Cuma, 22 Kasım, 2024
Batarya, yeni nesil araçlar, cam sanayi ve alev geciktirici alanında kullanılan antimon için Türkiye’de yatırımlar gün geçtikçe artıyor.
HABER: BARIŞ CABACI
Stratejik bir yer altı zenginliği olarak öne çıkan antimon; yenilenebilir enerji, savunma sanayi ve yeni nesil araçlar için kritik önem taşıyor. Doğada nadir bulunan antimonun üretiminde önemli bir paya sahip olan Çin, ulusal çıkarlarını ve güvenliğini korumak amacıyla 15 Eylül’den itibaren bu elementin ihracatında kısıtlamaya gideceğini açıkladı. Antimon rezervleri 1.2 milyon ton olan ve 83 bin tonluk küresel üretimin yüzde 48’ini gerçekleştiren Çin’in bu kararı, antimon fiyatlarında artışa yol açtı.
99 BİN TON REZERV
Türkiye, Bolivya, Tacikistan, Myanmar, Kanada, Güney Afrika, Rusya, Hindistan ve Meksika da antimon rezervleri ve üretimiyle dikkat çekiyor. Türkiye’nin antimon rezervlerinin 99 bin tonun üzerinde olduğu biliniyor; bu da dünya rezervinin neredeyse yüzde 7’sine denk geliyor. Türkiye’de antimon rezervleri; Balıkesir, Hatay, İzmir, Kütahya, Manisa, Niğde ve Tokat’ta bulunuyor. Bu illerdeki rezervlerden yıllık 6 bin ton antimon üretiliyor. Dünya genelinde antimon talebinin yükselmesiyle birlikte Türkiye’nin bu alandaki stratejik önemi de giderek artıyor. Türkiye, bir yandan antimon üretim kapasitesini artırmak için çeşitli yatırımlar yapmayı sürdürürken, bir yandan da antimon madenciliğine yönelik yatırım fırsatlarını değerlendirerek, yeni projeleri hayata geçiriyor.
16.8 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
2022 yılında Türkiye, 16.8 milyon dolarlık antimon cevheri ihraç ederek, dünya genelinde 6. büyük ihracatçı konumuna yükseldi. Türkiye’nin antimon ihracatında en büyük pazarları İtalya (12.8 milyon dolar) ve Avusturya (3.92 milyon dolar) oldu. Aynı dönemde Türkiye’nin antimon ithalatı ise 238 bin dolara ulaştı. İtalya, Rusya ve İsveç’e yapılan ihracatta hızlı bir büyüme gözlendi. Türkiye, antimon cevheri ihracatı ve ithalatındaki bu büyüme ile global pazarda dikkat çekiyor. Türkiye’den bu elementi ithal eden ülkeler ise sırasıyla şöyle: İtalya, Avusturya, Belçika, Fransa, İsviçre, İran, Cezayir ve Türkmenistan.
EN FAZLA ANTİMON İTHAL EDEN ÜLKELER
Dünyada ithalat tarafından bakıldığında 2022’de en büyük antimon ithalatçıları 102 milyon dolarla Fransa, 74 milyon dolarla ABD, 67 milyon dolarla Belçika oldu. 2023’te en çok ithalatını artıran ülkeler ise Japonya, Ekvador, Güney Kore ve İspanya.
Türkiye’nin küresel antimon rezervinden aldığı pay: %7
Antimon fiyatı: 22 bin $/Ton
Türkiye’de yıllık üretim: 6 bin ton
KULLANIM ALANLARI
Alev geciktiriciler: En yaygın olarak plastikler, tekstil ürünleri ve elektroniklerde yangına karşı dayanıklılık sağlamak amacıyla alev geciktirici malzemelerde kullanılır.
Metalurji: Kurşun ve kalay alaşımlarının sertleştirilmesi ve güçlendirilmesi için kullanılır.
Batarya: Antimon, özellikle kurşun-asit pillerde kullanılarak pil ömrünü ve performansını artırır.
Cam ve seramik: Cam üretiminde saydamlık sağlamak için antimon oksit kullanılır.
Yarı iletkenler: Elektronik devrelerde yarı iletken olarak kullanımı da önemli.
Fotovoltaik ekipmanlar: Güneş enerjisi panelleri ve diğer fotovoltaik cihazlarda önemli bir bileşen.
FİYATI İKİYE KATLANDI
Antimon fiyatları, Çin’in ihracatı engellemesi ve alıcıların stoklamaya yönelmesiyle rekor seviyeye geldi. Yılbaşından bu yana neredeyse ikiye katlanan antimon fiyatları, ton başına 22 bin doların üzerine çıkıp, tüm zamanların en yüksek seviyelerinden işlem görüyor. CRU danışmanlık şirketinden Chetan Soni, fiyatların zaten çok yüksek olduğunu hatırlatıp, Çin’in hamlesiyle daha da yukarıya gidip 30 bin dolara ulaşabileceğini söylüyor. Londra’daki Hallgarten & Company’nin Müdürü ve Madencilik Stratejisti Christopher Ecclestone da “Açılacak yeni bir arz hattı yok” deyip, fiyatların bu yıl kolayca 30 bin doların üzerine çıkabileceğini ifade ediyor.
26 Ağustos 2024 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe