istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Türkiye'nin en büyüğü: Ekonomiye milyarca liralık katkı sağlayacak

Silvan Tüneli kazı başlangıç törenine canlı bağlantıyla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, GAP projelerinin ekonomiyi şaha kaldıracağını belirterek, sulamada yıllık 150 milyar, enerjide 77 milyar TL kazanç sağlanacağını ifade etti.

Giriş: 17.04.2025 - 14:35
Güncelleme: 17.04.2025 - 14:48
Türkiye'nin en büyüğü: Ekonomiye milyarca liralık katkı sağlayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Türkiye'nin sulama amaçlı en büyük tüneli olan Silvan Tüneli'nde Kazı Başlangıç Töreni'ne canlı bağlantı ile katıldı. Erdoğan, "Türkiye su zengini bir ülke değil, su stresi çeken bir ülkeyiz. Tedbirleri almaz, hareke geçmezsek çok daha büyük sıkıntılarla karşılaşabiliriz. Su kaynaklarımızı verimli kullanmalıyız." ifadelerini kullandı.


Erdoğan  açıklamasında, "GAP kapsamındaki projelerin hayata geçmesiyle birlikte Türk ekonomisi şaha kalkacak. Sulama alanında yıllık 150 milyar lira, enerjide yıllık 77 milyar lira, içme suyu alanında yıllık 18 milyar lira kazanç sağlayacağız." ifadelerini kullandı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Sevgili Diyarbakırlılar, sevgili Batmanlılar, değerli misafirler, kıymetli dostlarım, sizlere en kalbi duygularımla, saygıyla, muhabbetle selamlıyorum. Silvan Sulama Tüneli Kazı Başlangıç Töreni hasebiyle canlı bağlantıyla sizlerle beraber olmaktan memnuniyet duyuyorum.


"TÜRKİYE SU ZENGİNİ BİR ÜLKE DEĞİLDİR" 
Aziz kardeşlerim, bugün son derece önemli ve tarihi nitelikte bir projenin ilk adımı vesilesiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz. Biliyorsunuz su; hayatın, üretimin, medeniyetin, enerjinin membaıdır. Su yoksa bereket yoktur, yeşil yoktur, hayat yoktur. Daha önce petrol ve karbon yakıtlar için edilen kavgaların, önümüzdeki dönemde su alanında yapılacağı görülüyor. Çünkü su, bu yüzyılın en stratejik ve en değerli kaynağıdır. Ancak son yüzyılda iklim değişikliği, kuraklık, artan nüfus ve kentleşme ile birlikte su kaynakları üzerindeki baskılar da giderek artıyor. Dikkat ederseniz kuraklıklara, sellere, orman yangınlarına artık daha sık şahit olmaya başladık. İşte son olarak geçen hafta ülkemizde birçok ilimizi olumsuz etkileyen bir zirai don hadisesi yaşadık. Bilim insanları bizi gelecekte çok daha zor günlerin beklediğini söylüyor. Şu gerçeğin hepimiz gayet farkındayız: Türkiye su zengini bir ülke değildir. Tam aksine, su stresi çeken bir ülkeyiz. Gerekli tedbirleri almaz, şimdiden harekete geçmezsek Allah muhafaza, çok daha büyük sıkıntılarla karşılaşabiliriz. Su kaynaklarımızı tükenme sınırına gelmeden korumak, verimli kullanmak ve doğru yönetmek ülkemiz için bir tercih değil, milli güvenlik meselesidir. Hükümet olarak su konusuna biz bu zaviyeden bakıyor, politikalarımızı da buna göre belirliyoruz.


"CUMHURİYET TARİHİNDE YAPILANLARIN 3 KATI KADAR BARAJ YAPTIK" 
Son 23 yılda suyu verimli kullanmaya odaklanan politikalara ağırlık verdik. Su alanında günümüz rakamlarıyla toplam 3 trilyon 350 milyar liralık yatırım yaparak 10.663 tesisi hizmete açtık. Cumhuriyet tarihinde yapılanların 3 katı kadar baraj yaptık. 1298 adet barajımızda toplam 50 milyar metreküp su depoladık. Böylece depolanan su miktarını 184 milyar metreküpe çıkardık. 1820 sulama tesisini hizmete aldık. Sulamaya açtığımız yaklaşık 24 milyon dekar alan ile sulanan tarım alanını 72 milyon dekara ulaştırdık. Sulamaya açılan alanlardan yılda yaklaşık 250 milyar lira zirai gelir artışı sağladık. Yerli ve temiz enerji kaynağı olarak 631 hidroelektrik santralini hizmete aldık. Bunlar sayesinde 45 milyar kilovatsaatlik üretim kapasitemizi 112 milyar kilovatsaate çıkardık. 81 ilimizin tamamının menba kalitesinde suya erişimi için 342 içme suyu ve 24 atık su tesisini tamamladık. Böylelikle 41 milyon vatandaşımıza yıllık 3,4 milyar metreküp içme ve kullanma suyu temin ettik.


"GAP, CUMHURİYETİMİZİN EN GÜÇLÜ KALKINMA HAMLESİDİR" 
Güneydoğu Anadolu Projesi, kısa adıyla GAP, Cumhuriyetimizin en güçlü kalkınma hamlesidir. GAP kapsamındaki projelerin hayata geçmesiyle birlikte Türk ekonomisi inşallah şaha kalkacak. Sulama alanında yıllık 150 milyar lira, enerjide yıllık 77 milyar lira, içme suyu alanında yıllık 18 milyar lira kazanç sağlayacağız. GAP ayrıca toplam 1,6 milyon kişinin istihdam edilmesine katkı sunacak. GAP'ta 2002 yılına kadar yaklaşık 200 bin hektar arazi sulanırken, hayata geçirdiğimiz projeler sayesinde sulanan alan 674 bin hektara yükseldi. GAP Eylem Planı'nda yer alan sulamaların %64'ünü gerçekleştirdik. Ilısu Profesör Doktor Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Mardin Ceylanpınar Ana Kanalı, Kralkızı-Dicle Ana Kanalı, Suruç Tüneli gibi devasa eserleri hamdolsun son 23 yılda hizmete verdik. GAP bünyesindeki bir diğer önemli projemiz ise Silvan Projesi'dir. Bu projede Silvan Barajı'ndan alınacak su, Silvan ve Babakaya tünelleriyle 98 kilometre uzunluğundaki Cazibe Ana Kanalı'na aktarılacaktır. İnşa edilecek sulama ve depolama tesisleriyle toplamda 2,3 milyon dekar alan sulanacaktır. Projede Silvan Barajı başta olmak üzere 8 adet baraj ve 23 adet sulama tesisi ile birlikte toplam 31 adet eser bulunuyor. Bunlardan Ambar, Kuruçay, Başlar ve Pamukçay barajları tamamlandı. Silvan, Bulaklıdere, Kıbrıs ve Karacalar barajlarında ise çalışmalar devam ediyor. Silvan Projesi'nin bileşenleri bittiğinde bölge, ürün çeşitliliği ve verimin artmasıyla Çukurova'ya rakip olacaktır. Malumunuz, şu an proje sahasında kuru tarım yapılmakta. Yani ağırlıklı olarak buğday, arpa ve mercimek ekiliyor. Bölgenin sulamaya açılmasıyla hububat, pamuk, mısır, sebze, ayçiçeği gibi yeni mahsullerle ürün yelpazesi genişleyecek. Ayrıca kuru tarıma göre ürün veriminde 2-3 kat artış yaşanacak. Toplam 255 milyar liraya mal olacak Silvan Projesi ile 2 milyon 350 bin dekar araziyi suyla buluşturacağız. Silvan Barajı, ara depolamaları ile sulama tesislerinin hayata geçirilmesi 305 bin kişiye iş imkanı ve ekonomiye yıllık 30 milyar lira katkı yapacaktır.


"SİLVAN TÜNELİ, BU COĞRAFYANIN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK ÇOK KRİTİK BİR TESİSTİR" 
Silvan Projesi'nin ana bileşenlerinden Silvan Tüneli'nde kazı çalışmalarına bugün başlıyoruz. 12 milyar lira yatırım bedeli olan Silvan Tüneli, bu coğrafyanın kaderini değiştirecek çok kritik bir tesistir. Silvan Tüneli 11,2 metre kazı çapıyla ülkemizin en büyük sulama tüneli olacak. 13.200 metre uzunluğundaki tünel, saniyede 212 metreküp suyu sulama sahalarına ve proje kapsamında yer alan diğer barajlara iletecek. Bu proje, Atatürk Barajı sulamasından sonra ülkemizin en büyük sulama projesidir.

Birazdan "Ya Allah, Bismillah!" diyecek ve tünel delme makinasıyla Silvan Tüneli'nde kazı çalışmalarına başlayacağız. Rabbim projeyi bitirmeyi bizlere nasip eylesin diyorum. Bu düşüncelerle projeye katkı sunan tüm bakanlarımıza, kurumlarımıza, yüklenici firmalara teşekkür ediyor; mühendis ve işçilerimizin eline sağlık diyorum. Bu dev projenin bölgeye, ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum. Kalın sağlıcakla.