Cumartesi, 23 Kasım, 2024
DOĞAN ERDOĞAN / FRANKFURT
Dünyanın yayıncılık endüstrisindeki en önemli etkinliği olarak kabul edilen Frankfurt Kitap Fuarı, Almanya’nın Frankfurt kentinde, 19-23 Ekim tarihlerinde kapılarını açtı. Bu yıl 74’üncü kez kitapseverleri ağırlayan fuarda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Ticaret Odası işbirliğinde organizasyonu yapılan Türkiye bölümünde 15 yayınevi yer aldı.
Fuarın açılışına katılan İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün ve Meclis Üyeleri, Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer ile birlikte katılımcı firmaları ziyaret etti.
85 ÜLKE, 4 BİN STAND
85 ülkeden 4 bin standın kurulduğu Frankfurt Kitap Fuarı’nın bu yılki teması ‘Dünyaları Birleştiren Kelimeler’ olarak belirlendi. Fuar, roman ve çocuk kitaplarından bilimsel veri tabanlarına kadar her türden yayın ve içerik için en önemli uluslararası ticaret fuarı olma özelliğine sahip. Ayrıca, uluslararası hak ve lisans ticaretinin de merkezi konumunda. Frankfurt Kitap Fuarı’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Ticaret Odası stant alanlarına ek olarak bir Etkinlik Alanı da oluşturuldu. Türk yayıncılar bu alanda fuara katılan diğer firmalarla birebir toplantı yapma fırsatı buldu.
KİTAP BAŞKENTİ İSTANBUL
Fuarın açılışına katılan İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, Türkiye’den yayınevlerini Frankfurt ve Londra Kitap Fuarları’nın yanı sıra Bakü, Paris, Pekin, Selanik, Seul ve Tiflis’teki fuarlara da taşıdıklarını söyledi. Uluslararası kitap ticaretinin yapıldığı bu fuarlarda çok başarılı bir yıl geçirdiklerini vurgulayan Kuralay, Türkiye’nin Bakü ve Tiflis kitap fuarlarında ‘Onur Konuğu’ olduğunu belirtti. İsrafil Kuralay, kültür ekonomisinin ekonomideki payının her gün arttığına dikkat çekerek, İstanbul’un dünyanın fikir ve kitap başkentlerinden biri olduğunu kaydetti.
YAYINCILIĞIN KUTUP YILDIZI
Kitap fuarlarını, gelişen ve dönüşen yayıncılık sektörünün kutup yıldızı olarak nitelendiren İsrafil Kuralay, “Bizler de burada yenilikleri görüyor, uluslararası köprüler inşa ediyoruz. Frankfurt Kitap Fuarı’nda kitabın teknolojiyle birlikte değişen serüvenine şahitlik ediyoruz. Basılı ve elektronik ortamdaki kitap yayıncılığının geleceği, alanında dünyanın en büyüğü olan Frankfurt Kitap Fuarı’nda şekilleniyor” dedi.
GENÇ VE DİNAMİK PAZAR
Fuarda, Türk yayıncılık sektörünün kapılarını dünyaya açtıklarının altını çizen İTO Başkan Yardımcısı Kuralay, şunları söyledi: “Türkiye’de genç ve dinamik bir kitap pazarı var. Ayrıca çeviri kitaplarla da kültürlerarası iletişim için önemli bir zeminiz. İşte bu imkanları taşıyan Türk yayıncılık sektörünün sesini biz buradan dünyaya duyuruyor, yayıncılığımızın gücünü gösteriyoruz. Frankfurt Kitap Fuarı’nda küresel yayıncılığın yarınlarına uzanıyoruz. Başarı hikayelerinin sayfalarını birlikte açıyoruz.”
DEĞİŞEN ALIŞKANLIKLAR
Kuralay, salgın dolayısıyla sektörde ciddi değişimler yaşandığına dikkat çekerek, şöyle devam etti: “İnsanların kitap ve kültür alanında tüketim alışkanlıkları değişti. Biz bunu dikkate alarak, e-kitaptan e-ticarete bütün yenilikleri okurlara ulaştırmalıyız. Böylece sadece yurt içindeki okurları değil, yurt dışındaki okurları da hedeflememiz gerekiyor. Frankfurt Kitap Fuarı da bu açıdan önemli bir platformdur. Bireysel katılımlarla birlikte 40 Türk yayınevi, bu fuar aracılığıyla dünyanın okuruyla buluşuyor.”
Fuarda, İTO’nun yayınladığı ‘İstanbul Mutfağında Ahenk ve Lezzet’ kitabı da ziyaretçilere tanıtıldı.
FUARA KATILAN YAYINEVLERİ
Fuara, Türkiye’den katılan firma ve kurumlar şunlar: ABM Yayınevi, Destek Yapım, Erkam Yayın, Hiperlink Eğitim, Informascope Bilişim, İz Yayıncılık, Metamorfoz Yayıncılık, Multibem, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Nemesis Yayıncılık, Sev Yayıncılık, Timaş Yayınları, Tudem Eğitim Hizmetleri, Yedipınar Basım Yayın, Yumurcak Yayınları.
İLK 10’DAYIZ
Türkiye’nin kitap üretimi ve sektörün büyüklüğü bakımından Uluslararası Yayıncılar Birliği içinde dünyada ilk 10’da yer aldığını hatırlatan İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, şöyle konuştu: “Türkiye’nin 20 yılda kat ettiği mesafeyi sadece şu rakamlar bile ortaya koyuyor. 2000’de ISBN numarası verilen kitap sayısı 9 bin iken, bu rakam 2021’de 10 kattan fazla artarak 87 binin üzerine çıktı. Yine 2010’da bandrol sayısı 215 milyon iken, 2021’de 440 milyon sınırına dayandı.”
24 Ekim 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi