Salı, 05 Kasım, 2024
Koronavirüs pandemi nedeniylegerek Türkiye gerekse dünya piyasalarının dalgalandığı süreçte uluslararası finans kaynağı kapsamında tartışılan konulardan biri de IMF(Uluslararası Para Fonu) oldu. Nitekim IMF’nin, koronavirüs pandeminin ekonomik etkilerine karşı 1 trilyon dolarlık kaynağı kullandırmaya hazır olduğunu açıklamasının ardından 100 ülke kredi almak için başvuruda bulundu. Türkiye’nin de bu kaynak için IMF’ye başvurup vurmayacağı tartışıldı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLADI
Türkiye bu konudaki politikasını, IMF ile yeni bir stand-by anlaşması yapmamak veya IMF’den kredi almamak olarak belirlemiş durumda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Nisan’daki kabine toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında bu konuya da değindi. Erdoğan, “IMF programı başta olmak üzere ülkemizi mihnet altına sokacak hiçbir dayatmaya boğun eğmeyeceğiz. Türkiye’yi yeniden bu cendereye sokmaya kimsenin gücü yetmeyecektir” dedi.
GÜNEY AFRİKA DA ALMAYACAK
Güney Afrika Cumhuriyeti de IMF’den kredi almayacaklarını açıkladı. Güney Afrika Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Tito Mbweni, devlet televizyonuna verdiği mülakatta “Yeni tip koronavirüsle (Covid-19) mücadele kapsamında IMF'den kredi almayacağız.” dedi. IMF kredilerinin daha fazla ekonomik sıkıntılara yol açtığını vurgulayan Mbweni, “Öncelikle Covid-19’la ilgili tahsis edilebilecek uluslararası ekonomik paketlere ulaşmaya çalışıyoruz.” diye konuştu. Mbweni, “Ülkede parti ve sendikalar da IMF’den yardım alınmasına sıcak bakmıyor. Kredi alınması durumunda Güney Afrika devleti söz konusu borcu ödemekte zorlanacak” dedi.
25 ÜLKEYE ACİL BORÇ
Diğer yandan IMF Başkanı Kristalina Georgieva, yeni tip koronavirüs salgınının etkileriyle mücadeleye yardımcı olmak amacıyla, Afet Etkilerinin Sınırlandırılması ve Borcun Hafifletilmesi Fonu (CCRT) kapsamında 25 üye ülkeye acil borç vereceklerini açıkladı. CCRT kapsamında IMF’den acil borç alacak ülkelerin listesi şu şekilde; Afganistan, Benin, Burkina Faso, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Komor Adaları, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gambiya, Gine, Gine-Bissau, Haiti, Liberya, Madagaskar, Malavi, Mali, Mozambik, Nepal, Nijer, Ruanda, Sao Tome ve Principe, Sierra Leone, Solomon Adaları, Tacikistan, Togo ve Yemen.
BORÇ ÇEVİRME HİBESİ
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, en yoksul ve kırılgan ülkelerin IMF borç yükümlülüklerini gelecek 6 ayda karşılaması için hibe sağlayacaklarını da bildirdi. Georgieva, bunun ülkelere finansal kaynaklarını acil tıbbi ve diğer yardım çalışmalarına yönlendirilmesine yardımcı olacağını aktardı. Georgieva, CCRT kapsamında halihazırda 500 milyon dolarlık hibe bazlı borç yardımı sağlanabileceğini da kaydetti. Söz konusu fona İngiltere’nin yakın zamanda 185 milyon dolar, Japonya'nın ise 100 milyon dolarlık katkı sunduğunu hatırlatan Georgieva, Çin ve Hollanda’nın da önemli katkılarda bulunacağını bildirdi. Georgieva, en yoksul üye ülkelere 2 yıl boyunca ilave borç yardımı sağlanabilmesi amacıyla fonun kaynaklarının artırılmasına yardımcı olmak için diğer bağışçılara da çağrıda bulundu.
İRAN DA IMF’DEN BORÇ İSTEDİ
Geçtiğimiz ay İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, IMF'den yeni tip koronavirüsle mücadelede kullanılmak üzere 5 milyar dolar kredi talep ettiklerini açıklamıştı. Konuyla ilgili İran’dan yeni bir açıklama daha geldi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin 5 milyar dolarlık krediye engel olmaya çalıştığını belirterek kredinin ayrım yapılmadan sağlanmasını istediklerini söyledi. Ruhani, şöyle konuştu: “Tüm uluslararası toplum bu süreçte görevini yerine getirmelidir. Biz, IMF ve Dünya Bankasının bir üyesiyiz. Kendi payımızı bu fonlara ödüyoruz ve kaynaklarımızın bir kısmı bu fonlarda bulunuyor. İran ve diğer ülkeler arasında ayrımcılık yapılacaksa bu bizim tahammül edebileceğimiz bir durum değildir.”
VENEZUELA’NIN TALEBİNE RED
Koronavirüssalgını ile mücadelede ederken IMF’den ekonomik destek arayan bir başka ülke de Venezuela olmuştu. Salgınla mücadele için 2001´den bu yana ilk kez IMF’nin kapısını çalan Venezuela’nın kredi talebi reddedildi. IMF’in Venezuela’nın talebini reddetme gerekçesine ilişkin açıklamasında, “Hükümetin uluslararası toplum tarafından tanınması konusunda netlik olmaması” denildi.
SENEGAL’E 442 MİLYON DOLAR KREDİ
IMF, 14 Nisan’da yaptığı açıklamada, Senegal'e koronavirüs pandemisi ve etkileriyle mücadele kapsamında 442 milyon dolarlık kredi imkanı sağladığını bildirdi. IMF'den yapılan açıklamada, Senegal’de salgının ekonomik etkilerinin hissedilmeye başladığı, kısa vadeli beklentilerin hızla kötüleştiği kaydedildi. Açıklamada, bu bağlamda verilecek 442 milyon dolarlık fonun Senegal’in bütçe dengesini korumasını ve uluslararası toplumdan ek yardım almasını hızlandıracağı belirtildi.
İLK KREDİ KIRGIZİSTAN’A
IMF’nin küresel salgının ekonomik etkilerine karşı açıkladığı kredi paketinden ilk yararlanan ülke, 26 Mart tarihinde Kırgızistan oldu. IMF açıklamasında, Kırgızistan’ın acil ödemeler dengesi ihtiyaçlarını karşılamak için 120 milyon 900 bin dolar sağlanacağı belirtilerek söz konusu kredinin IMF Yönetim Kurulu’nun pandeminin başlamasından bu yana dünya çapında onayladığı ilk acil kredi olduğu da vurgulandı. Açıklamada, IMF desteğinin, salgın nedeniyle makroekonomik göstergeleri zayıflayan ve yaklaşık 400 milyon dolar olarak tahmin edilen bir ödemeler dengesi açığı oluşan Kırgızistan ekonomisinde güven oluşturmayı hedeflediğini vurgulandı. Kırgızistan’ın IMF’ye 139 milyon dolar borcu bulunuyor.
24 Nisan 2020 Cuma
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi