Perşembe, 28 Kasım, 2024
BOTAŞ, Türkiye’nin ilk doğalgaz depolama tesisi Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi’nde kapasite artırma çalışmalarının aralıksız sürdüğünü bildirdi. BOTAŞ’tan yapılan açıklamada, kesintisiz enerji arzının sağlanması ve doğalgaz arz güvenliği için kritik önem taşıyan Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi’nin kapasitesinin yaklaşık 5 yıl önce başlayan genişletme çalışmalarının sonucunda 3.2 milyar metreküpe ulaştığı ifade edildi. Tesisin kapasitesinin 4.6 milyar metreküpe, toplam enjeksiyon kapasitesinin günlük 45 milyon metreküpe, toplam geri üretim kapasitesinin ise günlük 75 milyon metreküpe çıkarılması için çalışmalar aralıksız devam ediyor.
KAPASİTE DE ARTIRILACAK
Türkiye’nin doğalgaz depolama kapasitesini artırma çalışmaları Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi’nde de sürdürülüyor. Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi’nde halihazırda 1.2 milyar metreküplük bir depo sahası var. Kapasite artırma çalışmalarının 1.5-2 yıl içerisinde tamamlanması ve yeni kapasitenin 5.4 milyar metreküpe ulaşması hedefleniyor. Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi’nin kapasitesi 4.6 milyar metreküpe, Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi’nin kapasitesi ise 5.4 milyar metreküpe çıkartıldığında, iki tesisin toplam kapasitesi 4.4 milyar metreküpten 10 milyar metreküpe yükselecek.
SİLİVRİ’DEKİ ÇALIŞMALAR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi’ne ilişkin şu bilgiyi verdi: “Bu tesis, çalışmamız tamamlandığında, yeraltı depoları ve denizde Avrupa’daki en büyük tesis olma özelliğini kazanacak. Buradaki çalışmaların büyük bir kısmını da denizde yürütüyoruz. Bu deponun kapasitesini genişletebilmek için Marmara’nın altına tam 18 kuyu açtık. Hedefimiz, bu yıl içerisinde burayı işletmeye almak.”
ÜÇÜNCÜ FSRU TERMİNALİ
Projelerin devam etmesinin yanı sıra depolara gaz basmaya devam ettiklerini dile getiren Bakan Dönmez, “Tuz Gölü’ndeki deponun tamamını, Silivri deposunun da yüzde 82’sini doldurduk. Eylül ayı sonuna kadar da kalan kısmı tamamlayacağız. Kışa girmeden tam dolu bir şekilde hazır olacağız” dedi. Dönmez, Türkiye’deki yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitelerine (FSRU) de değinerek, “Son yıllarda LNG terminallerimize iki adet de FSRU terminali eklemiştik. Onlar çalışır vaziyette. Bir üçüncüsü de Saros Körfezi’nde tamamlanmak üzere. Bu yıl içerisinde oradaki terminali de tamamlamış olacağız” bilgisini paylaştı.
BİTEN KONTRATLAR UZATILDI
Bakan Dönmez, katıldığı bir televizyon programında havaların soğumasının ardından depolanan doğalgazın yetip yetmeyeceği şeklindeki bir soruya şu cevabı verdi: “Geçen sene biten kontratlarımız vardı. Bu kontratlarımızın süresini tekrar uzattık. Yeni kontratlar yaptık. Çünkü Türkiye’de talep de arttı. Pandemi öncesi 50 milyar metreküp civarında doğalgaz tüketirken, geçtiğimiz yıl bu rakam 60 milyar metreküpe çıktı. Dolayısıyla bu kadarlık bir miktarı bizim kontrata bağlamamız lazım. Tedarikçiler, sevkiyat planlarına ve kontratlara uyduğunda inşallah böyle bir sorun olmayacak.”
AVRUPA’DA DOLULUK ORANI YÜZDE 66
Enerji, küresel gündemdeki ağırlığını artırırken AB ile Rusya arasındaki doğalgaz krizi yeni bir boyut kazandı. Rus devlet enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım 1 hattının türbinlerinden birinin daha bakım için durdurulacağını, hat üzerinden pompalanan gaz hacminin 27 Temmuz itibarı ile 33 milyon metreküpe düşeceğini ve bu hacmin hat kapasitesinin yüzde 20’sini oluşturduğunu açıkladı. AB ise krizi yönetmeye çalışıyor. Avrupa’nın doğalgaz depolarının şu andaki doluluk oranı yüzde 66 civarında. Bunun 1 Kasım’a kadar yüzde 80’e çıkarılması hedefleniyor. AB üyesi ülkelerin yıllık toplam doğalgaz tüketimi 400 milyar metreküp, toplam depolama kapasitesi ise 100 milyar metreküp seviyesinde. AB ülkeleri, 26 Temmuz’da, gelecek yıl mart ayının sonuna kadar gaz tüketimini gönüllü olarak yüzde 15 oranında azaltma konusunda da anlaşmaya vardı.
01 Ağustos 2022 Pazartesi
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba