HABER: OSMAN KUVVET
Karadeniz’de keşfedilen 710 milyar metreküplük doğalgazı karaya çıkarmak için çalışmalar son hızıyla devam ediyor. Gazı, Sakarya Gaz Sahası’ndan Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’ne taşıyacak boruların yanında devasa ekipmanlar da Karadeniz’in derinliklerine yerleştiriliyor. Bu operasyonlarda yaklaşık 10 bin kişi ve 50’den fazla gemi görev yapıyor.
FİLONUN SON ÜYESİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, bu ölçekte enerji filosu, dünyada sadece 5 ülkede bulunuyor.
Bu filoya güç katacak olan yeni gemi ise Mukavemet. İsmini Türk Mukavemet Teşkilatı’ndan alan gemi, Filyos Limanı’nda demirli. Su altı inşaat gemisi olarak görev yapacak olan Mukavemet, daha çok su altı operasyonlarına destek olacak. Yaklaşık 100 metre uzunluğunda, 21 metre genişliğindeki gemide 2’den fazla su altı robotu aynı anda çalıştırılabiliyor.
2 BİN 200 METRE DERİNLİKTE
Mukavemet gemisinde ağır tonajlı ekipmanları deniz tabanına yerleştirmek üzere donatılmış nitelikte vinçler var. Biri 150, diğeri 40 tonluk olmak üzere iki vince sahip gemide su altı robotları için su altı platformu hazırlanıyor. Gemi, 2 bin 200 metre derinlikteki operasyonları uzaktan yürütme kabiliyetine sahip olacak.
18 NOKTADA SONDAJ
Tespit edilen gaza ya da petrole ulaşmak için 300 ile 3 bin 500 metre derinliklerde sondaj gemileri faaliyet yürütüyor. Bu gemilerde sondaj platformu ve geminin sabit kalmasını sağlayan aktif konumlama sistemi yer alıyor. Türkiye’nin Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han isimli dört sondaj gemisi bulunuyor. Sonuçların ümit vadetmesi üzerine 2020’de Sakarya Gaz Sahası’nda Tuna-1 lokasyonunda ilk sondaj için düğmeye basılmıştı. 2023’e gelindiğinde ise Akdeniz ve Karadeniz’de derin deniz sondajı yapılan nokta sayısı 18’e yükseldi. Karadeniz’de bulunan 710 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin karaya çıkarılması ve kullanıma sunulması için deniz ve karada 8 bin kişi çalışıyor.
SONDAJ FİLOSU
Türkiye, sondaj faaliyetlerini 6 ana gemi ile yürütüyor. Bu gemilere çalışmalarında yardımcı olan daha küçük gemilerle birlikte filodaki gemi sayısı 50’yi aşıyor:
SİSMİK ARAMA GEMİLERİ
* Barbaros Hayreddin Paşa
* Oruç Reis
SONDAJ GEMİLERİ
* Fatih
* Yavuz