Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: İLKER BAŞÖZ
Dünyanın ilk kurumsal ekonomi gazetelerinden biri olan Dersaadet Ticaret Odası Gazetesi’ni 1885 yılında yayınlayan İstanbul Ticaret Odası, bu alandaki öncülüğünü haber portalı yayıncılığında da sürdürüyor. Ekonomi dergiciliğinde de önce Fransızca, daha sonra İngilizce İTO Dergisi’ni yayınlayan Oda, 2003 yılından itibaren yayınladığı İTOVİZYON ile liderliğini devam ettirmişti. Oda, bu kez Türkiye’nin en geniş kapsamlı ticaret haber portalını faaliyete geçirerek, internet haberciliğinde yeni bir dönemi başlattı.
BAŞVURU MECRASI
1997 yılında hizmete giren İTO’nun www.ito.org.tr adlı web sayfası, daha hızlı hizmet verebilmek ve bilgiye kolay ulaşımı sağlamak amacıyla 2003 yılında portala dönüştürüldü. Günden güne gerçekleştirdiği atılımlarla e-gazete ve mobil uygulamaları da başarıyla tamamlayan İTO, Türkiye’nin ticaret portalı için hazırlıklarını kısa sürede tamamladı.
itohaber.com bundan böyle, üyelerinin, iş dünyasının, ekonomiyle ilgilenenlerin Türkiye ve dünyadaki ticari gelişmeleri, fiyat hareketlerini, Oda faaliyetlerini anında öğrenebileceği haber ve başvuru mecrası olacak.
PORTALDA NELER VAR
itohaber.com’da gündemdeki haberler sektörel, güncel, dünya, makro-mikro, teknoloji başlıkları altında sunuluyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden son haberlere yer verilen portalın röportaj bölümü de mevcut. Bu bölümde ise iş dünyasının başarılı isimleriyle sektörel röportajlar yer alıyor. Ayrıca İstanbul Ticaret Gazetesi’nin uzman yazarlarının köşe yazılarına da arşiviyle ulaşmak mümkün. Sitede yer alan fotoğraf ve video galerileri ise takipçilerine görsel olarak gündemi takip etme imkanı tanıyor. itohaber.com’un İngilizce bölümünde de İstanbul ve Türkiye’yi tanıtan güncel haberler ve yatırım imkanlarını ele alan içerikler yabancı okuyucular için güncelleniyor.
MOBİL UYGULAMALAR VE E-GAZETE
Siteyi ziyaret edenler sayfanın sağ üst köşesine tıklayarak iPad, iPhone ve Android uygulamalarına erişebiliyorlar. Bu uygulamalar haftalık yayınlanan İstanbul Ticaret Gazetesi’ni cihazınızdan takip etme imkanı sunuyor.
Yayıncılıkta ilkler
* 1885- Dersaadet Ticaret Odası Gazetesi yayınlanmaya başladı.
* 1894- “Hukuk-ı Ticaret” adlı kitap Oda’nın ilk yayınladığı kitap oldu.
* 1924- Dersaadet Ticaret Odası Gazetesi mecmua olarak, Osmanlıca ve Fransızca yayınlanmaya başladı.
* 1925- Borsa Bülteni yayınlanmaya başladı.
* 1928- BM yayınları arasına da giren fiyat indeksleri yayınlanmaya başlandı.
* 1981- Türkiye’nin ilk ekonomik raporu yayınlandı.
* 1984- ‘Mısır kitabı’ ile ilk yurt dışı pazar araştırmalarına başlayan kurum oldu.
* 2003- OECD başkentler dışında ilk kez İstanbul’da, İTO’da bir kütüphane açtı. İTOVİZYON Dergisi yayınlanmaya başlandı.
* 2003- İTO’nun internet sitesi ito.org.tr, yeni hizmetlerle bir portala dönüştürüldü.
* 2010- Tüm yayınlar elektronik ortamda yayınlanmaya başlandı.
İSTANBUL TİCARET TÜM MECRALARDA
1- www.itohaber.com: Ticaret haber portalı
2- www.istanbulticaret.org.tr: Gazetenin 9 yıllık tüm sayfaları okunabilir.
3- Mobil uygulamalar: AppStore ve Google Play’de ‘ito’ ile arayınız.
İSTANBUL TİCARET’İN 130 YILLIK HİKAYESİ
Gazetelerin ticaretin gelişmesindeki önemini iyi bilen Dersaadet Ticaret Odası’nın, kuruluş ve iç tüzüklerinde de belirtildiği gibi, “ticaret işlerine dair gazeteler neşretmek” gibi bir hedefi vardı. Oda’nın çıkarmak istediği bu gazete, Osmanlılar tarafından neşredilecek ilk ticaret gazetesi olacaktı. Ticaret Odası, ticaret gazetesi neşrini bir görev olarak görüyordu. Ancak, çeşitli sıkıntılar Oda’nın bu güzel düşüncesinin gerçekleşmesini geciktiriyordu. Ticaret Nazırı Suphi Paşa, 8 Eylül 1884’de Ticaret Odası başkanlığına bir yazı göndererek, gazetenin bir an önce yayınlanmasını istedi. Paşa, gerekiyorsa, Nezareti’nin bu konuda yardımcı olabileceğini söylüyordu. Ticaret Odası, Suphi Paşa’nın tezkiresine 6 Kasım 1884’te olumlu cevap verdi: Hemen işe başlanacaktı. Ticaret Gazetesi, 15 günde bir neşredilecek, gazetede yer alacak bilgilerin sağlanması konusunda, diğer ticaret odalarına, Rüsumat Emaneti’ne (Vergiler Genel Müdürlüğü) ve gümrüklere birer yazı gönderilerek yardımları istenecekti.
EN AZ 4, EN ÇOK 12 SAYFA
Kısa bir hazırlık döneminden sonra ilk sayı, “Dersaadet Ticaret Odası Gazetesi” adıyla 5 Ocak 1885 tarihinde yayınlandı. Bu, Oda’nın hükümetle koordineli olarak gerçekleştirdiği büyük bir başarıydı. 15 günde bir “Le Journal de la Chambre de Commerce de Constantinople” adıyla Fransızca olarak da yayınlanan Oda gazetesi, ayrıca pazartesi günleri fiyat listelerinin bulunduğu geniş içerikli bir ilave de veriyordu. Gazete en az 4, en çok 12 sayfa olarak basılıyordu.
GAZETEDEN BAŞLIKLAR
Gazete her sayısında ticaret, sanayi, tarım, maliye, bayındırlık ve kamu yararını ilgilendiren çeşitli konular hakkında bilgiler veriyordu. Okuyucularını piyasa koşullarından, yatırım imkanlarından, hükümetin ticareti ve tarımı geliştirme çabalarından, ayrıca ekonomik sorunların çözümlerine dair yeniliklerden haberdar ediyordu. Ticaret Odası, gazete vasıtasıyla birçok önemli konuyu gündeme getirerek, kamuoyunda tartışılmasını sağlıyordu. Mesela ziraat sigortaları, hayvan hastalıklarına karşı sigorta nizamnamesi, yerli mallar sergisi, posta ve emniyet sandıkları, devlet ormanları, sanayi, değirmencilik, yangın sigortası, sigorta, istatistik büroları, sigorta şirketleri, Antalya zeytin ağaçları ve İzmir halıları gibi konu başlıkları gazetenin gündeme taşıdığı konulardan bazılarıydı.
Ticaret Odası Gazetesi’nde taşra ticaret odalarına ilişkin haberler görmek de mümkündü. Gazetede, taşra ticaret odalarının sorunlarına, faaliyetlerine, hükümetle olan ilişkilerine ilişkin birçok haber vardı. Gazete, tüccar ve üreticilerden gelen şikayetleri de sütunlarına taşıyarak, ilgili makamların bunlardan haberdar olmasını sağlıyordu. İlginçtir, Dersaadet Ticaret Odası Gazetesi, II. Abdülhamid döneminde yayınına hiç ara vermedi, kapatılmadı da.
MATBAANIN KURULUŞU
Oda yönetim kurulu, gazeteyi ve Oda’ya ait matbu belgeleri basabilmek amacıyla Oda bünyesinde bir matbaa kurulmasına karar verdi. Oda başkanlığından Ticaret Nezareti’ne bir yazı gönderilerek vakit geçirmeden Ticaret Odası matbaasının kurulması gerektiği ifade edildi. Ticaret Nazırı konuyu Sadrazam Kamil Paşa’ya iletti. Kamil Paşa da konuyu, 1 Kasım 1887’de bir arz tezkiresi ile II. Abdülhamid’e arz etti. Padişah da, bir gün sonra, 2 Kasım 1887’de Dersaadet Ticaret Odası’nın bir matbaa kurmasına izin verdi. Matbaanın kurulmasına izin veren iradeden sonra, Avrupa’dan matbaa makineleri getirtilerek montajları yapıldı. Böylelikle gazete matbaası hizmete girdi.
Kaynak: Dersaadet Ticaret Odası’nın kuruluşu ve ilk icraatları / Yrd. Doç. Dr. Bayram Nazır
31 Ağustos 2015 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı