Perşembe, 07 Kasım, 2024
Ülke ekonomilerine gerek sağlık turizmi gerekse ticareti ile büyük katkı sağlayan implant kullanımı, Türkiye’de son 5 yılda yüzde 100 artış gösterdi. Ülkemizde dental implant ve bileşenleri yılda 500 bin adet kullanım sayısına, 150 milyon TL ticaret hacmine ve sektör genelinde 400 milyon TL değerine ulaştı. 5 yıl önce pazar payı toplamı yüzde 5’in altında olan Türk markalarının tercih oranı da yüzde 15’lere yükseldi. Dünyadaki toplam 500 markanın yüzde 25’i ise ülkemizde ticari faaliyetlerini sürdürüyor. Dental İmplant Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İMPLANTDER) geçtiğimiz mayıs ayında yapılan genel kurulu ile yeniden başkanlığa seçilen ve aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi olan Oğuz Akyüz, dental implantın dünyada olduğu gibi Türkiye’de yıllık ortalama yüzde 10 oranıyla hızla büyüyen önemli bir sektör olduğunu söyledi. Akyüz, diş implantı tedavisinin sağlık turizminde en üst sıralarda yerini aldığını belirterek, “Pazarın 2020’ye kadar 10 milyar dolar ticaret hacmine ulaşacağı tahmin ediliyor. Hedefimiz, sağlık turizminde 4 saatlik uçuş alanı merkezinde bulunan Türkiye’nin, 50’nin üzerinde ülkede yaşayan 1.5 milyar nüfustan daha çok medikal pay alması” dedi. Akyüz ile dental implant pazarını ve İMPLANTDER’in çalışmalarını konuştuk.
YÜZDE 70’İ BU ÇATIDA
İMPLANTDER’i kısaca anlatır mısınız?
İMPLANTDER, Sağlık Bakanlığı’nın yönlendirmesi ile 2013’te kuruldu. Genel merkezi İstanbul olan dernek, bu alanda sanayici ve ithalatçıyı çatısı altında toplamış, sektörün yüzde 70’inden fazlasını temsil eden üyeleri ile güzide ve etkin bir dernek. Ayrıca Türk Patent Enstitüsü’nden Marka Tescil Belgesi de aldı. Ticaret hacmi 5 milyar dolara ulaşan ve hızla gelişen bu önemli sektör için çalışan dernek, global pazarda güçlü Türk markalarının pay alması ve implant tedavisinde bölgesinde en çok tercih edilen ülke konumuna ulaşması için faaliyetlerini sürdürüyor.
1.5 MİLYARLIK NÜFUS
Derneğin kuruluş amaçları neler?
Türkiye’nin dental implant ürünleri ve hizmetleri konusunda dünyanın en ileri gelen ülkeleri arasına girmesine yönelik çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz. Dental implant sanayini geliştirmek, ürünlerin ve hizmetlerin dünya çapında tanıtımını yapmak ve bu alanda faaliyet gösteren kurumların kalite standartlarını yükseltmek, derneğimizin öncelikli hedefleri arasında. Küresel ekonomi hacminin küçülmesi ile gelişmiş ülkelerde sağlık tedavileri her geçen gün devlet desteği kapsamından çıkarılıyor. Sağlık turizminde 4 saatlik uçuş alanı merkezinde bulunan Türkiye’nin 50’nin üzerinde ülkede yaşayan 1.5 milyar nüfustan daha çok medikal pay almasını ilke olarak belirledik.
YURT DIŞINDA İŞBİRLİĞİ
Dernek bugüne kadar neler yaptı?
Sağlık alanında şimdilik küçük bir yer tutan dental implant sektörünün büyük bir kısmını temsil edebilme, üretici ile ithalatçıları bir araya getirebilme ve sektörün menfaatleri için birlikte çalışma başarısına ulaşmış bulunuyoruz. Dernek, geçen üç yıl içinde üyeleri ile birlikte birçok önemli girişimlerde bulundu, sektörü adına araştırmalar yaparak istatistikler oluşturdu. Tedarikçisinden temsilcisine, doktorundan son kullanıcıya kadar dental implantoloji alanında yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini içeren raporlar hazırladı. İmplant sektörü adına kurum ve yetkili mercilere verdiği eğitimler ve yaptığı başarılı çalışmalarla 20 bin dernek içinde en faal sivil toplum kuruluşları arasında yer almayı başardı. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere sektördeki tüm aktörlerle işbirliği halinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde de yurt içi ve yurt dışı ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği çalışmalarına ağırlık verilecek.
10 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ
Dental implant, dünyada 50 yıldır uygulanan bir tedavi yöntemi. Yılda 30 milyon kullanım sayısına ulaşan sektörün ticaret hacmi 5 milyar doları buldu. Her yıl yaklaşık yüzde 8 oranında büyüyen dental implant pazarının 2020’ye kadar protez bileşenleri ile birlikte10 milyar dolar ticaret hacmine ulaşacağı öngörülüyor.
250 FİRMA ÜRETİYOR
İleri teknoloji ve tecrübe gerektiren dental implantlar, dünyada sadece 24 ülkede yaklaşık 250 firma tarafından üretiliyor. Oğuz Akyüz, “Diş implantı tedavisinde hizmet kalitemiz birçok Avrupa ülkesine nazaran hem daha kaliteli hem de daha ekonomik. Bu başarıda Türk hekimlerimizin ve akademisyenlerimizin üstün çabası ve başarısı göz ardı edilmemeli. Bu kalitenin sürdürülebilir olması ülke ekonomimiz için çok önemli. Bizleri önümüzdeki 3 yıl boyunca yeniden göreve lâyık gören üyelerimiz ve sektörümüz adına İMPLANTDER yönetimi olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu özveriyle yerine getirmek için çalıştığımızı belirtmek isterim” dedi.
06 Haziran 2016 Pazartesi
06 Kasım 2024 Çarşamba
06 Kasım 2024 Çarşamba
06 Kasım 2024 Çarşamba
06 Kasım 2024 Çarşamba