tatil-sepeti

Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde, Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı üyeliğinde 10 yılını dolduranlara onur madalyası verildi.

Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı tarafından bu yıl 20’nci kez düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi, 44 ülkeden 200 devlet adamı, akademisyen, işadamı ve din adamının katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Zirve, ‘İnsanlık Bir Yol Ayrımında’ başlığı altında toplandı.

KORUMACILIK ARTIYOR

Zirvenin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,küresel ekonominin yavaş yavaş toparlandığını ancakbu toparlanmanın hızının hâlâ son derece yavaş olduğunu ifade etti. Şimşek, dünyada korumacılık tedbirlerinin artış gösterdiğine dikkat çekerek, özellikle Avrupa Birliği (AB) ile her iki tarafı da tatmin edici bir ilişki istediklerini vurguladı.

Bunun için AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gerektiğini ifade eden Şimşek, “Bütün bunlar sayesinde Türkiye-AB ticaret hacmi 150 milyar dolardan 300 milyar dolara çıkarılabilir.AB Komisyonu daha önce bu süreci oybirliği ile onaylamıştı. Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesi tarihinin belirlenmesi de söz konusu idi. Birbirimizle anlaşma sağlamalıyız, diyalog kurmalıyız” diye konuştu.

AVRASYA’NIN STRATEJİK ÖNEMİ HİÇ DEĞİŞMEDİ

İstanbul Ticaret Odası Başkanı (İTO) İbrahim Çağlar, küresel ölçekte daha adil ancak ticaretin serbestliğine ve bireysel zenginliğe de sahip çıkan yeni bir ekonomik düzeni birlikte tesis etmeleri gerektiğini söyledi.

Çağlar, Avrasya’nın stratejik öneminin değişmediğini, bu coğrafyanın nüfus, enerji kaynakları ve küresel ticaret noktalarında dünya siyaseti ve ekonomisi açısından stratejik bir yer tuttuğunu anlattı.

Çağlar, şunları söyledi: “Dünya nüfusunun yüzde 75’i burada. Petrol ve doğalgazın dörtte üçü Avrasya topraklarından çıkıyor. Dünyada iktisadi gelirin yarıdan fazlası bu coğrafyada üretiliyor. Bu nedenle, insanlığın yol ayrımı, Avrasya’daki toplumsal, politik ve ekonomik gerçeklikle doğrudan bağlantılı.”

Çağlar, Avrasya’daki ülkelerin bölgesel ekonomik bütünleşme yolunda sağlam adımlar atması gerektiğini belirterek, “Yatırım ortaklığı, kentleşme ve altyapı işleri, finansal ilişkiler, lojistik ve sanayi üretiminde çok taraflı ve bölgesel entegrasyonlar düzeyinde kurumsallaşmaya gidilmeli” dedi.

İSTİKRARA İŞBİRLİĞİ İLE ULAŞILIR

Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı Başkanı Akkan Suver, “Zirvelerimiz dünyada prestijli bir etkinlik olarak görülüyor” dedi. Suver, “Bu zirveler vakfımızın başlangıç ve var oluş hedefidir. Bu hedef, Büyük Atatürk’ün Kafkaslar, Orta Asya, Ortadoğu ve Balkan politikalarında barış, istikrar ve refahı farklılıklarla birlikte işbirliği yaparak ulaşmaya hedefleyen paylaşımcı, yüksek düşüncelerin hayata geçirilme çalışmalarıdır” diye konuştu.

TÜRKİYE, MÜLTECİLERE YARDIMDA ÖRNEK OLDU

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, dünyanın kriz ortamından geçtiğini belirterek, ortak gelecek açısından çözümlerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvanic ise “Türkiye ekonomik açıdan bizim için çok önemli. Bize pek çok fırsat sunuyor” dedi. Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nassir Abdulaziz Al-Nasser de Türkiye’nin mültecilere yönelik yardımlarının olumlu bir örnek olduğunu anlattı.

14 Nisan 2017 Cuma

Etiketler : Gündem