İran heyeti, iki ülke arasında özellikle tekstil, petro-kimya, makina, otomotiv parça üretimi ve madencilik alanlarında birlikte çalışma potansiyelinin yüksek olduğunu kaydetti.
ŞEREF KILIÇLI
Tarihi İpek Yolu sayesinde eski çağlardan bugüne Avrupa ve Asya ticareti bağlamında stratejik bir geçiş sahası olan İran, sınırları içerisinde petrol ve doğalgazın keşfedilmesiyle birlikte dünya ticaretinde çok daha önemli bir konuma geldi. Venezuela ve Suudi Arabistan’ın ardından dünyanın üçüncü büyük petrol rezervine sahip İran, doğalgaz rezervleri açısından ise Rusya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Petrol ve doğalgaz rezervleri haricinde demir, uranyum, lityum, kurşun, krom, manganez, kömür, sülfür ve altın gibi madenler bakımından da zengin olan İran, dünyanın en büyük çinko, ikinci büyük bakır rezervine sahip. İran, 366 milyar dolarlık milli geliri ve 90 milyona yaklaşan nüfusuyla büyük bir tüketici pazarını da temsil ediyor.
2023’TEKİ TİCARET
Türkiye, 2023 yılında İran’a 3.31 milyar dolar değerinde mal ihracatı yaparken, ithalatı ise 2.18 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin ihracatında önde gelen ürünler arasında makinalar ve parçaları, plastik, kimyasal ürünler, tarım ürünleri ve metal cevherleri yer aldı. İthalatta ise doğalgaz, metal ve tarım ürünleri başı çekiyor. Türkiye ile İran, yaklaşık 5.5 milyar dolarlık dış ticaret hacmini 30 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyor. Nitekim ocak ayında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Ankara’daki görüşmesinde 30 milyar dolarlık ticaret hedefindeki kararlılık da vurgulandı. Türkiye ile İran arasında 2012’de yaklaşık 22 milyar dolara ulaşan ticaret hacmi, sonraki yıllarda İran’a uygulanan yaptırımlar ve salgın nedeniyle geriledi.
İTO’YA ZİYARET
Önümüzdeki dönemde iki komşu ülkenin ticaret odaları arasındaki işbirliğinin artmasının da hedefe önemli katkılar sağlaması bekleniyor. Bu kapsamda; Tahran Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odası Genel Sekreteri Dr. Bahman Eshghi, İran’ın İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Mousa Vahidi ve beraberlerindeki heyet, İstanbul Ticaret Odası’nı ziyaret etti. İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu’nun başkanlığında yapılan toplantıda, dış ticaretteki işbirliğinin daha fazla geliştirilmesi için yapılabilecek projeler değerlendirildi. Toplantıya, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay, Rektör Prof. Dr. Abdulhamit Avşar ve İTO Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Tokel de katıldı.
ÖNCELİKLİ SEKTÖRLER
İran heyeti ile gerçekleştirilen toplantıda, ticaretin geliştirilmesi için uygulanabilecek projelerin yanı sıra üniversiteler arasındaki işbirliği imkanları da gündeme getirilen konular arasında yer aldı. Tahran Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odası’nın da üniversitesinin olduğu belirtildi. İran heyeti, iki ülke arasında özellikle tekstil, petro-kimya, makina, otomotiv parça üretimi ve madencilik alanlarında birlikte çalışma potansiyelinin yüksek olduğunu kaydetti. Ticareti daha yüksek noktalara taşımanın hem devletlerin hem iş insanlarının ortak talebi olduğunu belirten İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, gerekli çalışmaların yapılacağını söyledi.