tatil-sepeti
tatil-sepeti

Türkiye'den Afrika'da tarihi rol: Dünyanın en kötü insanı krizini çözecek

Türkiye, son yıllarda Orta Doğu başta olmak üzere yakın coğrafyasındaki attığı adımlarla kendinden söz ettirirken, küresel diplomasinin de merkez üssü haline geldi. Türkiye şimdi de Afrika'da tarihi bir adım atmak için kolları sıvadı. Türkiye, Sudan'da 'dünyanın en kötü insani krizi'ne yol açan çatışmaları bitirmek için arabulucu olacak.

Giriş: 07.01.2025 - 11:31
Güncelleme: 07.01.2025 - 11:31

Son yıllarda başta Orta Doğu olmak üzere bölgesinde attığı adımlarla dikkatleri üzerine çeken Türkiye, küresel diplomaside merkez üssü haline geldi. Afrika'da son olarak Somali ile Etiyopya arasındaki liman krizini diplomatik yollarla çözüme kavuşturan Ankara, şimdi de Sudan'da iki yıldır devam eden ve 150 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği 'dünyanın en kötü insani krizi'ni çözmek için devrede. Türkiye, Sudan'daki iç savaşta paramiliter grup RSF'ye silah sağlamakla suçlanan BAE ile Sudan arasında arabulucu olacak.

 

TÜRKİYE'NİN ARABULUCULUK TEKLİFİNİ KABUL ETTİ

 

Bu amaçla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah El-Burhan ile 13 Aralık'ta telefonla görüşerek Sudan yönetimi ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında arabuluculuk için devreye girmeyi önerdi. Ardından Sudan Genelkurmay Başkanı El-Burhan, ülkedeki çatışmaları bitirmek için Türkiye'nin arabuluculuk teklifini kabul etti.

 

KALICI BARIŞIN SAĞLANMASI İÇİN YAPILACAKLAR MASAYA YATIRILDI

 

İlk somut adım da Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran'ın Port Sudan şehrine yaptığı ziyaretle atıldı. Duran söz konusu ziyarette; Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah El-Burhan, Sudan Dışişleri Bakanı Ali Yusuf El-Şerif ile Maliye ve Ekonomik Planlama Bakanı Cibril İbrahim tarafından kabul edildi. Heyetler arası görüşmeyle de kalıcı barışın sağlanması için atılacak adımlar masaya yatırıldı.

 

İŞTE TÜRKİYE’NİN ‘ANAHTAR ÜLKE’ OLDUĞU GELİŞMELER

 

Türkiye'nin bölgesindeki arabulucu rolü, küresel ölçekli sorunların çözümüne katkı sağlamaya devam ediyor. İşte Türkiye'nin, sorunların çözümünde anahtar ülke olduğu tarihi gelişmeler...

 

Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması: Türkiye'nin arabuluculuk faaliyetleri kapsamında, 10 Mart 2022'de Antalya'da düzenlenen 2. Antalya Diplomasi Forumu marjında, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları bir araya geldi. Türkiye, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin toplantısına 28-30 Mart 2022'de ev sahipliği yaparken, 22 Temmuz 2022'de "Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması"nın imzalanmasında öncü rol oynadı.

 

Son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonu: Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında 22 Eylül 2022'de gerçekleştirilen esir takasında arabulucu rolü üstlendi. MİT tarafından Ağustos 2024'te ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonuna imza atıldı.

 

İsrail'e karşı ortak girişim: Türkiye'nin öncülüğünde 52 ülke ile 2 uluslararası ve bölgesel kuruluş, BM Güvenlik Konseyi'nden, İsrail'e silah ve mühimmat sevkiyatının durdurulması için ortak tedbir isteminde bulundu. Türkiye'nin öncülüğünde başlatılan ortak mektup girişimine, 52 ülke ile Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı imzacı oldu.

 

Suriye'de insani politika: Türkiye, Suriye krizinin çıktığı günden itibaren sorunun çözümü için diplomatik faaliyetlerini sürdürürken, krizin ortaya çıkardığı mülteci sorununa dair ilkeli ve insani politika izledi.

 

İKİ LİDER, İKTİDARI NASIL PAYLAŞACAKLARI KONUŞUNDA ANLAŞAMADI

 

Sudan, Afrika'nın üçüncü büyük ülkesi ve jeopolitik açıdan önemli bir bölgede. Karmaşık siyasi ilişkileri ve iç içe geçmiş güvenlik sorunları bulunan, yedi ülkeyle sınır komşusu olan Sudan'da 2019'da Devlet Başkanı Ömer El-Beşir'in devrilmesinin ardından yaşanan gerilimli süreç devam ediyor. 30 yıldır iktidarda olan El-Beşir'in devrilmesinin ardından sivil halk demokrasi talebini sürdürdü. 2021'de Sudan Silahlı Kuvvetleri Başkanı General Abdulfettah El-Burhan yönetime geçti.

Hızlı Destek Güçleri'nin (RSF) lideri General Mohamed Hamdan Dagalo da bu süreçte ona yardım etti. Ancak iki lider, iktidarı nasıl paylaşacakları ve RSF'nin gelecekteki rolü ve finansmanı konusunda anlaşmazlık yaşadı. 15 Nisan 2023'te gerginlik başkent Hartum'dan başlayarak iç savaşa dönüştü. Sudan Silahlı Kuvvetleri, Suudi Arabistan ve Mısır'dan askeri destek alıyor. Ordu aynı zamanda İran'dan silah temin ediyor. Hızlı Destek Güçleri ise BAE'nin yanı sıra Çad, Libya ve Güney Sudan'dan destek görüyor.