tatil-sepeti
tatil-sepeti

Türkiye-Mısır ticareti fuar ve webinarlarla artacak

Türkiye ile Mısır arasında dengeli bir ticaret söz konusu. İki ülke arasındaki ticaretin daha da artması için Mısır’a yönelik fuar, ticaret heyetleri, ikili iş görüşmeleri ve çevrimiçi toplantılar düzenlenmesi gündemde.

Giriş: 06.01.2025 - 10:26
Güncelleme: 06.01.2025 - 10:26

Türkiye ile Mısır, coğrafi yakınlığı ve kültürel bağları sayesinde köklü bir geçmişe sahip. 2023’te Türkiye’nin Mısır’a ihracatı 3.3 milyar dolar, ithalatı ise 3.6 milyar oldu. Bu verilere göre, iki ülke arasında dengeli bir ticaret söz konusu. Mısır’ın en fazla ihracat yaptığı ilk 5 ülke arasında Türkiye, İtalya, Suudi Arabistan, BAE ve ABD yer alıyor. En fazla ithalat yaptığı ilk 5 ülke Çin, ABD, Suudi Arabistan, Rusya ve Almanya iken, Türkiye 9’uncu sırada bulunuyor. 

İkili ilişkilerin gelişmesi için görüşme ve ziyaretler sürüyor. Bu kapsamda; İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, Mısır Arap Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Aly Mohamed Basha’yı, İTO’da konuk etti. Görüşmede, İTO’nun organizasyonunda Mısır’a yönelik düzenlenebilecek fuarlar, ticaret heyetleri, ikili iş görüşmeleri ve ülke pazarını tanıtan çevrimiçi toplantılar üzerine değerlendirmeler yapıldı.

 

TİCARİ HEYET TRAFİĞİ 

 

İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, tarihi geçmişe bakıldığında Mısır’ın çok önemli bir yeri olduğunu belirterek, zaman zaman politik sıkıntılar olsa da Mısır’ın Türkiye için yerinin değişmeyeceğini söyledi. Develioğlu, Mısırlı iş adamlarının Türkiye’deki çalışmalarının yoğun olduğunu dile getirerek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Mısır, çok iyi anlaştığımız ülkelerin başında geliyor. İTO olarak üyelerimiz nezdinde çalışmalar yapıyoruz. Ticaretimizin çoğunu AB ülkeleriyle yapıyoruz. AB’nin yanı sıra yakın coğrafyamızla ve Afrika ile de ticaretimizi artırmak istiyoruz. Türk yatırımcılarımızın Mısır’da yatırım yaptığını biliyoruz. Aynı zamanda ticaretimizi artırmak için çalışıyoruz. Ticari heyetlerimizin Mısır’a gitmesini ilgili Bakanlığın yanı sıra İTO olarak biz de destekliyoruz. İki ülke arasında gidiş ve gelişler ne kadar fazla olursa ticaretimize de bu durum olumlu yansır. Yurt dışındaki üyelerimize de olası anlaşmazlıkları İTO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nde (İTOTAM) çözebileceklerini iletiyoruz. Türkiye-Mısır ticareti çok dengeli yürüyor. İthalat ve ihracat rakamları birbirine çok yakın. Mısır’ın başka ülkelerden temin ettiği birçok ürün Türkiye’de var. Biz bu ürünleri Mısır’a göndermeye talibiz. Ayrıca, Türkiye olarak yurt dışından aldığımız ürünler de Mısır’da var.” 

 

MISIR SERMAYELİ 721 FİRMA

 

Develioğlu, Türkiye ile Mısır arasındaki ticareti artıracak hamleler yapılması gerektiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi: “Bu tür fırsatları iyi değerlendirmeliyiz. Türkiye ile Mısır arasında Serbest Ticaret Anlaşması bulunuyor. Türk Hava Yolları ile İstanbul’dan Mısır’ın başkenti Kahire’ye direkt uçak seferleri düzenleniyor. Mısır, Ticaret Bakanlığı Pazara Giriş Komitesi tarafından belirlenen ‘2024 dönemi hedef veya öncelikli ülkeler listesinde’ yer alıyor. Odamız Ticaret Sicil verilerine göre ise 10 Aralık 2024 tarihi itibariyle Odamıza kayıtlı Mısır sermayeli 721 firma var.”

 

WEBİNAR DÜZENLEYELİM

 

Mısır Arap Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Aly Mohamed Basha ise şöyle konuştu: “Burada kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Bir arada olmaktan ve ikili ilişkilerin gelişmesinden mutluyuz. Mısır’daki tekstil fuarına Türkiye’den büyük ilgi ve katılım oldu. Ticarette bazen anlaşmazlıklar olabilir. Bunun çözümü için İTOTAM devreye girebilir. Hem fiziki hem de online olarak bir webinar düzenleyebiliriz. Birçok firma Mısır’la ilgili sorular soruyor. Bunların cevabını verebilmek ve her ülke ülkenin de yatırımcılarını bilgilendirmek adına böyle bir girişim faydalı olur. Türk ürünleri dünyada kalitesiyle biliniyor. Mısır’daki Türk şirketleri bizde olmayan çok önemli ürünleri Türkiye’den getiriyor.”

 

MISIR’DAN NE ALIYORUZ?

 

* Petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar

* Azotlu mineral veya kimyasal gübreler

* Sentetik filament iplikten dokunmuş kumaşlar

* Propilen ve diğer olefinlerin polimerleri

* Demir veya alaşımsız çelikten yassı haddelenmiş ürünler, sıcak haddelenmiş, kaplanmamış

* İzole edilmiş teller, kablolar ve diğer elektrik iletkenler; tek tek kaplanmış liflerden oluşan fiber optik kablolar

* Vinil klorür veya diğer halojenlenmiş olefinlerin polimerleri

* Amonyak, susuz veya sulu çözelti halinde

* Erkek takım elbiseleri, takımlar, ceketler, blazerler, pantolonlar ve tulumlar

* Demir veya alaşımsız çelikten çubuklar ve çubuklar, sıcak haddelenmiş, düzensiz sarılmış bobinler halinde

 

MISIR’A NE SATIYORUZ?

 

* Demir veya alaşımsız çelikten yassı hadde ürünleri

* Mücevherci eşyası ve aksamı

* Petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar

* Karbonat; peroksikarbonat; amonyum karbomat içeren ticari amonyum karbonat

* Demir veya alaşımsız çelikten profiller

* Kauçuktan yeni pnömatik lastikler

* Otomobil

* Buzdolabı ve dondurucu ekipmanlar

* Pamuk ipliği

* Pamuktan dokunmuş mensucat