Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
Türkiye ile Endonezya’nın ekonomik ilişkilerinin, mevcut durumunun ve karşılıklı ticaret fırsatlarının değerlendirilmesi amacıyla İTO’da Endonezya-Türkiye İş Forumu düzenlendi. İki ülke iş insanlarını buluşturan forumun ardından II. Endonezya-Türkiye Global Liderler Ödül Programı ile ticarette başarılı olan iş insanlarına ödülleri verildi. Programın devamında firmalar ürünlerini tanıtma imkanı da buldu.
9 KAT ARTTI
Programın açılışında, iki ülkenin dış ticareti hakkında bilgi veren İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, 2001’de 235 milyon dolar olan toplam ticaret hacminin 2021 itibariyle yaklaşık 9 kat artışla 2.16 milyar dolara ulaştığını belirtti. Kuralay, şunları kaydetti: “Türkiye ve Endonezya arasındaki karşılıklı diplomatik ilişkiler, 1950 yılında kuruldu ve 2004 yılından itibaren karşılıklı üst düzey ziyaretlerle ivme kazanmaya başladı. 2011’de imzalanan ‘Türkiye-Endonezya Yeni Dünya Düzeninde Güçlendirilmiş Ortaklık’ bildirisiyle ikili ilişkilerimiz stratejik ortaklık düzeyine çıktı. İTO’nun öncelik verdiği pazarlar arasında olan Endonezya ile Türkiye’nin dış ticaret hedefi; kısa vadede 5 milyar dolar, uzun vadede ise 10 milyar dolar.”
SEKTÖREL YATIRIM
İki ülke arasındaki ticaretin hedef sektörlerle geliştirilebileceğini söyleyen DEİK Türkiye-Endonezya İş Konseyi Başkanı İlhan Erdal ise şu bilgileri verdi: “Türkiye ve Endonezya arasındaki ticareti, çalışma ve sektörel işbirliği gruplarıyla artırabiliriz. Bu nedenle öncelikli olarak inşaat, yenilenebilir enerji, jeotermal, savunma sanayi, helal gıda ve film sektörleri ile lisanslı ürünler alanında çalışmaları artırabiliriz.”
KADIN GİRİŞİMCİLER
Endonezya Kadın Liderler Derneği Başkanı Irlisa Rachmadiana ile Endonezya Kadın Liderleri ve İş Derneği Danışma Kurulu Başkanı Dr. Dewi Motik Pramono ise iki ülkenin kadın girişimcilerinin ortaklıklar kurmasının, hem sektörlerin gelişimini sağlayacağını hem de iki ülkenin pazar hakimiyetini artıracağını belirtti.
TURİZM MODELİ
Müslüman nüfusun ağırlıklı olduğu iki ülkede hac ve umre turizminin yaygın olduğunu söyleyen Endonezya İstanbul Başkonsolosu Imam Asari, “Endonezya vatandaşları hac ve umre ziyaretlerinin ardından Türkiye’de kutsal bölgelere seyahat ediyor. Bunun gibi turizm paketleri oluşturarak iki ülke arasındaki ticareti artırabiliriz” diye konuştu.
22 ANLAŞMA
Türkiye ve Endonezya arasında imza aşamasında 22 anlaşma bulunduğunun altını çizen Türkiye’nin Cakarta Büyükelçisi Prof. Dr. Aşkın Asan, bu anlaşmaların imzalanmasıyla hedeflere rahat ulaşılacağını da söyledi. Aşan, “Hedeflerimiz gibi çabalarımızı da iki katına çıkarmamız gerekiyor. 2030’da iki ülkenin dünyada söz sahibi ülke konumuna geleceğine eminim. Bu, birlik ve beraberlikle olacak” dedi.
13 Haziran 2022 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe