HABER: ADEM ORHUN
Cumhuriyet’in 100’üncü yılına yaklaşırken, iş hacmi ve bütçesi olağan üstü büyüklükteki projeleri bir bir hayata geçiren Türkiye, her geçen yıl çıtayı daha da yükseltiyor.
Hatırlanacağı gibi; İstanbul Boğazı’nda denizin altında yapılan Marmaray hizmete açıldıktan sonra, Avrasya Tüneli ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü de hizmete girmişti. Şu anda ise yürüyen en büyük proje olarak bilinen İstanbul Yeni Havalimanı’nda ilk fazın sonuna yaklaşıldı. Havalimanının ilk pisti 29 Ekim’de açılacak. Yenilenen banliyö sistemi de aynı tarihte hizmet vermeye başlayacak. Uluslararası trafiği de yönlendirmesi beklenen 1915 Çanakkale Köprüsü, 2023 yılı için gün sayıyor. Türkiye’yi, uydu üreten ülkeler ligine çıkartacak Türksat 6A ise 2020 yılını takiben uzaya fırlatılacak. İşte 2023 yılına beş kala Türkiye’nin mega projeleri:
YERLİ OTOMOBİL
Prototip 2019’da satış 4 yıl içinde
Üretim için siyasi irade ve Türk sanayicisinin cesareti ile yıllardır hayali kurulan yerli otomobil gerçeğe dönüşüyor. 2 Kasım 2017’deki ‘Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı’nda yerli otomobili üretecek 5’li konsorsiyum ilan edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ortak Girişim Grubumuzdan beklentimiz, en geç 2019’da otomobilimizin prototipini tamamlaması, 2021’de de ticari satışına başlamasıdır” dedi. Yıllardır Türkiye’de kurulu fabrikalarda birçok global marka için yüksek kalitede üretim yapan Türk mühendis ve işçileri, tecrübesini yerli otomobilde kullanacak. Böylece Türkiye’nin ‘akıl teri’, yerli otomobilde vücut bulacak.
İSTANBUL ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ
Küresel paranın yeni adresi
Son yıllarda atılan adımlarla İstanbul’un uluslararası alanda rekabet gücüne sahip bir finans merkezi olması yönünde önemli gelişmeler kaydedildi. İnşaatına başlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinde, kilit öneme sahip kamu binaları da yer alacak. Ataşehir’deki projede Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) binalarının inşaatı 2016’da başladı. Geçen yıl da Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni binasının ihalesi yapıldı. Merkezin çalışma esnekliğini artıracak yeni mevzuat da hazırlanıyor.
KANAL İSTANBUL
Uluslararası trafiğe yeni rota
Karadeniz ile Marmara’yı birbirine bağlayacak yeni su yolu için güzergah açıklandı. ‘Çılgın proje’ denilen ‘Kanal İstanbul’ Türkiye’nin en büyük bütçeli projesi olacak. Küçükçekmece Gölü, Sazlıdere, Durusu hattından geçecek kanalın ihale süreci tamamlandıktan sonra bu yıl içinde kazma vurulacak. Kanal, Yeni İstanbul Havalimanı’ndan da büyük bütçesiyle en büyük inşaat çalışması olacak. Toplam 45 kilometre boyunca uzanacak Kanal İstanbul, güzergah çevresindeki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla estetik yapılaşma için de imkan oluşturacak.
BANLİYÖ HATTI
Gebze’den Halkalı’ya metro konforu
Gebze-Halkalı Banliyö Hattı yenileme çalışmaları bu yıl tamamlanıyor. Hatta trenler, 29 Ekim 2018’de hizmete girecek. Banliyö sistemi, Asya yakasında Gebze’den Söğütlüçeşme’ye, Avrupa Yakası’nda Kazlıçeşme’den Halkalı’ya kadar metro standardına kavuşacak. Marmaray ile entegre olup kesintisiz hizmet verecek hatta, Marmaray araçlarıyla Gebze’den Halkalı’ya 114 dakikada 43 istasyon geçilebilecek.
Öte yandan Anadolu’dan İstanbul içine giren yüksek hızlı trenin, Kapıkule’ye kadar hızlı tren olarak devam etmesi için proje hazırlandı. Projenin, Avrupa Birliği fonları da kullanılarak gerçekleştirilmesi amacıyla gerekli görüşmeler yapıldı.
Projede bu yılın ikinci yarısında inşaat başlayacak.
Avrupa’dan Halkalı’ya gelen bu hat, Marmaray’dan gelen hızlı tren ile güneyden Anadolu’ya, 3. Havalimanı yolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanarak kuzeyden Anadolu’ya uzanacak. Halkalı-Kapıkule hızlı tren hattıyla birlikte projelerin 2023’e kalmadan tamamlanması öngörülüyor.
İSTANBUL YENİ HAVALİMANI
Atlanta’yı sollayacak
Kıtaları buluşturan İstanbul, dünyanın en büyük havalimanı projesi ile yılda 200 milyon yolcuya hizmet verecek. İstanbul Yeni Havalimanı, bu özelliği ile geçen yıl 104 milyon yolcunun kullandığı dünyanın en büyük havalimanı Atlanta’yı sollayacak. İstanbul Yeni Havalimanı, ilk fazın tamamlanmasıyla birlikte 29 Ekim 2018’de hizmet vermeye başlayacak. Dördüncü fazla birlikte projenin tamamı 2023 yılında tamamlanacak. Yeni havalimanı ilk fazda 90 milyon, tüm fazlar tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. İstanbul Yeni Havalimanı, 350’den fazla uçuş noktasıyla havacılığın yeni merkezi olacak.
Mega proje kapsamında terminallerin önünden başlayan ve havalimanının güney sınırına doğru uzanan geniş bir alanda yer alacak Havalimanı Şehri kurulacak. Bu yeni şehirde ofis binaları, havalimanı otelleri, cami, konferans ve fuar merkezi ile tıp merkezi binaları yer alacak.
1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ
İki kıtaya dördüncü gerdanlık
Avrupa ve Asya, dev asma köprülerle dördüncü kez birleşiyor. İstanbul Boğazı’na takılan üç gerdanlığın ardından Çanakkale Boğazı’na da asma köprü yapılıyor. Kuleleri arasındaki 2023 metre mesafesiyle bu alanda en büyük olacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşaatı başladı. Proje süresi 5 yıl olan köprünün 2023 yılına kadar tamamlanması planlanıyor. Köprü, Avrupa üzerinden Türkiye’nin doğusuna giden trafiğin İstanbul’a girmeden yoluna devam etmesini de sağlayacak. Türk-Kore ortak girişiminin yaptığı köprünün öngörülen maliyeti 11.5 milyar lira.
ÜÇ KATLI BÜYÜK İSTANBUL TÜNELİ
Boğaz’ın altından üçüncü geçiş
İstanbul Boğazı’nın altından trenle geçişe imkan sağlayan Marmaray, 2013 yılında hizmete girdi. Motorlu kara taşıtlarının köprü trafiğine girmeden iki kıta arasında geçişini mümkün kılan Avrasya Tüneli de 2016’da açıldı. Şimdi ise yeni bir tünel projesinin çalışmaları yürütülüyor.
Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi kapsamında deniz dibi sondajları yapıldı. Yeni tünel için bu yıl yap işlet devret modeliyle yapım ihalesine çıkılacak. Tünelin iki katından otomobiller, bir katından tren geçecek.
TÜRKSAT 6A
Dünya yörüngesine Türk damgası
Türkiye, uzayda uydusu bulunan 30 ülkeden biri. Halen uzayda Türkiye’nin 3 haberleşme, 3 de gözlem uydusu bulunuyor. Yakında bu uydulara yenileri eklenecek. Türkiye, yörüngeye yerli uydu yerleştirmeyi planlıyor. Bunun için Türksat 5A yapılıyor. İmalatına başlanan Türksat 5A’nın 2020’de, Türksat 5B’nin ise 2021’de uzaya gönderilmesi hedefleniyor.
Öte yandan Ankara’da Türksat 6A adı verilen yeni bir uydunun yapım çalışmaları başladı. Türkiye 2020’de yerli imkanlarla tamamlanması planlanan Türksat 6A ile uydu yapabilen sayılı ülkeler arasına girecek.