SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Körfez’in petrol ülkelerinden Umman, tarihi ve kültürel bağlarının olduğu Türkiye ile yatırım ilişkilerini geliştirmek istiyor. Umman Maskat Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamaya göre, her alanda marka algısı çok yüksek olan Türk ürünleri için Umman’da pozitif bir ayrımcılık söz konusu. Özellikle altyapı ve üstyapı yatırımlarında Türk firmalara güven tam iken, bölgede önümüzdeki dönemlerde yapılması beklenen metro ve uluslararası tren yolu için Türk yatırımcılar bekleniyor. Umman’a yönelik yatırım fırsatları, İstanbul Ticaret Odası tarafından gerçekleştirilen bir webinarda ele alındı.
HAYRANLIK SÖZ KONUSU
Toplantıda konuşan Maskat Büyükelçisi Muhammet Hekimoğlu, iki ülke arasında kültürel bağların çok kuvvetli olduğunu ifade etti. Hekimoğlu, Türk ürünlerinin hem kalitesi hem de fiyat rekabetiyle öne çıktığını belirterek, şu bilgileri aktardı: “Ticaret, konaklama, yeme içme, gıda alanında Türk ürünleri hep bir adım önde. Türkiye denince akla ilk olarak turizm ve zengin mutfağı geliyor. Bunun haricinde teknoloji, ticaret ve sanayi atakları ile hayranlıkla takip edilen bir ülkeyiz. Tüm olumlu algıya rağmen beklenen oranda bir ticaret hacmi yok. Dünyanın gündeminde olan Kalkınma Yolu Projesi bağlamında Umman’ın ayrı bir başlık altında değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.”
TREN RAYI VE METRO HATTI
Umman Ticaret Müşaviri Oğuzhan Yüksel de Umman’ın 2040 yılı için imalat, lojistik, bilgi teknolojileri gibi Türkiye’nin ileride olduğu alanlarda bir vizyonu olduğunu belirtti. Yüksel, bunun Türkiye için bir avantaj olduğuna dikkat çekerek, “Umman, ticaret fazlası veren bir ülke. Alım güçleri yüksek. Türk ürünlerinin kalitesi tam not alıyor. Özellikle Türk dizileri vesilesiyle mobilya sektöründe ciddi bir Türk ürünü tercihi var. Devlet geleneği köklü bir ülke. Yakın zamanda yapılacak olan metro ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne bağlanacak ray hattı için Türk yatırımcılara çok önemli fırsatlar doğacağına inanıyorum” dedi.
1.5 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ
Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca, şunları söyledi: “Küresel rekabetin ve bölgedeki jeopolitik gelişmelerin ekseninde Türkiye ve Umman ilişkileri, barışçıl bir iklimin tesisi adına önemli. Nitekim iki ülkenin dostluk üzerine kurulu diplomatik ve siyasi temasları, ticaret ve yatırım ortamının da iyileştirilmesine zemin hazırlıyor. Ülkelerimiz arasındaki güçlü köprüler, iş dünyasına olduğu kadar bölge ülkelerinin geleceğine de olumlu yönde etki edecektir. Öte yandan, toplamda 1.5 milyar doları bulmayan ticaret hacmimizin, ülkelerimiz arasındaki potansiyeli yansıtmadığını ifade etmemiz gerekiyor. O halde önümüzdeki temel soru, bunu nasıl yukarıya taşıyacağımız olmalı.”
REKABETÇİ BİR PAZAR
Muhyettin Fırıncı-Epixa Lighting LLC Genel Müdürü: Umman’da 17 yıldır aydınlatma, yazılım ve inşaat alanında faaliyet gösteriyoruz. Bu ülkede ticaret yapmak bizi daha güvenli bir limanda tutuyor. Türk insanı olarak ayrıcalıklı bir konumdayız. Dubai ve Suudi Arabistan’a göre daha rekabetçi bir pazar. Petrol fiyatları geliri artırdı. İş makinası ve inşaat yan sanayi, önemli fırsat sunan alanlar. Umman’da işler yavaş ilerliyor, sabretmek gerekiyor. Bankacılık sistemi çok sağlıklı çalışıyor. Gümrük mevzuatı Türkiye’den gelen ürünler için çok hızlı ilerliyor.
VERGİ KOLAYLIKLARI
Cem Selim-Masirah International LLC Genel Müdürü: 1992 yılından bu yana Umman’dayım. Yenilenebilir enerji alanında önemli bir fırsat var. Buranın bir hidrojen hub’ı yapılması düşünülüyor. Sultan Haitham City adlı projeye yatırımcı kabul ediliyor. Sahar, Salalah ve Maskat’ta yeni şehir projeleri var. Sağlıkta yatırımlar yapılacak. Vergi kolaylıkları sağlanıyor. Umman ordusunun yazılım işlerini alan Türk firmalar var. Ev tekstili açısından fırsatlar büyük. Hazır giyim sektörü de çok revaçta.