Pazartesi, 18 Kasım, 2024
Lityum tabanlı pillere ihtiyacımız gün geçtikçe artıyor. Cep telefonlarından elektrikli araçlara, endüstriden enerji depolamaya her alanda kullanılan bu piller, akıllı cihaz ve otomotiv sektörünün maliyeti açısından da en önemli kalemlerin başında geliyor.
Tüketici elektroniği ve otomotiv sektörlerinin yanı sıra enerji üretimi için de kullanılan lityum demir fosfat bataryalarını üretecek fabrikanın temeli atıldı. Ankara’daki fabrika, Türkiye’deki ilk lityum demir fosfat batarya fabrikası olma özelliğini taşıyor. Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Ankara Valisi Vasip Şahin katıldı.
600 KİŞİLİK İSTİHDAM
Ankara’da yapımına başlanan ve 3 etapta tamamlanacak bu proje için toplamda 180 milyon dolarlık bir yatırım yapılması öngörülüyor. İlk etapta 250 kişinin istihdam edileceği fabrikada, tüm süreçlerin tamamlanmasıyla birlikte istihdam 600’e ulaşacak.
Öte yandan, ilk faz yatırımı yapılan batarya üretim üssünde ilk etapta 1 milyon lityum demir fosfat hücresi üretilmesi planlanıyor. Üretilen bu hücreler, bataryaya, oradan da enerji depolama tesisine çevrilerek bir enerji entegre kampüsü oluşturulacak.
ENERJİ EKOSİSTEMİ
Törenin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Yılsonunda, ilk yerli elektrikli araçlar seri üretim bandından inecek ama biz, Togg gibi projelerin uzun vadede kalıcı başarıya ulaşmasında pil teknolojilerinin çok etkili olacağının farkındayız” dedi. Dünyanın en büyük batarya üreticilerinden FARASİS ile Togg arasında bir işbirliği yapıldığını hatırlatan Bakan Varank, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu yatırımlarla, çok daha büyük bir enerji ekosistemi oluşacak ve ulusal kapasitemiz de gelişecek. Kontrolmatik Teknoloji’nin bu yatırımı da sektördeki artan depolama ihtiyacını yerli ve milli imkanlarla karşılama noktasında öne çıkan, yerinde bir adım olacak.”
YARISI İHRACATA
Kurulacak tesisin ilk etaptaki hedeflerini anlatan firma yetkilileri, “Fabrikada bataryaların yüzde 50’si iç pazar, yüzde 50’si dış pazar için üretilecek. Bu fabrikayla enerji her anlamda geri dönüşecek. Bu kapsamda fabrikada, atık ısı geri kazanımı tesisleri, yağmur suyu geri kazanımı ve güneş santralleri kurulacak. Batarya üretim için kurulacak fabrika, sıfır enerji atığı ile yeşil mutabakata örnek bir tesis olacak” dedi.
31 Ocak 2022 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi
17 Kasım 2024 Pazar
17 Kasım 2024 Pazar
17 Kasım 2024 Pazar
17 Kasım 2024 Pazar