tatil-sepeti
tatil-sepeti

Türkiye’den bal damlıyor

Giriş: 21.01.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Türkiye’de yaklaşık 11 bin bitki türü bulunuyor. Bunların 3 bini endemik yani yalnızca Türkiye’ye özgü olan bitkiler. Tek başına Avrupa’nın tamamından fazla endemik bitkiye ev sahipliği yapan Türkiye’nin bu zenginliği bal sektörüne de yansıyor. Geçtiğimiz yıl 46’ncısı gerçekleşen Dünya Arıcılık Kongresi’nde “Dünyanın En İyi Balı” ödülüne layık görülen Türk balı için, 8 milyon kovan çalışıyor.

ONLARCA ÇEŞİT

Yıllık 107 bin 920 ton bal üretimiyle dünyanın ikinci büyük bal üreticisi konumunda olan Türkiye her yıl ortalama 403 milyon dolarlık bal ithalatı yapan Avrupa’nın bal üssü olmaya aday. Fakat Türkiye, bal ihracatında dünyada 25 milyon dolarla 22’nci sırada bulunuyor. Türkiye’de çam balı, püren balı, lavanta balı, keçiboynuzu balı, karakovan balı gibi onlarca çeşit bulunuyor.

ARILAR YORULMAYACAK

Bal yapmak için beş kilometre mesafe giden arılar, kovanlarına ulaşana kadar eğer yol üzerinde su ve nektar kaynağı yoksa bal üretmek için topladıkları bu malzemenin bir kısmını kendisi tüketiyor. Bunun bal verimini düşürdüğünü tespit eden Orman Genel Müdürlüğü, içinde su kaynaklarının bulunduğu bal ormanları oluşturmak amacıyla Bal Ormanı Eylem Planı’nı uyguluyor. Proje ile bal ormanlarının sayısı 533’e ulaştı. İlk etabı 2018 yılında son bulan proje, verimin artmasıyla 2023 yılına kadar uzatıldı.

YERLİ BAL ALMANYA’YA

Türkiye İstatistik Kurumu’na göre Türk balı en çok Almanya’da tüketiliyor. Geçtiğimiz yıl 7 milyon 492 bin dolarlık ihracatı Almanya’ya gerçekleştiren Türkiye’nin ikinci bal müşterisi ise 3 milyon 823 bin dolarlık bir satışla ABD. ABD’yi ise 2 milyon 837 bin dolarlık bir hacimle Suudi Arabistan takip ediyor. Türk balı; Kuveyt, Belçika, Avusturya, Umman, Çin ve Bulgaristan gibi 44 ülkenin ağzını tatlandırıyor.

TÜRKİYE ARI TİCARETİNDE İLK 10’DA

Dünya canlı arı ticareti 2018’de 48 milyon dolarlık bir hacme ulaştı. Yüzde 2’lik payla ilk 10’da olan Türkiye, 2018 yılında 1 milyon dolarlık canlı arı ihraç etti. Türkiye’de 2014 yılından bu yana canlı arı ihracatında yüzde 96’lık bir artış yaşandı. Türk arıları en çok Belçika, Rusya ve Azerbaycan’daki kovanlarda yer buluyor.

ÇAM BALINDA LİDERLİK

Türkiye’nin lider konumunda olduğu bal cinsi çam balı. Türkiye’de üretilen balların yüzde 25’ini çam balı oluşturuyor. Dünya ballı bitki tür ve çeşitlerinin yüzde 75’ine ev sahipliği yapan Türkiye’de her yöreye özgü bal çeşidi bulunuyor. Bal üretimi liderliğini Ordu elinde bulundururken, Ordu’yu Muğla ve Adana takip ediyor. İstanbul 808 tonla en çok bal üretilen 35. şehir konumunda. İstanbul’da; püren, kestane, devedikeni, söğüt, kızılcık gibi bal çeşitleri üretiliyor. Yine İstanbul’da 3 adet bal ormanı bulunuyor.

720 BAL ORMANIMIZ OLACAK

Bal Orman Eylem Planı ile 2023’e kadar 720 bal ormanı kurulması planlanıyor. Proje kapsamında en çok Mersin, ardından Kayseri, Isparta, Bursa, İzmir, Giresun, Konya, Eskişehir, Sakaya ve Zonguldak’a bal ormanı kuruldu.