SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul’da Kurulu Sabancı Üniversitesi Tümleştirilmiş Üretim Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÜMER), daha önce yapılmamış, uygulamaya dayalı yenilikçi teknolojiler geliştiriyor. Uluslararası saygın Ar-Ge merkezleri arasında bulunan TÜMER, tamamen yeni ve yerli kompozit malzemelere imza atıyor. Üç boyutlu (3B) yazıcılarla gerçekleştirdiği üretim teknolojilerini sanayiye aktarıyor, bünyesindeki imkânları şirketlerin hizmetine sunuyor.
TÜMER; TEI ile yerli turbo jet motoru, ELAA Teknoloji ile de taşınabilir solunum cihazı geliştirdi. İngiliz teknoloji kuruluşu TWI ile İleri Dijital Üretim İnovasyon Merkezi kurdu. KOBİ’lerin dijitalleşerek yüksek katma değerli üretime geçmeleri için DİMAP projesini başlattı. İstanbul Ticaret’in sorularını TÜMER Direktörü Prof. Dr. Bahattin Koç cevapladı. Koç, eklemeli imalat (additive manufacturing) yani 3B imalatta 20 yılı aşkın tecrübeye sahip nadir bilim insanlarımızdan biri.
DOKU VE ORGAN MÜHENDİSLİĞİ
Prof. Dr. Koç kimdir?
İTÜ Endüstri Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra ABD’de North Carolina State Üniversitesi’nde İmalat Mühendisliği dalında yüksek lisans ve doktora yaptı. State University of New York at Buffalo’da 10 yıl yardımcı doçent ve doçent olarak çalıştı. Burada ve 3B biyoyazıcılar alanında araştırmalar yaptı. ABD Savunma Bakanlığı’nın projelerinde yer aldı, 3B biyoyazıcılar ile yanıklar ve yaraların iyileşmesi üzerinde çalıştı.
2010 yılında Türkiye’ye kesin dönüş yaptı. Dünyanın ilk insan canlı hücrelerini kullanarak üretilen Üç Boyutlu (3B) Doku ve Organ Basımı Projesi’nin mimarı oldu. Eklemeli imalat, 3B yazıcılar konusunda 20 yılı aşkın tecrübe ve araştırmaları ile organ-doku mühendisliği, kompozit malzeme üretimi, yerli jet motorunun geliştirilmesi gibi ileri teknolojili çalışmalar yürütüyor. Uluslararası üç patente ve çok sayıda ödüle sahip olan Koç, halen Sabancı Üniversitesi TÜMER Direktörü ve İmalat ve Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde Öğretim Üyesi.
15 YIL SONRA TÜRKİYE’YE DÖNDÜ
Türkiye’ye neden döndünüz?
Çocuklarım vatanlarında aileleriyle birlikte büyüsünler, ben de ülkem için daha faydalı işler yapmak istedim. 15 yıllık ABD deneyiminden sonra ülkeme geri döndüm ve disiplinler arası yoğun çalışma ortamına sahip Sabancı Üniversitesi ailesine katıldım.
ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA HİZMETİ
TÜMER’i tanıtır mısınız?
TÜMER, ağırlıklı olarak havacılık, uzay, savunma, otomotiv sanayinde kompozit malzeme üretimi ve eklemeli imalat teknolojileri geliştiriyor. Öncelikli hizmetlerini; kompozit malzemeler ve eklemeli imalat konularında prototip üretim, tasarım ve simülasyon, Ar-Ge, kompozit malzeme üretim ve tasarımı, imalatı, montajı ve testi olarak sıralayabiliriz. Üretim teknolojilerinde kuruluşlara, sanayiye danışmanlık ve eğitim hizmetleri sunuyor. 12 öğretim üyesi, 80’den fazla lisansüstü ve doktora öğrencisi ve yaklaşık 50 araştırmacı, mühendis ve idari personel merkezde çalışıyor.
TAMAMEN YENİ VE YERLİ KOMPOZİT
Malzeme geliştirmedeki yetkinlikleriniz neler?
Kompozit malzemede hızla yerlileşiyoruz. Tasarımdan ham malzemeye, üretim proseslerinden prototipe kadar tüm süreçleri geliştiriyoruz. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) desteği ile yenilikçi kompozit malzeme teknolojileri üzerinde çalışıyoruz. Büyük havacılık ve otomotiv şirketleri için tamamen yeni malzemeler ve teknolojiler geliştiriyor, bunları seri imalata aktarıyoruz. Şartları ağır ve alınması zor olan havacılık ve uzay sertifikasyonu AS 9100’e sahip dünyadaki 6 üniversite merkezi arasındayız. Aynı zamanda ISO 17025 akreditasyonuna sahip sayılı merkezlerden biriyiz. Standartları sağlayan araştırma ve uygulamaya dönük hibrit bir yapımız var.
TÜMER İŞ AĞINI KULLANABİLİYORLAR
İmalat sektörü TÜMER’den nasıl faydalanıyor?
Şirketler büyük yatırımlar yapmadan, merkezimizde yeni ürünler geliştirebilsin, test edebilsin ve potansiyel müşterilerine ulaşabilsinler diye AB ve ülkemiz eş-finansmanıyla desteklenen Doğrudan Dijital Üretim Projesi’ni (DiMAP) başlattık. TÜMER’deki iş ağı ile sektörün en büyüklerine ulaşabiliyor, onların istediği kalite ve sertifikasyonda üretim yapıp, onlara satabiliyorlar. Türkiye’deki KOBİ’leri dijitalleştirerek düşük ve orta seviyedeki ürünleri katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmeyi hedefliyoruz.
ŞİRKETLERE AR-GE İMKANI
Hangi sektörler başvurabiliyor?
İstanbul Kalkınma Ajansı, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Teknopark İstanbul, SAHA İstanbul, Kompozit Sanayicileri Derneği, Kocaeli Sanayi Odası ortaklarımız. Onların yönlendirdiği şirketlerle çalışıyoruz. İhtiyaçları olan cihaz ve malzemeleri şirketlerin kullanımlarına sunuyoruz. Kendi elemanları ile Ar-Ge yapıp, ürünlerini geliştiriyor ve seri üretime geçiyorlar.
DİJİTAL ÜRETİME SANAL MERKEZ
Dijital dönüşüm projeniz nedir?
İngiliz araştırma merkezi TWI ile ileri kompozit malzemeler ve eklemeli imalat teknolojileri alanında inovasyon merkezi kurduk. Sanayinin ihtiyaçları ve problemlerine çözüm olacak projeler geliştirerek bu projelerin AB tarafından fonlanmasını sağlayacağız. Öncelikle havacılık ve otomotiv sanayi üretiminde veriye dayalı dijital dönüşümü hedefliyoruz.
COVİD-19 İÇİN ALTYAPI DESTEĞİ
Tümer ve Kordsa işbirliğiyle kurulan Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi (KTMM), Covid-19 mücadelesinde tüm alt yapısını Sağlık Bakanlığı’na ve sağlık çalışanlarına açtı. KTMM, tedavide kullanılan medikal cihazların ve parçalarının, aynı zamanda sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu ürünlerinin tasarım, analiz ve prototiplerinin üretilmesi için katkıda bulunmaya devam ediyor.
MOBİL SOLUNUM CİHAZI
Tümer, Teknopark firmalarından ELAA Teknoloji ile tamamen mobil solunum cihazı geliştirdi. Seri üretim için gün sayan cihaz; medikal oksijen ve hava kaynağı olan hasta yatağını yoğun bakım ünitesine dönüştürüyor. Taşınabilir, kompleks solunum algoritmalarına sahip olan cihaz, ambulanslarda ve arazideki askeri ihtiyaçlarda kullanılabilecek.