Türkiye kalkınma hamleleri eğitim müfredatında

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında yeni müfredat programını kamuoyu ile paylaştı. Taslağa göre matematik, biyoloji, fizik, Türkçe, tarih gibi pek çok derste köklü değişikliklerin yapılması öngörülüyor.

Giriş: 07.05.2024 - 09:29
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


Ayrıca Türkiye’nin kalkınma hamleleri de çeşitli derslerde yer alacak, öğrencilerin erken yaşta girişimcilik, üretim ve kalkınma konusunda bilinçlenmesi sağlanacak. 

 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında yeni müfredat programını duyurdu. Programda; Türk dili ve edebiyatı, Türkçe, fizik, kimya, biyoloji, matematik, felsefe, coğrafya, tarih, fen bilimleri, sosyal bilgiler, insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi derslerinde, mevcut alan becerilerinin yanı sıra Türkiye Yüzyılı kalkınma projelerine ilişkin farklı içeriklere de değinilmesi öngörülüyor. Kamuoyunun görüşüne bir hafta boyunca açık olan müfredatın önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde uygulamaya konması bekleniyor. İşte yeni müfredatla öngörülen bazı değişikliklerden satır başları: 

 

ARAŞTIRMA RAPORLARI

 

Gruplar sınıf içinde araştırma raporlarını sunacak. Öğrenciler araştırmaları sırasında ulaştıkları bilgilerden hareketle milli sanayi hamleleri ve milli teknoloji gelişmeleri üzerinden cesaretli ve girişimci olmanın önemini açıklayacak.

 


TÜRK BİLİM İNSANLARI 

 

Türkçe üretim atölyeleri müfredatta yer alacak. Buna göre öğrencilerden Türk bilim insanı, sporcu, sanatçı gibi kişileri basılı veya dijital kaynaklardan yararlanarak araştırmaları istenecek. Ayrıca bununla ilgili sunumlar hazırlanacak.  

 

SAHA GÖREVİ

 

Ortaokullardaki fen bilimleri derslerinde, öğrencilere ASELSAN’ın geliştirdiği ve ağaç, dal ve yaprak gibi engellere nüfuz edebilecek frekans bandında çalışan, askeri koşullara uyumlu bir orman içi gözetleme radarı hakkında araştırma görevi verilebilecek. 

 

TÜRK UZAY TARİHİ

 

Fen bilim derslerinde, TÜBİTAK Uzay ile TUA tarafından yürütülen çalışmalara değinilebilecek. Öğrenciler, bu derste Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzaya çıkış tarihini, görevini ve görev armasının anlamını ele alacak. TÜBİTAK Uzay çatısı altında kurulan Optik Sistemler Araştırma Laboratuvarı’nda yerli uyduların mercek, prizma gibi optik bileşenlerinin Türkiye’de üretildiğinden bahsedilebilecek.

 

ATIK YÖNETİMİ

 

Atık yönetimi uygulamaları ve ‘Sıfır Atık’ hiyerarşisinin tanıtılacağı derslerde, ilk aşamanın tüketimi azaltma olduğu vurgulanacak. Geri kazanım, ileri dönüşüm ve yeniden kullanım kavramı açıklanarak geri dönüşümle farkları belirtilecek.

 

TÜRKİYE’NİN KONUMU

 

Coğrafya dersinde Türkiye’nin mutlak ve göreceli konumu yer alacak. Bu süreçte çeşitli analiz yöntemleri kullanılarak Türkiye’nin konum özelliklerinin önemi vurgulanacak, öğrencilerin bu konudaki görüş ve duyguları alınarak milli bilinçlerinin gelişmesi desteklenecek. Mavi Vatan ve Gök Vatan’la ilgili haritalar da ele alınacak. 

 

HARİTACILIK TARİHİ

 

Türk haritacılık tarihi ve Türk haritacılar Biruni, Takiyüddin, İbrahim Mürsel, Piri Reis, Matrakçı Nasuh, Seydi Ali Reis, Ali Macar Reis, Katip Çelebi gibi Türkiye’de haritacılık çalışmaları, siyasi ve askeri bir araç olarak haritalar, Milli Mücadele Dönemi’nde harita-

ların kullanımı gibi konulara yer verilecek.

 

GIDA GÜVENLİĞİ

 

Coğrafya dersinde öğrencilere gıda güvencesi, gıda güvenliği ve tedarik zinciri kavramlarının neler çağrıştırdığı sorulacak. Tarımsal faaliyetler ve gıda güvencesi kapsamında çözümlenen bilgilerden sonuçlar çıkarılarak paylaşımda bulunulacak.

 

STRATEJİK MADENLER

 

Kullanım alanları, bulunabilirliği ve ekonomiye katkılarından hareketle stratejik madenler tanımlanacak. Bu süreçte başta bor olmak üzere Türkiye’nin stratejik madenlerinin dağılımı, haritalar üzerinden incelenecek. Stratejik madenlerin, ülke ekonomisi ve ülkeler arası ilişkilerdeki yerine yönelik önermeler sunulacak.

 

YERLİ SANAYİ

 

Türkiye’de savunma sanayi başta olmak üzere yerli sanayi üretiminin dış politikadaki önemine değinilecek. Akıllı ulaşım sistemleri, bölgesel ticaret anlaşmaları, serbest ticaret bölgeleri, Türk-İslam eserlerinin turizme katkısı, Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki varlıkları, sakin şehirler ve coğrafi işaretler konularında araştırma görevleri verilebilecek.

 

EKOSİSTEM PROJELERİ

 

Biyoloji derslerinde Türkiye Yüzyılı vizyonunun gerçekleşmesine katkı sağlayacak referans projelerinden ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi İlanı ile Ekosistem Koruma Projeleri’ de anlatılacak. Öğrencilerden Türkiye Yüzyılı vizyonuna katkı sağlayacak referans projeleri araştırmaları istenecek. 

 

YENİ MÜFREDATTAN BAZI BAŞLIKLAR

 

  • Fizik araştırmaları 
  • Nano teknoloji uygulamaları
  • Milli kalkınma hamleleri 
  • Türkiye’nin yardım politikaları 
  • Fen bilimleri dersleri ‘bilimsel keşif’ odaklı kurgulanacak.