Salı, 05 Kasım, 2024
Türkiye Uzay Ajansı (TUA), NASA’nın düzenlediği en büyük uzay hackathonu için işbirliğine gittiğini açıkladı. Buna göre TUA; Avrupa, Japonya, Çin, Avustralya, Güney Afrika, Arjantin, Kanada ve Brezilya’nın da paydaşlar arasında yer aldığı önemli bir platforma dahil oldu.
HABER: ŞEVVAL ÖZDEMİR / MERYEM AKIN
Geçen yıl Milli Uzay Programı’nı açıklayan Türkiye, stratejik hedefleri doğrultusunda global adımlar atmaya devam ediyor. Bu alandaki öncü misyonu yürüten Türkiye Uzay Ajansı (TUA), ABD Havacılık ve Uzay Ajansı NASA ile işbirliğine gittiğini açıkladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın duyurduğu gelişmeye göre, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) 11 yıldır düzenlediği Uluslararası Uzay Uygulamaları Yarışması’nın bu yılki paydaşlarından biri de TUA oldu.
NASA paydaşının önemli bir gelişme olduğunu belirten Bakan Kacır, “Böylelikle bir yandan onların tecrübelerinden yararlanırken, diğer yandan kendi uzay projelerimizi ve deneyimlerimizi aktarma alanları yakalamış oluyoruz. Uzay teknolojilerine daha fazla yatırım yapacağız” dedi.
AÇIK KAYNAKLI HACKATHON
TUA’nın paydaşlarından olduğu 2012 yılından beri yapılan NASA Space Apps Challange, uzayla ilgili konulara ilgi duyan herkesin takımlar halinde yarıştığı, dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde 48 saatten fazla süren uluslararası açık kaynaklı bir hackathon olarak biliniyor.
İlki 2012 yılında düzenlenen hackathon, güncel sorun ve konuları ele alıyor. Global olarak koordine edilen Space Apps Challange, gönüllü ve yetenekli insanları bir araya topluyor, paydaşlar tarafından belirlenen konularla önemli sorunlara çözüm üreterek, aynı zamanda NASA’nın elde ettiği verilerin açık ve kullanılır olmasını sağlamayı amaçlıyor.
TÜRKİYE SÖZ SAHİBİ OLACAK
Konuyla ilgili değerlendirmeler yapan Bakan Kacır, 30 binin üzerinde yarışmacının yer aldığı büyük organizasyonun paydaşlarından biri olunduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Türkiye uzayda söz sahibi ülkeler arasında yer almak adına dünyanın her yerinde varlığını gösterecek. Her yıl yarışmaya katılan binlerce ekip, dünyada ve uzayda karşılaşılan zorlukları çözme konusunda işbirliği ve potansiyel gösteren projelerini sunuyor.”
Dünya ve uzayda karşılaşılan zorluklara açık kaynaklı çözümler üretmeyi ve ortaklaşa problem çözmeyi amaçlayan etkinlikte TUA’nın yanı sıra Avrupa, Japonya, Çin, Avustralya, Güney Afrika, Arjantin, Kanada ve Brezilya (ESA, JAXA, AEB, CSA, CONAE) uzay ajansları da paydaşlar yer alıyor.
DAHA FAZLA YATIRIM YAPACAĞIZ
2021 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 10 stratejik hedefle uzay teknoloji ve altyapılarının geliştirilmesi için çalıştıklarını belirten Bakan Kacır, Milli Uzay Programı hakkında da şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu yıl, yarışma özelinde TUA aracılığıyla NASA ile işbirliğine gittik. Böylelikle bir yandan onların tecrübelerinden yararlanırken, diğer yandan kendi uzay projelerimizi ve deneyimlerimizi aktarma alanları yakalamış oluyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen Milli Uzay Programı’nda iddialı hedefleri olan bir ülkeyiz. Uzay teknolojilerine daha fazla yatırım yapacağız.”
BİLSEM’in üstün yetenekli öğrencileri, Uzay Kampı Türkiye’de uzay yolculuğuyla ilgili uygulamalı eğitim aldı. Öğrenciler, yer çekiminin dünyadan daha az olduğu Ay’da yürüyüşü, simülatörle tecrübe etti.
HACKATHON NEDİR?
Hackathon, ortak fikre sahip olan 3-5 kişilik gruplardan oluşan yarışmacıların 1-2 günde bir araya gelerek, takım çalışması halinde inovatif fikirleri koda dönüştürme eylemi olarak tanımlanıyor. Hackathon yarışmalarında amaç, etkinliğin sonuna kadar çalışan ve daha önce kullanılmamış bir yazılım oluşturmak. Hackathon yarışmalarında katılımcılar problem çözmek, ürün oluşturmak ya da yazılım geliştirmek gibi amaçlar doğrultusunda çalışıyor.
MİLLİ UZAY PROGRAMI’NIN STRATEJİK HEDEFLERİ
Milli Uzay Programı, 9 Şubat 2021’de Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından stratejik 10 hedef olarak açıklanmıştı. Söz konusu 10 stratejik hedef, şu ana başlıklardan oluşuyor:
10 Temmuz 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı