Türkiye, geçtiğimiz yıl dünyanın en üst çevre ve sürdürülebilirlik platformu olan Global Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ile ilk defa hükümet nezdinde bir protokole imza atmıştı.


Bu başarıyla dünyaya örnek olan Türkiye’de ‘Sürdürülebilir Turizm Sertifikası’ alan tesis sayısı her geçen gün artıyor. 2030’a kadar ise bütün tesislerin bu sertifikayı alması hedefleniyor. 

 

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL 

 

Dünyada sürdürülebilir turizme ilgi her geçen gün artıyor. Sınırlı kaynakları verimli bir şekilde kullanmak isteyen tatilciler rotalarını sürdürülebilir turizm bölgelerine çeviriyor. Sürdürülebilir turizm alanında dünyanın en önemli derecelendirme platformu Global Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ile geçtiğimiz yıl hükümet nezdinde bir protokol imzalayarak dünyada bir ilki gerçekleştiren Türkiye de bu alanda dikkat çekiyor. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) aktardığı bilgilere göre, mevcut tesislerin yaklaşık yüzde 20’si, mevcut yatak kapasitesinin ise yüzde 30’u sertifikalandırıldı. 2030 yılına kadar tüm tesislerin ‘Sürdürülebilir Turizm Sertifikası’ alması hedefleniyor. 

 

YERELE DESTEK

 

Dünyada 2020 yılında uygulanmaya başlanan Güvenli Turizm Sertifikası ile turizmin hem toplum hem de çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi amaçlanıyor. Bu bağlamda yeşil enerji kullanmak da kullandığı ürünleri yerel üreticiden temin etmek de bir konaklama tesisinin sürdürülebilirliğine artı puan olarak yazılıyor. Toplam 42 kriter ve üç aşamadan oluşan GSTC kriterlerinin tamamını Türkiye’de şu ana kadar 346 otel karşıladı. 

 

NİTELİKLİ TURİZM 

 

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı verilerine göre, Türkiye’de 3 bin 532 tesis de GSTC kriterinin 14’ünü oluşturan 1. aşamayı geçmiş durumda. GSTC ile yapılan üç yıllık protokol gereği Türkiye turizm endüstrisinin yeniden yapılanması planlanıyor. Tüm uluslararası standartların 2030 yılına kadar tamamlanacağı öngörülen protokol sonucunda, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın açıklamalarına göre Türkiye nitelikli turizm alanında bir basamak daha atlamış olacak.


 

ULUSLARARASI ETİKET 

 

Türkiye’nin sürdürülebilir turizm alanındaki çalışmaları ve tesislerin sertifikalanma süreci, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen Turizm ve Gastronomi İhtisas Komitesi toplantısında ele alındı. Toplantının oturum başkanlığını yürüten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık, Türkiye’nin gastronomi alanında önemli bir konumda olduğunu ifade etti. Yaşık, “Michelin Rehberi Türkiye haritasına İzmir ve Bodrum’un da eklenecek olması heyecan verici” dedi. Toplantıda sürdürülebilir turizm alanında bir sunum gerçekleştiren TGA Genel Müdür Yardımcısı Dr. Elif Balcı Fisunoğlu ise GSTC’nin önemli bir etiket olduğunu belirterek, “Yetkinliklerimizi tüm dünyaya göstermek için uluslararası etiketlere ihtiyacımız var” dedi.

 

BİR BAŞARI HİKAYESİ 

 

Dünya turizm trendinin artık sürdürülebilirliğe doğru evrildiğini, sürdürülebilirlik konusunda adım atmadan en fazla birkaç sezon daha turist çekilebileceğini söyleyen Fisunoğlu, Türkiye’nin bu adımlarla bir başarı hikâyesine imza attığını kaydetti. “Türkiye bu programla çok ses getirdi” diyen Fisunoğlu, “Bu alanda lider durumdayız. Bu senenin sonuna kadar GSTC birinci bölümüne, 2015 yılı sonuna kadar ikinci bölümüne, 2030 yılına kadar da tüm bölümüne uymak zorunlu. Kriterler artık tabana yayılıyor” diye konuştu.


 

76 YAVAŞ YİYECEK 

 

Turizmdeki sürdürülebilirlik anlayışı sürdürülebilir gastronomiyi de kapsıyor. Sürdürülebilir gastronomi ile yerel mutfakların ve tatların teşvik edilmesi amaçlanıyor. Dünyada sürdürülebilir gastronomiyi destekleyen Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı, ‘Ark of Taste’ projesi kapsamında Türkiye’den 76 yerel ve yöresel ürünü listeye aldı.

 

TELİF, OTELLERDE ZORUNLU

 

Toplantıya kamu ve sivil toplum kuruluşlarından da temsilciler iştirak etti. Toplantıda konuşan Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül, otellerde çalınan müzikler için telif ödeme zorunluluğunu içeren ve geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren genelgenin sektör açısından önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. Ergül, “Bizler telif konusunu barış yolu ile çözmek istiyoruz” dedi.

31 Temmuz 2023 Pazartesi