Perşembe, 21 Kasım, 2024
Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), ‘Türkiye’nin Dijitalleşme Endeksi Raporu’nu, bilişim sektörünün temsilcileri ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın da katıldığı online toplantı aracılığıyla kamuoyuyla paylaştı.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM ENDEKSİ
Özel sektör ve kamu temsilcilerinin görüşleri, iş dünyası mensupları tarafından doldurulan anketler ve 139 ülkeden alınan verilerin analiz edilmesiyle oluşturulan rapor; dönüşüm, ekosistem, yeterlilik, kullanım olmak üzere 4 ana bileşen ve 10 farklı boyutta Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Endeksi’ni ortaya çıkardı. Raporda, Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Endeksi 2019’da 2.94, 2020’de ise 3.06 olarak hesaplandı. Fiber altyapının gelişmesinin tüm ekonomiyi dönüştüreceğine ve dijital dönüşüm sürecinde KOBİ’lerin desteklenmesinin önem taşıdığına dikkat çekildi. Raporda, ayrıca firmaların yüzde 73’ünün nitelikli işgücü eksikliğini dijital dönüşüm sürecinde en önemli kısıtlardan biri olarak gördüğü de aktarıldı.
10 YILLIK ADIM ATILDI
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, dijital dönüşümün 10 yılda ulaşacağı noktaya çok kısa bir zaman içerisinde eriştiğini belirterek, bu dönüşümün bireylerin, şirketlerin ve devletlerin günlük yaşamlarına çok yüksek düzeyde tesir ettiğini söyledi. Bakanlık olarak ‘milli teknoloji hamlesi’ kavramıyla öz yeterliliği ve dijital dönüşümü vurguladıklarını aktaran Kacır, şöyle devam etti: “Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi ile özellikle teknoloji seviyesi yüksek ürün ve hizmetleri yerli ve milli olarak üretebilmesi amacıyla önümüzdeki döneme ilişkin ekonomik başarı hikayesini hep birlikte yazacağımıza inanıyoruz.”
TEKNOLOJİK HAMLE PAKETİ
Ekonomik ve toplumsal hayatın normale dönmesinde en büyük etkenin teknoloji olacağına dikkat çeken TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Erman Karaca ise şu önerilerde bulundu: “Salgının ekonomimizde yarattığı tahribatın telafisinde para ve maliye politikaları kadar teknoloji politikaları da önemli. Bugünlerde Türkiye’nin ciddi bir teknolojik hamle paketi açıklaması ile finansal piyasalara çok olumlu bir mesaj verilmiş olacak. Bu yolla yatırımcı güveninin oluşmasında önemli bir hamle de yapılmış olacak. Ayrıca böyle bir paket, salgında zor duruma düşmüş olan KOBİ’lerimizin ve esnafımızın yaralarını sarmakta önemli olacak. Teknoloji hamlesi, ülkemizi salgın sonrasında hızla ayağa kaldıracak, hem ekonomik hem toplumsal hayatın normale dönmesini hızlandıracak.”
1.600 AR-GE MERKEZİ
Online toplantıda Türkiye’nin küresel salgın döneminde ihtiyaç duyulan pek çok teknolojik ürünü yerli ve milli imkânlarla üretmeyi başarabilmesi de gündeme geldi. Türkiye’nin son 20 yılda çok büyük bir Ar-Ge ve yenilik ekosistemi kurduğunu belirten Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “80’den fazla teknoparkta 5 bin 700’e yakın Ar-Ge odaklı çalışan şirketimiz var. Özel sektör Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayısı bin 600’ü geçti. 2006’da sadece 54 bin tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli olan Türkiye’de, 2018’de bu sayı 172 bine yükseldi. 2000’lerin başında bütün ülkede patent başvuru sayısı 300’lerde iken, geçen yıl 7 binin üzerine çıktı. Ar-Ge harcamalarının milli gelirimizdeki payı, 2006’larda binde 5 seviyelerinde iken, geçen sene yüzde 1’in üzerine yükseldi. Ar-Ge’ye daha fazla harcama yapan ülkeler daha ileri neticeler alıyor. Biz de büyük bir kapasiteyi oluşturduk ve adım adım daha ileri neticeler almaya devam edeceğiz” dedi.
TİCARET SİCİL BELGELERİ ARTIK ELEKTRONİK ORTAMDA
Türkiye’nin en önemli dijital dönüşüm projelerinden MERSİS’in kapsamı genişletildi. Konuyla ilgili bilgi veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TOBB ile işbirliği halinde başlattıkları elektronik belge uygulamasıyla müdürlüklere gitmeden belgelerin alınabildiğini söyledi. Pekcan, bir süre önce Ankara’da başlayan uygulamaya, İstanbul ve İzmir’in dahil edildiğini, kısa sürede Türkiye geneline yayılacağını aktardı. Pekcan, şu bilgiyi verdi: “Anonim şirket genel kurul toplantılarına Bakanlık temsilcisi taleplerinin, İl Müdürlüklerine gidilmeden elektronik ortamda alınması, görevlendirme işlemlerinin elektronik ortamda yapılması mümkün hale geldi.”
18 Haziran 2020 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe