HABER: CEYHUN KUBURLU
Türkiye, turizmi çeşitlendirmek ve farklı spor dallarını öne çıkarmak için son yıllarda büyük mücadele veriyor. Golften atletizme kadar birçok farklı spor dalı için yapılan tesislerle turist sayısını artırmaya çalışıyor. Bu spor dallarından biri de dağcılık. Kendine özgü disiplinleri olan dağcılık sporunu yapmak için Türkiye’ye her yıl binlerce turist geliyor. 50 bine yakın lisanslı dağcının bulunduğu Türkiye, doğa şartları ve yeni tesislerle de bu spor dalı için öne çıkıyor. Yetkililer, “Türkiye doğal yapısı ve genç nüfusu ile dağcılık sporunda adeta merkez olmak üzere” yorumunu yapıyor.
TESİSLER DE UYGUN, FİYATLAR DA...
Verilere göre, Türkiye’de 7 bini aktif sporcu olmak üzere 50 bine yakın lisanslı dağcı bulunuyor. Bu sporcuların yüzde 70’i erkek, yüzde 30’u ise kadın dağcılardan oluşuyor. Uludağ, Hasandağı, Erciyes, Büyük Demirkazık, Medetsiz, Verçenik, Kaçkar, Ağrı, Süphan ve Cilo dağları başta olmak üzere ülkenin pek çok bölgesinde dağcılık yapılabiliyor. Türkiye’ye dağcılık sporu için gelen turist sayısının her geçen gün arttığını anlatan yetkililer, şu bilgiyi veriyorlar: “Hem doğal güzelliği hem de dağcılık için elverişli şartlar Türkiye’yi bu alanda öne çıkarıyor. Dağcılıkta ilk sıralarda yer alan Japonya, ABD ve İsviçre’yi Türkiye izliyor. Yeni tesisler de Türkiye’nin tercih edilmesinde önemli rol oynuyor. Turistler sadece dağcılık sporu için değil, aynı zamanda dinlenmek için de Türkiye’yi tercih ediyor.
Üstelik fiyatlar da diğer ülkelere göre daha uygun.”
HANGİ MALZEMELER GEREKLİ
Dağcılık sporuna küçük yaşlardan itibaren başlanması gerektiğine dikkat çeken yetkililer, “Maliyetli bir spor dalı olduğu için süreklilik gösterilemiyor. Ancak son dönemlerde aktif dağcılık sporu yapanların sayısının arttığı gözleniyor” diyor. Dağcılık yaparken uyku tulumu, çadır, ayakkabı, çanta, mat, emniyet kemeri, alın feneri, dış katman giysisi, eldiven, kask, baton ile yiyecek hazırlamak için ocak ve pişirme seti dahil çeşitli malzemelere ihtiyaç duyuluyor.
KÖYLERİNE TURİST ÇEKMEK İÇİN SOSYAL TESİS YAPTILAR
Iğdır’ın Tuzluca ilçesine bağlı Akoluk köyü sakinleri, Tekelti Dağı’nın eteklerindeki köylerine turist çekebilmek için dağ evi ve sosyal tesis yaptı. İçinde mutfak, cami, dinlenme ve sosyal faaliyet alanları gibi bölümleri barındıran tesisin açılışı, dağcılar ve yöre sakinlerinin katılımıyla yapılarak hizmete sunuldu.
KULÜP ÜYELİĞİ DAHA AVANTAJLI
FİYATLARDA MEVSİM ETKİLİ
Dağcılık sporuna başlangıç için yürüyüş botlarının fiyatları 300-1000 lira, çanta fiyatları 300-700 lira arasında değişiyor. Çadır, uyku tulumu ve matların fiyatları da yaz veya kış şartlarına göre 750 liradan başlayıp 5 bin liraya kadar çıkabiliyor. Emniyet kemeri, kask ve alın fenerinin fiyatları ise 500 lira ile 2 bin lira arasında farklılık gösteriyor. Dış katman giysisi, eldiven ve batonların fiyatları 400 liradan başlayarak bin 600 liraya kadar yükselebiliyor. Ocak ve pişirme setleri 70 lira ile 500 lira arasında değişiyor.