tatil-sepeti

* Tahkim müessesesini ilk uygulayan meslek odası oldu. Türkiye’nin ilk ticaret üniversitesini kurdu. İstanbul’u uluslararası bir alışveriş merkezi haline getirmek için İstanbul Shopping Fest’i düzenledi.

* Galata’da 136 yıl önce küçük bir handa başladığı serüvenini, bugün ‘dünyanın üçüncü büyük odası’ olarak taçlandıran İstanbul Ticaret Odası’nın ticaretten ekonomiye, eğitimden teknolojiye, sanattan spora kadar imzasını attığı ilkler…

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Dersaadet Ticaret Odası, 1893 yılında ABD'de düzenlenen Chicago Sergisi'ne katılım için öncülük etmişti.

İLK YERLİ ODA

1882 yılında kurulan Dersaadet Ticaret Odası, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk yerli odası olarak tarihe geçti.

EKONOMİ HABERCİLİĞİNİN SESİ

Oda, 1885 yılında Osmanlı’nın ve Türkiye’nin ilk kurumsal ekonomi gazetesini yayınlamaya başladı.
Gazete, 1958 yılından bu yana İstanbul Ticaret adıyla kesintisiz olarak yayın hayatını sürdürüyor. Haftalık 140 bin tiraja ulaşan gazete, İngilizce baskısıyla da uluslararası okuyucularıyla buluşuyor.

ALIŞVERİŞE FESTİVAL COŞKUSU

İstanbul’u uluslararası bir alışveriş merkezi yapmayı hedefleyen İstanbul Shopping Fest, 2003 yılından bu yana kentte festival coşkusu yaşatıyor.

AVRUPA’NIN EN İYİ ODASI

İTO, 1999 yılında İSO–9001 Kalite Güvence Belgesi alarak, kalite ödüllü tek Türk meslek odası oldu. 2002’de de Avrupa Odalar Birliği’nce ‘Avrupa’nın En İyi Odası’ seçildi.

YERLİ ÜRETİME DESTEK

Oda, Türkiye Tedarikçi Haftaları ile savunma, havacılık, ulaştırma, perakende ve kozmetik sektörlerinde yerlileştirme seferberliği başlattı. Türkiye’nin dev ana sanayicilerini yan sanayicileriyle satın alma masalarında buluşturan İTO, ithalatı en asgari düzeylere indirmek için çalışıyor.

TİCARET ÜNİVERSİTESİ 17 YAŞINDA

Türkiye’nin ilk ticaret üniversitesini 2001 yılında İTO kurdu. İstanbul Ticaret Üniversitesi, açtığı bölümler ve verdiği eğitimlerle nitelikli eleman yetiştirmeye devam ediyor.

AKDENİZ ODALARINA İKİ KEZ BAŞKAN OLDU

Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’ne (ASCAME) 1993 yılında üye olan İTO, 2007 ve 2011 yılları arasında iki dönem üst üste Akdeniz’e kıyısı olan 28 Oda’nın başkanlık görevini yürüttü.

İHRACATÇI PROGRAMI

Madrid Ticaret Odası ile işbirliği yaparak üyelerine ihracatçılık eğitimi veren İTO, İhracata İlk Adım Projesi’ni geliştirerek Yeni Nesil İhracata İlk Adım Projesi adı altında devam ettiriyor. Proje kapsamında daha önce hiç ihracat yapmamış ya da ihracat deneyiminde başarılı olamamış KOBİ’lere ihracatçı olma eğitimleri veriliyor.

YAN SANAYİCİYE ÖDÜLLÜ HİZMET

Birleşmiş Milletler (BM) Sınaî Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ile ortaklaşa 1990 yılında kurulan Türk Yan Sanayi Borsası (TYSB), yan sanayiciyi ve ürünlerini yurtdışındaki alıcılarla eşleştirmeye devam ediyor. 4 bine yakın yan sanayici üyeye sahip TYSB, 2003 yılında, Dünya Ticaret Odaları Federasyonu’ndan Küçük İşletmelere Yönelik En İyi Hizmet Ödülü’nü aldı.

DÜNYA DEVLERİYLE İŞ İMKANI

TYSB’nin ilkini 2003 yılında organize ettiği gelenekselleşen İşbirliği Günleri, Türk yan sanayicisiyle yerli ve yabancı ana sanayiciyi Tedarikçi Günleri adı altında buluşturmaya devam ediyor. TYSB’nin üye tabanından seçilen firmalar, dünya devleriyle iş yapma ve ortaklık kurma imkanına kavuşuyor.

280 BİN EVRAK ELEKTRONİK ORTAMDA

İTO, iş akışının hızlanmasına imkan sağlayan Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ni (EBYS) hayata geçirdi. EBYS ile birlikte çeşitli kurumlardan ve kişilerden İTO’ya gelen yaklaşık 280 bin evrakın elektronik ortama aktarılarak kurum içerisinde e-imza süreçleri kullanılıp işlem görmesi sağlanıyor.

CERN İRTİBAT OFİSİ

Türk Yan Sanayi Borsası (TYSB) bünyesinde faaliyet gösteren CERN İrtibat Ofisi, firmalara İsviçre’de bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü’ndeki (CERN) iş fırsatları ve ihaleler hakkında bilgilendirme yapıyor. İTO TYSB’ye gönderilen CERN ihaleleri, detaylı bir şekilde analiz edilip, TYSB veri tabanında kayıtlı firmalara düzenli olarak iletiliyor. CERN’e ürün veya hizmet satabilen firmalar hızla dünya markası olma şansını yakalıyor.

KOSGEB VE KGF ÜYEYE DAHA YAKIN

İstanbul Ticaret Odası, üyelerinin KOSGEB desteklerine daha kolay ulaşabilmesi için KOSGEB’in Oda bünyesinde bir şube açmasına öncülük etti. Kredi almak isteyen ama teminatı olmayan İTO üyesine kefil olan Kredi Garanti Fonu (KGF) da Oda bünyesinde açtığı şubede hizmet veriyor.

İNOVASYON ÜSSÜTEKNOPARK İSTANBUL

İTO’nun Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile hayata geçirdiği Teknopark İstanbul, yerli ve yabancı girişimcilerin Türkiye’nin teknoloji geliştirme kapasitesine katkıda bulunabilmeleri için bölgede dinamik bir inovasyon ortamı oluşturmaya başladı. Teknopark İstanbul bünyesindeki Fikir Küpü, Türkiye’nin en büyük ve en nitelikli kuluçka merkezi olma yolunda ilerliyor.

FİKİRLERİN TİCARİLEŞTİRİLDİĞİ MERKEZ

Türkiye’nin en büyük kuluçka merkezi İTO tarafından hayata geçirildi. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) sayesinde genç ve üreten beyinler, fikri olup yeterli sermayesi olmayanlar, projeleriyle birlikte BTM’ye başvuruyor. Ticarileşme imkanı olan fikirler BTM tarafından destekleme kapsamına alınıyor. Desteklenecek fikirler, bu fikirleri hayata geçirebilecek İTO üyeleriyle paylaşılıyor ve ticarete dönüştürülüyor.

KARADENİZ GEMİSİ İLE BAŞLAYAN FUAR MARATONU

Hükümet tarafından görevlendirilen Oda, 1926 yılında Türkiye’nin uluslararası ilk fuar ve halkla ilişkiler organizasyonu olarak tarihe geçen ve 600 bin liraya mal olan ‘Karadeniz Gemisi’ sergisini organize etti. 1960 yılında hem özel hem de kamu sektörünün ilk ve tek milli fuar organizatörü olarak faaliyet göstermeye başladı. 1986’da ise üyeleri için bugünkü Türk Ürünleri Fuarları’nın yolunu açan Bavul Sergileri düzenledi.

TÜKETİCİ HUKUKUNDA ÖNCÜ ÇALIŞMALAR

Oda, 1960’lı yıllarda, tüketicinin korunmasına yönelik yasal düzenlemeler daha yapılmadan önce taklit ve ayıplı ürünlerle ilgili çalışmalara öncülük etti. Üyelerine yönelik şikayetleri değerlendirmek için bir birimi de ilk kez 1981 yılında İTO kurdu. Aynı yıl odalar arasında ilk kez haksız rekabeti, yanıltıcı reklâmları önleyebilmek için Dürüst Reklamcılık Değerlendirme Kurulu’nu oluşturdu. 1985 yılında Tüketiciyi Koruma Taahhütname Sistemi’ni başlattı.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK TİCARET ARŞİVİ

Türkiye’nin en modern ve en büyük ticaret arşivini İTO kurdu. Kentin 136 yıllık ticaret hafızasının koruma altına alındığı, 1 milyon 500 bin firmaya ait 10 milyondan fazla evrakın bulunduğu İTO Arşiv, dosyalama sistemi, güvenliği ve teknolojisi ile de alanında bir ilk. İTO, ayrıca 1882-1996 yılları arasında kurulan firmalara ait 300 bin dosyayı orijinaline zarar vermeden restore edip düzenleyerek veri tabanı oluşturuyor.Türkiye’nin en büyük ticaret arşivi Türkiye’nin en modern ve en büyük ticaret arşivini İTO kurdu. Kentin 136 yıllık ticaret hafızasının koruma altına alındığı,1 milyon 500 bin firmaya ait 10 milyondan fazla evrakın bulunduğu İTO Arşiv, dosyalama sistemi, güvenliği ve teknolojisi ile de alanında bir ilk. İTO, ayrıca 1882-1996 yılları arasında kurulan firmalara ait 300 bin dosyayı orijinaline zarar vermeden restore edip düzenleyerek veri tabanı oluşturuyor.

FİYAT İNDEKSLERİ TİCARETE REHBER OLDU

İTO, 1929 yılında Türkiye’de ilk kez fiyat indeksleri yayınlamaya başladı. Birleşmiş Milletler yayınları arasına da giren fiyat indeksleri, halen ticaret hayatına rehber olmaya devam ediyor.

İLK ‘TAHKİM MÜESSESESİ’

Ticari anlaşmazlıkların mahkemeye gitmeden çözülmesini sağlayan tahkim müessesesini Türkiye’de ilk uygulayan meslek odası İTO oldu. 1950 yılından bu yana faaliyet gösteren bu müessese ile İTO, Uluslararası Tahkim Konseyi’nin de ilk Türk meslek odası oldu.

AB İÇİN İKV’Yİ KURDU

İTO, 1963 yılında, AB üyeliği sürecine katkı sağlamak amacıyla İktisadi Kalkınma Vakfı’nın (İKV) kurulmasına öncülük yaptı. İstanbul Sanayi Odası ile ortaklaşa kurulan vakıf, önemli çalışmalara imza attı.

TARİHİN EN BÜYÜK EĞİTİM PROJESİ

İstanbul Ticaret Odası, İstanbul İl Özel İdaresi, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İŞKUR ortaklığında 2007 yılında hayata geçirilen Mesleki ve Teknik Eğitim Kursları Projesi ÖZİMEK, 40 bine yakın kursiyeri mezun ederek Türkiye’nin en büyük mesleki eğitim projesi olarak tarihe geçti. Proje, Dünya Odalar Birliği’nden En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü aldı.

TÜRKİYE’NİN GÖNÜLLÜ ELÇİLERİ

İTO, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile yürüttüğü Türk Meslek Edindirme Kursları (TÜRKMEK) ile Türkiye’nin tarihi ve milli bağları olan dost ve kardeş ülkelerin eğiticilerine İstanbul’da eğitim düzenliyor. Mesleki donanımlarını geliştiren kursiyerler Türkiye’nin gönüllü elçileri oluyor.

09 Ocak 2018 Salı

Etiketler : Gündem