Pazar, 24 Kasım, 2024
Yayıncılık sektörü, ekonomiye olan katkısının yanı sıra toplumsal, kültürel ve sosyal yapıyı da kapsayan yelpazesiyle hem ulusal hem de uluslararası alanda büyük öneme sahip. Türk yayıncıları, bir yandan sektörü geliştirecek projeler üzerinde çalışırken, diğer yandan da Türkiye’nin özellikle komşu ve çevre ülkelerle sosyal-ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesinde öncü bir rol üstleniyor.
STRATEJİK SEKTÖR
İstanbul Ticaret Odası (İTO) ise bu stratejik sektörün gelişimine özel bir önem veriyor, yurt dışı açılımlarına destek sağlıyor. Bu kapsamda Kafkasya yayıncılık sektörü için önemli etkinliklerden biri olan ve Gürcistan’da her yıl düzenlenen Tiflis Uluslararası Kitap Fuarı’na kurumsal katılımla katkı verdi. Çünkü Türkiye, fuara 2022’de Odak Ülke statüsünde katılacak.
İTO heyeti, T.C. Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan ile birlikte Gürcistan yazarlar evini de ziyaret etti.
İTO da odak ülke çalışmaları için 24-27 Haziran 2021 tarihleri arasında yapılan fuara bir inceleme programı gerçekleştirdi. Program boyunca fuarda çok yönlü gözlemler yapıldı ve Gürcistan Yazarlar Birliği ziyaret edildi. Heyet görüşmelerinde bir sonraki yıl düzenlenecek fuardan Türkiye’nin daha verimli bir sonuç elde edebilmesi için istişareler yapıldı.
İTO DESTEĞİ
Bu yıl pandemi koşulları nedeniyle uluslararası katılımın az olduğu fuar, tek holde yaklaşık 60 yayınevine ev sahipliği yaptı. Fuarın açılışında İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay ve Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün ile İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Nihat Alayoğlu da yer aldı. Fuarın açılışında konuşan İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, 2022 yılında gerçekleştirilmesi planlanan ‘Odak Ülke Türkiye’ projesine verdikleri önemi dile getirdi.
Kitap Fuarı’nın açılış töreni, pandemi koşullarına uygun olarak açık havada yapıldı. Açılışta İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay ile İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün ve İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Nihat Alayoğlu da yer aldı.
GÜRCÜCE YAYINLAR
Türk yayıncısı Profil Kitap’ın Gürcü dilinde 4 kitap yayınlamasının ikili ilişkilerde önemine dikkat çeken Kuralay, İTO tarafından hazırlanan ve yeni yayınlanan ‘Osmanlı Arşiv Kayıtlarında Gürcistan ve Gürcüler’ isimli yayını da fuar katılımcılarına ve basın mensuplarına tanıttı.
YAYINCILIKTA DÜNYADA 6. SIRADAYIZ
İTO tarafından hazırlanan ve yeni yayınlanan ‘Osmanlı Arşiv Kayıtlarında Gürcistan ve Gürcüler’ isimli kitap, T.C. Tiflis Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Ahmet Darçın’a takdim edildi.
Türkiye, yayıncılık alanındaki faaliyetler açısından dünyada 6. sırada yer alıyor. 2020 verilerine göre, bağımsız yayıncılar tarafından toplam 433 milyon 213 bin 632 adet kitap üretildi. Bandrol dağıtımı ve satışını yapan Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu’nun (YAYFED) verilerine göre, toplam kitap üretiminde, ilk üç ayda yüzde 30’lara varan artış söz konusu. Sektör, pandemiyle birlikte yılı bir önceki yıla göre ise yüzde 2.28 artışla kapattı.
KİMLER KATILDI?
Fuarın açılış törenine; Odak Ülke Türkiye projesinin Gürcistan tarafında koordinasyonunu yürüten Gürcistan Yayıncılar Birliği Başkanı Gvantsa Jobava, Gürcistan Kültür, Spor ve Gençlik Bakanı Tea Tsulukiani, Gürcistan Yazarlar Evi Direktörü Natasha Lomouri, T.C. Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay ve festivalin diğer sponsorları katıldı.
05 Temmuz 2021 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar