Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) EUTalks kapsamında çevrim içi olarak "Türkiye-Portekiz İş Birliği Fırsatları"webinarıdüzenlendi.
Etkinlikte konuşan Türkiye'nin Lizbon Büyükelçisi Lale Ülker, Türkiye'nin AB ile gündeminin oldukça yoğun olduğu bir süreçtePortekiz'in 1Ocak'ta AB dönem başkanlığını devraldığını anımsatarak,bunubir fırsat penceresi olarakgördüklerini söyledi.
Ülker, iki ülke arasında bir süredir yapılamayan Ekonomik ve Ticari Ortak Komitesi Toplantısı'nın(JETCO) yılın ikinci yarısında Türkiye'de gerçekleştirilmesinin karara bağlandığını anımsatarak, bunun çok önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.
Portekiz'in Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği anımsatan ve iki ülkearasındasiyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda çok güzel ilişkiler bulunduğunu anlatan Ülker, "2019'da 2 milyar doları aşanülkeler arası ticaret hacmigeçen yıl salgın nedeniyle bir miktar geriledi. Bu düşüşün 2021'de tekrar eski seviyesine kolayca geleceğine, hattaüzerine çıkacağına inanıyoruz." diye konuştu.
Ülker, iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefinin 5 milyar dolar olduğunu belirterek, "Önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalaren kısa sürede bu potansiyelihayata geçirmeye imkan tanıyacak. Hem Türk şirketlerinPortekiz'de, hem de Portekizli şirketlerin Türkiye'de yeni yatırım yapmalarıiçin kuvvetli bir siyasi irade mevcut." ifadelerini kullandı.
Türk şirketlerin bu ülkedeki yatırımlarından bahseden Ülker, Portekiz hükümetinin yatırım süreçlerini hızlandıran ve kolaylaştıran çabalarının bulunduğunu söyledi.
İKİ TARAFLI TİCARET VE YATIRIMLARIMIZI ARTIRMALIYIZ
Portekiz'in Ankara Büyükelçisi Jaime Van Zeller Leitao da Portekiz'in uluslararası alanda başarılı bir yatırım destinasyonu olarak tanındığınıaktararak, son 10 yıldır ticaret dengeleri değişiyor olsa da hala büyüyecek bir kapasiteye sahip olduklarını ifade etti.
Türk şirketlerine ve kurumlarınadaha kuvvetli bir şekilde iş birliği yapmayı öneren Leitao, şu açıklamalarda bulundu: "Türkiye ve Portekiz her biri Avrupa'nın iki kenarındaki ülke. Bu lokasyondan faydalanabiliriz. Üçüncü ülkeler tarafından bu lokasyonbir 'hub'olarak kullanılabilir. Her ülkede seçilmiş iş fırsatlarına odaklanmalı. Örneğin, inşaat ve turizm sektörleri Portekiz ve Türk şirketlerinin iş birliği yapabileceği konular. Çokbenzerliklerimiz ve bağlarımız var. Politik, kültürel ve ticari düzeydeki ilişkimiz her zaman çok iyi olmuştur. Bu mükemmel ortamdan daha fazla faydalanmalı, iki taraflı ticaret ve yatırımlarımızı artırmalıyız."
PORTEKİZ HÜKÜMETİNİN YATIRIM PROGRAMI TÜRK İŞ ADAMLARINA FIRSATLAR SUNUYOR
DEİK Türkiye-Portekiz İş Konseyi Başkanı Özer Öz, 10 milyon nüfusluPortekiz'inkültürel hinterlandı,sosyal ve siyasal etki alanıyla birlikte250 milyon nüfusluk bir pazar olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
Öz, "Bu açıdan bakıldığında mevcut yaklaşık 2 milyar dolarlıkticaret hacmimizin ötesinde bir iş potansiyelisöz konusu. Mart 2018'de Lizbon'da gerçekleşen JETCO toplantısı kapsamında iki ülke arasındaki ticaret hacminin ilk olarak 5 milyar dolarseviyesine çıkartılması hedefi belirlenmişti." dedi.
Portekiz'de yatırım yapmayı düşünen Türk iş insanlarının, burada diğer Batı Avrupa ülkelerinden daha düşük bir maliyetle yetenekli ve çok dilli işgücü bulacağını dile getiren Öz, güneş enerjisi, dalga enerjisinin artırılması ve hidrojen gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi konusundaki yatırım imkanlarına dikkati çekti.
Öz, Portekiz hükümetinin salgındanetkilenen ekonomiyi kamu yatırımları ile canlandırmayı hedeflediğine değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Dolayısıyla önümüzdekidönemde Portekiz'de kamu ihalelerin artması bekleniyor. 2021-2030 yılları için hükümetin açıkladığı ulusal yatırım programının toplam değeri 43 milyar avroya çıkarıldı. Planlanan yatırımlar arasında en çok ulaşım sektörü ve özellikle demir yolu öne çıkıyor. Diğer ana başlıklar ise çevre, enerji ve sulama projelerinden oluşuyor. Gündeme alınan bu kamu projeleriyakın ve orta vadede Türk iş dünyası için ürün ve servis ihracatı imkanı ile yatırım fırsatları sunacak."
Özer Öz,Portekiz'in 1 Ocak'ta başlayanAB dönem başkanlığı sürecindeGümrük Birliğinin modernize edilmesi konusundaki çalışmaların artırılması çağrısında bulunan Öz, bu sayede dostane ilişkilerin perçinleneceğini veticaret hacminin artacağını anlattı.
PORTEKİZLİ FİRMALARIN TÜRKİYE'DEKİ YATIRIM FIRSATLARINI ARAŞTIRMAK İSTİYORUZ
Portekiz İş Dünyası Yöneticiler Birliği (FAE)BaşkanıPaulo Carmonada Türkiye ve Portekiz'in keşfedebileceği fırsatlara ilişkin çok güçlü bir inançlarının olduğunu söyledi.
İki ülke arasında boyut anlamında farklılıklar olduğunu ancak benzerliklerin de bulunduğunu dile getiren Carmona, şu ifadeleri kullandı: "Kültür, diyalog anlamında Portekiz, Türk insanlarının evinde hissettiği bir ülke. Uzun dostane ilişkilerimiz var. Birlikte yapılabilecek şeyler göz önünde bulundurulduğunda Türkiyeiyi bir ortak. Portekizli firmalar Türkiye'de nasıl fırsatlar keşfedebilirler bunlara bakmak istiyoruz. Bu iş birliğini artırmak ve güçlendirmek istiyoruz."
18 Şubat 2021 Perşembe
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi