Cumartesi, 23 Kasım, 2024
e-ticaretin genel ticarete oranında yüzde 17.7’ye ulaşan Türkiye’nin ise yeni hedefi, e-ihracatta da aynı başarıyı yakalamak. Doğru lojistik yapılarla e-ihracatta da artan talepleri karşılamak isteyen Türkiye’nin bu alanda 3 yılda 10 kat büyümesi bekleniyor.
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Geçen yıl dünya genelinde e-ticaret kullanıcı sayısı 3 milyara, e-ticaret hacmi ise 4.9 trilyon dolara ulaştı. 2023 yılında küresel e-ticaret hacminin 6.5 trilyon dolara yükselmesi beklenirken, 2024’te dünyada toplam ticaretin yüzde 22’sinin e-ticaret üzerinden gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
e-ticaretin hızlı büyümesi, sınır ötesi e-ticaret pazarında yani e-ihracatta da etkisini gösteriyor. 2020 yılında 1 trilyon 280 milyar dolar olduğu tahmin edilen küresel sınır ötesi e-ticaret pazarının 2026 yılına kadar 4 trilyon 820 milyar dolara ulaşacağı da yine öngörüler arasında.
YAPILMASI GEREKENLER
Türkiye’deki rakamlara bakıldığında, e-ticaret hacmi 2021 yılında 381.5 milyar lira seviyesinde gerçekleşirken, diğer ülkelerin Türkiye’den e-ticaret alımları ise 16.4 milyar lira oldu. e-ticaretin genel ticarete oranında yüzde 17.7 seviyesini yakalayan Türkiye, e-ihracatta da çıtayı yükseltmeyi hedefliyor. İstanbul Ticaret’e bu konudaki görüşlerini aktaran Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi, iyi bir ihracatçı olan Türkiye’nin e-ihracatta da önemli bir potansiyeli olduğunu söyledi. Bu süreçte yapılması gerekenler olduğunu da belirten Ekmekçi, “e-ihracat stratejisi, gümrük süreçleri ve mevzuat iyileştirmeleri, lojistik ve taşıma konularında atılabilecek adımlar, markalaşma üzerine çalışmalar ve dijital pazarlama, organizasyon yapısı ve müşteri deneyimine odaklanma bu gerekliliklerin başında geliyor” dedi.
10 KAT BÜYÜYEBİLİRİZ
Yurt dışında Türk ürünleri konusunda kalite algısının oluştuğuna ve talebin de artarak devam ettiğine dikkat çeken ETİD Başkanı Emre Ekmekçi, “Doğru lojistik yapılarla bu taleplere cevap vermek istiyoruz” dedi.
TOBB’da ana gündem maddesinin e-ihracat olduğuna dikkat çeken Ekmekçi, şöyle konuştu: “Çünkü e-ticaretin büyümesindeki güç olarak öne çıkıyor. Türkiye, 2020-2024 yılları arasında e-ticaretin en fazla büyüme göstereceği ülkeler listesinde Arjantin, Endonezya ve Hindistan’ın önünde en fazla büyüme beklenen ülke olarak yer alıyor. Gelişmiş ülkelerde e-ihracatın toplam ihracatın içindeki payı yüzde 4 seviyelerinde iken, Türkiye’de bu rakam yüzde 0.6 ila 0.7’lerde. Önümüzdeki 3 yıl içinde 10 kat büyüyerek, dünya ortalamasına gelmemiz bekleniyor. Ülkemizde e-ihracatta öne çıkan kategoriler ise giyim, ayakkabı, aksesuar, mücevher, saat, elektronik gibi yükte hafif, pahada ağır ürünler.”
POZİTİF ETKİ ADIMLARI
Devlette de e-ihracata ilişkin doğru mekanizmaların kurulduğunu belirten Emre Ekmekçi, şunları söyledi: “2021 yılının başında yürürlüğe giren internet üzerinden yurt dışına satış yapan mikro ihracatçıya yüzde 50 vergi muafiyeti, devletimizin ileride vereceği destek paketlerinin de bir öncüsü oldu. Aynı zamanda Ticaret Bakanlığımızda İhracat Genel Müdürlüğü bünyesinde E-ihracat ve Dijital Pazarlama Dairesi’nin kurulması da ülkemiz ve e-ihracat sektörü açısından pozitif etki yaratan adımlardan biri oldu. Bu kapsamda pandeminin etkisiyle e-ihracat alanında Türkiye’nin önünün açıldığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemde hükümetin attığı adımlarla e-ihracat alanında Türk ürünlerine olan talebin daha da artmasını bekliyoruz.”
YURTDIŞI LOJİSTİK MERKEZLERİ REKABET GÜCÜMÜZÜ ARTIRACAK
Türkiye’nin yurt dışı lojistik merkezler projesine de değinen ETİD Başkanı Emre Ekmekçi, bu projenin ihracatçıların tedarik ve dağıtım zincirlerinin verimliliklerini artırarak, ihraç ürünlerinin yeni pazarlara en etkin yoldan ulaştırılmasını sağlayacağını söyledi. Proje ile Türk ihraç ürünlerine ilişkin depolama, yükleme ve boşaltma, elleçleme, sevkiyat, yük birleştirme ve bölme benzeri hizmetleri sunan alanları oluşturmanın amaçlandığını belirten Ekmekçi, şöyle konuştu: “Yurt dışı lojistik merkezlerinin Afrika, ABD, Avrupa, Rusya ve Uzak Doğu’daki stratejik bölgelerde kurulması planlanıyor. Böylelikle Türk ürünleri yeni pazarlara daha kolay bir şekilde ulaşabilecek. Dağıtım merkezleri ve konsolidasyon gücü, özellikle e-ihracat için çok yararlı olacak. Bu projenin Türkiye’nin uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artıracağına ve söz konusu bölgelere yönelik sürdürülebilir ihracat artışı sağlayacağına inanıyoruz.”
ETGB GÜMRÜK PROSEDÜRLERİNDEN KURTARIYOR
Girişimcileri mikro ihracata teşvik etmek için devreye alınan kolaylaştırıcı uygulamalardan biri de Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB). Bu düzenleme çerçevesinde, gönderi ağırlığı 300 kilogramı ve fatura değeri 15 bin Euro’yu geçmeyen ürünler, ETGB ile ihraç edilebiliyor. Bu yöntem, ihracatçının gümrükte çeşitli prosedürlerle uğraşmamasını da sağlıyor. Çalışılan kargo firması, ETGB ile gümrük prosedürlerini yerine getiriyor. Yani ETGB ile gümrük işlemleri taşıma operatörleri tarafından hızlıca elektronik ortamda yapılıyor.
E-İHRACAT KAZANCINDA VERGİ İNDİRİMİ VAR
e-ihracat, vergi mevzuatında yapılan değişikliklerle de teşvik ediliyor. 2021 yılında yapılan düzenleme kapsamında, posta idaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından düzenlenen Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile gerçekleştirilen mal ihracatından kaynaklanan kazancın yüzde 50’si, getirinin elde edildiği takvim yılına ait verilecek yıllık gelir vergisi beyannamesi üzerinden indirim konusu yapılabiliyor. Elde edilen kazançların indirim konusu yapılabilmesi için yıllık gelir vergisi beyannamesinde vergiye tabi gelirin bulunması gerekiyor. Ayrıca, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile gerçekleştirilen mal ihracatı dışında, mükelleflerin başka şekillerde ihracat gelirlerinin olması, söz konusu indirimden yararlanmalarına engel teşkil etmiyor.
870 MİLYAR DOLARLIK ABD PAZARINDAKİ ŞANS
Sınır ötesi e-ticarette bazı ülkelere yapılacak satışlar, o ülkenin gümrük uygulaması kaynaklı önemli avantajlara sahip. 2021 yılında e-ticaret pazarı 870.8 milyar dolara ulaşan ABD de bu ülkeler arasında. ABD, değeri 800 dolara kadar olan ürünleri gümrük vergisi ve yurt dışı KDV'den muaf tutuyor. Yine büyük pazarlar arasında yer alan Avrupa Birliği’nde ise daha önce 22 Euro’nun altında olan tüm gönderiler için KDV muafiyeti uygulanıyordu. Ancak 1 Temmuz 2021 itibariyle Avrupa Birliği bu uygulamayı kaldırdı. Artık Avrupa Birliği’ne gönderilen tüm gönderiler, bedel sınırlaması olmaksızın KDV’ye tabi tutuluyor. Fatura bedeli, 150 Euro ve üstünde ise hem KDV hem gümrük vergisi alınıyor. Türkiye AB’ye dahil değil, fakat Gümrük Birliği’ne dahil. Bu durum Türk ürünlerine gümrük vergilerinden muaf olma avantajı sağlıyor.
PAZARA GİRİŞTE DİJİTAL FAALİYETLERE DEVLET DESTEĞİ
Ticaret Bakanlığı, Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi düzenlemesi kapsamında şu destekleri veriyor:
* e-ticaret sitelerine bireysel üyelik desteği (Firmaların, Bakanlıkça onaylanan e-ticaret sitelerine üyeliklerine ilişkin giderleri, e-ticaret sitesi başına yüzde 60 oranında, yıllık 15 bin 102 TL’ye kadar destekleniyor)
* Sanal ticaret heyeti desteği
* Sanal yurt dışı pazarlama faaliyeti desteği
* Sanal fuarlara katılım desteği
* Sanal fuar organizasyonu desteği
25 Nisan 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma