Çarşamba, 06 Kasım, 2024
Avrupa Birliği’nin (AB) çelik ürünlerinde 2018’de uygulamaya başladığı korunma önlemlerine karşı Türkiye’nin Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) başlattığı davada karar verildi. Uyuşmazlığa bakan DTÖ Paneli’nin Türkiye’yi haklı bulduğu duyuruldu. DTÖ Paneli, Türkiye’nin tezlerini destekledi ve AB’nin uyguladığı önlemlerin uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğuna hükmetti.
29 Nisan 2022’de tüm DTÖ üyeleriyle paylaşılan Panel Raporu’nda, AB’nin, önlemlerini ‘Korunma Önlemleri Anlaşması’na uyumlu hale getirmesi gerektiği de karara bağlandı.
TEMYİZE GİTMEDİLER
Ticaret Bakanlığı tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada ise DTÖ Paneli’nin Türkiye’nin tezlerini desteklediği ve AB’nin uyguladığı önlemlerin uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğuna hükmettiği ifade edildi. Açıklamada, AB tarafından itiraz görmeyen ve temyiz edilmeyen Panel Raporu’nun önümüzdeki günlerde DTÖ’de Anlaşmazlıkların Halli Organı’nda kabul edileceği belirtildi.
İÇTİHAT OLUŞTU
Açıklamada, dava sonucunun Türkiye açısından önemli bir başarı olduğunun altı çizilirken, şu ifadelere yer verildi: “Bu karar sonrası Türkiye, korumacı ve uluslararası kurallara aykırı uygulamaların arttığı bir dönemde, kurucu üyesi olduğu DTÖ’nün mekanizmaları içinde kalarak haklılığını ortaya koymuş ve bir içtihat oluşmasına katkıda bulunmuştur. AB tarafından itiraz görmeyen ve temyiz edilmeyen Panel Raporu, önümüzdeki günlerde DTÖ’de Anlaşmazlıkların Halli Organı’nda kabul edilecektir. Kabul edilen rapor, AB açısından kesin ve bağlayıcı olacak olup, önlemden etkilenen başta Türkiye olmak üzere birçok çelik ihracatçısı ülke, kararın eksiksiz uygulanması ile AB pazarındaki kayıplarını telafi etmeye başlayabilecektir.”
KARARIN UYGULANMASI
Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasında, Türkiye’nin DTÖ Panel kararının eksiksiz uygulanması yönünde gerekli takibi yapacağının altı çizilerek, şöyle denildi: “Dava sonucu, üye ülkelerin, DTÖ anlaşmalarını tam olarak uygulamaması, önlem alırken salt ve keyfi korumacı amaçlarla hareket etmesi ve anlaşmaların esneklik içeren hükümlerini amacı dışında kullanmasının engellenmesi açısından önemli mesajlar içermektedir. Bundan sonraki aşamada, Panel kararının eksiksiz uygulanması yönünde DTÖ nezdinde ve AB ile ikili ilişkilerimiz çerçevesinde gerekli takip yapılacaktır. Kararın AB’nin önlemlerini gözden geçireceği temmuz ayından önce çıkmış olması da bu anlamda önemlidir. AB’nin bu karar sonrasında mevcut önlemlerini uyumlaştırması gerekmektedir.”
TÜRK ÜRETİCİLER: AB ISRAR EDERSE KARŞI TEDBİR GELİR
Kararı değerlendiren Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, “DTÖ’nün kararı, AB’nin koruma tedbiri uygulamasının haksız ve hukuksuz olduğunu net bir şekilde gösterdi” dedi. Yayan, DTÖ’nün kararı sonrasında, AB’nin önlemde ısrar etmesi halinde, Türkiye’nin karşı tedbir uygulayacağını da dile getirdi. Yayan, AB Komisyonu’ndan, Avrupa Çelik Üreticileri Birliği’nin (EUROFER) ve bazı AB’li çelik üreticilerinin haksız taleplerinin peşine takılarak yaptığı hatalı uygulamayı süratle gözden geçirip, Türkiye ile yeniden, STA ve Gümrük Birliği Anlaşması hükümlerini de dikkate alan serbest ve adil ticaret şartlarını oluşturmasını beklediklerini de söyledi.
AB VE DTÖ’YE GİDEN SÜREÇ
Avrupa Komisyonu tarafından 26 Mart 2018’de 28 ürün grubunda yer alan çelik ithalatına karşı başlatılan korunma önlemi soruşturması kapsamında, 18 Temmuz 2018’de açıklanan ön karara göre, 23 ürün grubunda 19 Temmuz 2018’den itibaren ve 200 gün süre geçerli olmak üzere global tarife kotası ve kota aşımı sonrasında yüzde 25 ilave vergi şeklinde geçici önleme hükmedilmişti.
2 Şubat 2019 itibarıyla da 25 kategoride ülke bazlı, 1 kategoride global tarife kotası şeklinde uygulanmak üzere nihai önlem yürürlüğe konulmuştu. Türkiye, bu kapsamda 17 kategoride nihai önleme tabi tutulmuştu. AB tarafından yürütülen ve 1 Ekim 2019 itibarıyla tamamlanan gözden geçirme soruşturması neticesinde getirilen ilave kısıtlamalar ise Türkiye’nin ihracatını daha da olumsuz etkilemeye yönelik tedbirleri içeriyordu. Söz konusu önlemin Türkiye’ye yönelik olumsuz etkilerinin azaltılması için AB’nin önlemi revize etmesi yönünde Türkiye tarafından AB nezdinde gerçekleştirilen ikili girişimler neticesinde, DTÖ nezdinde Türkiye’nin haklarının korunması için gerekli ilave adımların atılması kararlaştırılmıştı.
Bu çerçevede 16 Mart 2020 itibarıyla söz konusu korunma önlemleri ile ilgili olarak Türkiye, AB’yi DTÖ’de danışmalara davet etmiş, böylece AB’nin çelik ürünleri ithalatına uyguladığı korunma önlemi için DTÖ’de dava süreci başlatılmıştı.
16 Mayıs 2022 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı