tatil-sepeti

Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Endeksi 2022 Raporu’na göre, geçen yıl Türkiye’nin dijitalleşme notu 5 üzerinden 3.12 olarak tespit edildi.


Yeni teknolojik gelişmeler, sosyal yaşam ve iş yapış biçimlerinde daha önceki teknoloji devrimlerinden çok daha farklı değişikliklere yol açıyor. Türkiye de bu çağa hızlı ayak uyduran ülkeler arasında yerini almak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), Türkiye ekonomisi ve toplumunun dijitalleşme durumunu inceleyen Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Endeksi 2022 Raporu’nu kamuoyuna açıkladı. Rapor; ekosistem, yeterlilik, kullanım ve dönüşüm olmak üzere dört ana bileşen ve 10 farklı boyutta Türkiye’nin dijitalleşme performansını ortaya koyuyor. Rapora göre, Türkiye’nin 2022 yılı dijital dönüşümü 5 üzerinden 3.12 olarak ölçüldü.

 

YETERLİLİK VE TOPARLANMA

 

Genel endeks değerini oluşturan 64 alt göstergenin 35’i 2022’de gerilerken, 23 göstergenin de endeksi arttı. Bunun yanı sıra 6 endeksin değeri de sabit kaldı. 2022’de, endeksi oluşturan dört temel bileşenin de (ekosistem, yeterlilik, kullanım ve dönüşüm) endeks puanının düştüğü raporda, 2021 yılında Türkiye’nin dijitalleşme notunu aşağı çeken en önemli bileşen ‘ekosistem’ bileşeni iken, geçen yıl ise en önemli bileşenin ‘dönüşüm’ olduğu kaydedildi. Türkiye’nin dijitalleşme notunu yukarı ivmelendiren bileşen ise ‘yeterlilik’ oldu. Öte yandan, 2022 yılı endeks değeri üzerinde en olumlu etki yapan ikinci bileşenin ‘kullanım’ olduğu belirtildi. 

 

ÇÖZÜM NİTELİKLİ İŞGÜCÜ 

 

Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Endeksi Raporu’nun dijital dönüşümü kucaklamak isteyen tüm organizasyonlar için faydalı bir araç olduğunu belirten TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan, raporla ilgili şunları söyledi: “Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Endeksi, dijital dönüşüm üzerinde etkili olan mevzuat altyapı, kullanım ve beceri ile dönüşümün ekonomik ve toplumsal etki boyutlarını kapsıyor. Bu gösterge, alt boyut ve ana bileşen için 139 ülkenin verileri kullanılarak göreceli bir endeks değeri hesaplanıyor. Avrupa Birliği’nin 2030 Dijital 10 yıl için koymuş olduğu iddialı hedefleri, Türkiye’nin potansiyeli ve hedefleri dikkate alındığında, bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik ulusal vizyonumuzun güçlendirilmesi, altyapı yatırımlarının hızlandırılması, girişimci ekosisteminin ve nitelikli işgücü kaynağının geliştirilmesi gerekiyor.” 


DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE 2024 ÖNGÖRÜLERİ


  • Sektör üzerinde etkili olacak teknolojiler; bulut bilişim, 5G ve ötesi bağlantı teknolojileri, yapay zeka, büyük veri, siber güvenlik ve blok zinciri teknolojisi.
  • Dijital dönüşüm politikalarının en önemli başlıklarından biri de veri politikaları olacak.
  • Yapay zekaya dayalı uygulama alanlarının artacağı bulut bilişime yatırım önceliğini sürdürecek. Siber güvenlik ve mevcut sistemlerin modernizasyonu gibi alanlar öncelik kazanacak. 
  • Veri üretiminde görülen artış, ülkeler tarafından yürürlüğe konulan düzenlemelerle siber güvenlik ve veri gizliliğinin önemi daha da artıracak.
  • 2023 ve sonrasında üçüncü parti risk değerlendirmeleri ve risk yönetimi uygulamalarının şirketlerin odağında olması bekleniyor.  
  • Yakın gelecekte potansiyel tehditlerle mücadele amaçlı modeller ve yatırımlar artacak.

 

KOBİ’LER İÇİN YOL HARİTASI

 

Dijitalleşme puanının artması için KOBİ’lerin dijitalleşmesi gerektiği kaydedilen raporda, KOBİ’lerin dijitalleşmesi için şöyle bir yol haritası çiziliyor:

 

  • Dijital dönüşümün gereklilikleri ve süreçleri konusunda KOBİ’lerin bilgilendirilmesi gerekiyor.
  • KOBİ’lere geleneksel iş yapış biçimlerini değiştirmeleri, dijitalleşmeleri için destek verilmeli.
  • KOBİ’lerin ölçek ekonomisinden yararlanabilmesi için gerekli iş modelleri geliştirilmeli.
  • KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu bilgi ve finansmana erişim sıkıntılarının giderilmesi, iletişim dünyasındaki yerlerini güçlendirecek 5G ya da fiber yatırımların hızlanması önemli.

27 Mart 2023 Pazartesi