Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, küresel iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte artan kum ve toz fırtınalarına karşı kapsamlı bir çalışma başlattı. Özellikle kurak ve yarı kurak alanlarda meydana gelen bu fırtınalar, taşınan maddelerin büyüklüğüne bağlı olarak bölgesel veya sınır aşan etkiler yaratabiliyor. Bu durum, sağlık, ulaşım gibi birçok sektörü ve toplumu küresel ölçekte etkiliyor.
SABAH'ın haberine göre; Bakanlık, "Fırat-Dicle Havzaları Kum ve Toz Kaynak Alanlarının Değişimlerinin İncelenmesi Projesi" için 3.5 milyon TL bütçe ayırdı. 2024 yılı Yatırım İzleme ve Değerlendirme Raporu’nda, kum ve toz fırtınalarının dünya genelinde önemli bir çevresel olay olmasına rağmen, bu fırtınaların şiddeti, sayısı, kaynak alanları, oluşum sebepleri ve tahminlerine dair belirsizliklerin olduğu vurgulandı. Raporda, İran tarafından bu belirsizliklerin ve yetersizliklerin kullanılarak Türkiye’deki barajların, Suriye ve Irak'ta yeni toz kaynak alanlarının oluşmasına sebep olduğu iddia edildiği belirtiliyor.
Bu projeyle, Fırat-Dicle Havzası'nda İran’ın iddialarına karşı bilimsel bir temel oluşturulması ve ilerleyen dönemde ortaya atılabilecek "mesnetsiz" iddialara karşı bir yanıt verilmesi hedefleniyor. Ayrıca, proje kapsamında kum ve toz fırtınalarının kaynak alanlarının değişimi, arazi, atmosferik ve sosyo-kültürel açıdan çok yönlü bir bakış açısıyla incelenecek. Proje, yapay zeka ve derin öğrenme algoritmaları kullanarak, Fırat-Dicle Havzası’ndaki kum ve toz fırtınaları kaynak alanlarındaki değişimleri belirlemeye yönelik bir yazılım hizmet alımıyla başlatıldı.