunduğu Yedimage Görüntü Bilgi Bankası’nda 130 bin ürünümüz bulunuyor. Türkiye’nin ilk ve tek online video fotoğraf görüntü bilgi bankasından hem Türkiye’ye hem de dünyaya görüntü servis ediyoruz.
İŞİMDEN ÇOK STK’LARDAYIM
MÜSİAD’da yönetim kurulu üyeliği, Basın Komisyonu başkanlığı ve genel başkan yardımcılığı yaptım. UTESAV’ın mütevelli heyeti başkanıyım. İTO’da yönetim kurulu üyeliği yaptım; iki dönemdir meclis üyesiyim. TOBB Basın Yayın Komisyonu başkanıyım. Birleşik Sanatçılar Derneği’nin, ÖNDER’in başkan yardımcılığını yaptım. İGİAD Yüksek İstişare Kurulu’ndayım. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve sürekli sarı basın kartı sahibiyim.
07 Şubat 2016 Pazar
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi