HABER: ADEM ORHUN
İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO), Makina ve Ekipmanları Meslek Komitesi ile Takım Tezgahları ve Otomasyon Meslek Komitesi, ‘Türkiye Makina Sanayi 2019 Vizyonu Sektörel Toplantısı’ düzenledi. İTO’nun makina sanayinde iş yapan meclis üyelerinin yanı sıra sektörün çeşitli alanlarında faaliyet gösteren sanayici derneklerinin bir araya geldiği toplantıda, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, sektör temsilcilerini dinledi. İstanbul Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ümit Ünal’ın da yer aldığı toplantının açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu yaptı. Topçu konuşmasında, “Makina sektörü en özet deyişle ‘ekonominin kuvvet göstergesidir’. Makina sektörü, diğer birçok sektöre yönelik üretim sağlaması sebebiyle başta imalat sanayi olmak üzere ekonomik büyümenin motorudur” dedi.
GÜÇBİRLİĞİ OLUŞTURULMALI
Sektördeki firmaların daha çok KOBİ’lerden oluştuğunu hatırlatan Topçu, şu bilgiyi paylaştı: “Bunun avantajları ve dezavantajları var. Küçük ve orta ölçekli makinacılar operasyonel anlamda esnekliğe sahip. Fakat diğer yandan, finansmana erişim, Ar-Ge bütçelerinin kısıtlılığı ve yetişmiş personel istihdamı konusunda KOBİ’lerimiz birçok sıkıntı yaşıyor. Ülkemizde makina sanayi açısından olayın can alıcı noktası bu.”
Makina sektörünün gelişiminde yatırım teşviklerinin önemli rol oynadığını kaydeden Topçu, “Sektöre yönelik tanıtım ve finansman teşviklerinin artması, önümüzdeki yıl da sektörü ileri taşıyacak imkanları artıracaktır” dedi.
İTO Meclis Üyesi Oğuz Akyüz yaptığı konuşmada, İTO’nun 59 ve 60 no’lu komitelerinin makina alanındaki çalışmalarına ve sanayinin vizyonunda neler olması gerektiğine dikkat çekti.
ORANTISIZ GÜÇ VAR
Konuşmasında, Türkiye’nin 17’nci büyük ekonomi sayılmasına itiraz eden Akyüz, şunları söyledi: “Burada orantısız güç var. Çin’in nüfusu bizden 18 kat, Hindistan’ın nüfusu 17 kat büyük. Rusya ve Suudi Arabistan’ın milyarlarca dolar petrol geliri var. En pahalı enerjiyi ben kullanıyorum. Burada orantısız güç var diyorum. Türkiye bu kadar dezavantaja rağmen bunları başarabiliyorsa, o zaman ilk 10’dayız diye bakmak lazım.”
ÖNCELİĞİMİZ DENGE
Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerine de değinen Akyüz, şöyle devam etti: “Olaya daha farklı şekilde yaklaşmayı öneriyorum. İhracat-ithalat dengesini yakalayan Türkiye muhteşem bir ülke olur.
İşte öncelikli hedefimiz bu olmalı. İthal ürün almak yerine Türkiye’de üretilen ürünü seçmek önemli. Türkiye’de üretim yapan yabancı firmanın malını da Türkiye malı sayıyoruz. Yerli deyince olaya böyle bakmak lazım.”
100 DEV MARKA HEDEFİ
Oğuz Akyüz, toplantıda, sanayinin ve Türkiye’nin gelişmesi için hazırladıkları bir projeyi de açıkladı. 100 dev marka oluşturmak istediklerini belirten Akyüz, “100 dev marka için 30 milyon metrekarelik alana ve 15 milyar Euro’luk yatırıma ihtiyaç var. Havalimanı inşaatı için bunu sağladık. İstanbul’da daha çok arazi var. Sanayi üretimi için de bunu gerçekleştirebiliriz. Daha güçlü bir Türkiye için daha güçlü İstanbul şart” şeklinde konuştu.
Toplantıda İstanbul Düşünce Akademisi (İDA) Araştırmacısı ve gazetemiz yazarı Dr. Can Gürlesel yaptığı sunumda, sanayinin durumunu ortaya koyarken, “2019, işleri kontrollü yürüteceğimiz bir yıl olacak. Bununla birlikte önümüzdeki yıl firmalarımızda teknolojik inovasyona daha fazla zaman ayırabiliriz” dedi.
Toplantıda 22 dernek yöneticisi öncelikli sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdi.
YERLİYİ TEŞVİK EDECEĞİZ
Sektör temsilcilerinin taleplerini dinleyen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, kalitesiz ürünlerin iç piyasaya girişi ve gerekli yeterliliğe sahip olmayan firmaların makina üretimine girişmesiyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “81 ilde piyasa gözetim ve denetimi yapan bin 200 ekibimiz var. Daha ciddi bir denetime ihtiyaç ve talep olduğunu görüyoruz.”
Takım tezgahları üretimini yeniden canlandırmak istediklerini anlatan Büyükdede, “Yerli üretimi desteklemek önceliğimiz. Yerli makina alımlarında yüzde 25 fiyat avantajı uygulamayı planlıyoruz. Yabancı makinada yüzde 10, yerli makinada yüzde 25 sistemini sunduk. Arada yüzde 15’lik bir alan oluşturuldu. Bu teklif şu anda Cumhurbaşkanımızın önünde. İnşallah yılbaşına kadar bunu oturtmuş olacağız” dedi. Standartlar ve belgelendirme konusunda yeni adımlar atacaklarını belirten Büyükdede, şu bilgiyi verdi: “TSE’yi uluslararası bir yapı haline getirip daha nitelikli test ve değerler sistemine geçireceğiz.”
ASANSÖRE ÇEKİ DÜZEN VERİLECEK
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, sanayide ve sahada asansör konusunda atacakları çok adım olduğunu söyledi.
Toplantıda, asansör yönetmeliği konusunda görüşlerini aktaran iki derneğin taleplerine de dikkat çeken Büyükdede, şunları paylaştı: “TOBB’un kayıtlarına göre 4 bin 200, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na göre 2 bin 150, Maliye Bakanlığı’nın kayıtlarına göre ise 23 bin asansör firması görünüyor. Maliye Bakanlığı, ya buna müdahil olun ya da kapatalım diyor. Bu karmaşa içinde 4-5 milyar TL gibi ciddi bir vergi kaybı da var. Taraflarla bir daha oturup doğru tespitleri yapacağız. Asansör ve yürüyen merdiven konusunda yeni gelişmeler olacak.”
TOPLANTIYA KATILAN DERNEKLER