Çarşamba, 27 Kasım, 2024
Türkiye, son dönemde sağlıktan uzay çalışmalarına, insansız hava araçlarından (İHA-SİHA) elektrikli ve sürücüsüz yerli otomobile kadar birçok teknolojik üründe önemli adımlar attı. Bu sayede yüksek teknoloji gerektiren projeleri birer birer hayata geçiren Türkiye, yeni birçok projeyi de yakın gelecekte vitrine çıkarmaya hazırlanıyor.
MUHAREBEDE DEVRİM
Türkiye’de üretilen insansız hava araçları bölgede ve dünyada oluşan askeri dengeleri değiştiriyor. İHA ve SİHA’lar, sahadaki dengeleri bu teknolojileri kullanan güçler lehine çevirirken, harp tarihinde de yeni bir sayfa açmış oldu. Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Türk İHA-SİHA’larının başarısını şöyle özetledi: “Dünya muharebe tarihinde devrim yapacağını öngördüğümüz Bayraktar TB2 SİHA’lar, filolar halinde uçarak muharebe doktrinlerini değiştiriyor. Dünyada SİHA’lar ile ilk savaş, Türk orduları tarafından kazanıldı. Şimdi daha ileri gidiyoruz. Kısa pistli gemilerden, uçak gemilerinden kalkıp inebilen SİHA’lar ve insansız savaş uçakları muharebe alanında devrim oluşturacak.”
HAVA GÜÇLENDİ
Türkiye’de savunma sanayinde önemli gelişmelerden biri de Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından Milli Muharip Savaş Uçağı konusunda yaşanıyor. Türkiye’nin hava gücüne büyük katkı yapacak uçağın 2023’te hangardan çıkması, 2025-2026’da ilk uçuşunun yapılması ve 2028 yılından sonra da envantere katılması bekleniyor.
YILSONU TESLİMAT
2014 yılından bu yana TSK’ya hizmet veren ATAK helikopterleri ise aynı zamanda Pakistan ve Filipinler ordusunda faal olarak kullanılıyor ve başka ülkelerden de talep görüyor. Türkiye sadece havada değil, denizde de geliştirdiği teknolojilerle dünyanın dikkatini çekmeye devam ediyor. Türkiye’nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu, ilk teknik seyrine çıkmaya hazırlanıyor. Çeşitli kara, hava, deniz araçlarıyla seyir testleri yapılacak TCG Anadolu’nun bu yılın sonunda teslimatı hedefleniyor.
AVRUPA’NIN İLK ELEKTRİKLİ SUV’U
Türkiye, Türkiye Otomobili Girişim Grubu (Togg) ile kendi otomobili üretme konusunda büyük mesafe kat etti. Elektrikli, bağlantılı ve yeni nesil Togg, Gemlik’te 1.2 milyon metrekare alana kurulu fabrikada üretilecek. 2022’nin son çeyreğinde banttan indiğinde Avrupa’nın doğuştan elektrikli ilk SUV’u unvanını alacak Togg, aynı zamanda 3’üncü seviyeye hazır otonom (sürücüsüz) bir araç olacak.
SOLUNUM CİHAZLARI
Türkiye, Covid-19 salgının başlamasının ardından hastalığın sebep olduğu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için teknolojiler geliştirmeye devam etti. Sağlık Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde, Arçelik, ASELSAN, Baykar ve Biosys mühendislerinin seferberliğiyle geliştirilen Biyovent Yoğun Bakım Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı, Covid-19 salgının ilk aylarında çok sık yaşanan solunum cihazı sorununa çözüm oldu. Cihaz, ayrıca sadece Türkiye’de değil, dünyanın farklı bölgelerine ihraç edilerek Covid-19 hastalarına şifa oldu.
50’DEN FAZLA YATIRIM
Türkiye’de 2020’de en çok yatırım alan sektör oyun sektörü olurken, 2021 yılında da Türk oyun sektöründe toplam 50’nin üstünde yatırım gerçekleşti. 2021’in en büyük yatırımlarından biri de 155 milyon dolar ile Dream Games’in aldığı yatırım oldu. Google Play’de 158 bin 96 oyun yayıncısı arasında 2 bin 636’dan fazla Türk yayıncı, Google Play’de 424 bin 964 oyun arasında Türk yayıncıların sunduğu 8 bin 890’dan fazla oyun bulunuyor. Türk yayıncıların ürettiği oyunlar, özellikle ABD’de en çok indirilen oyunlar arasında yer alıyor.
14 Mart 2022 Pazartesi
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba