tatil-sepeti
tatil-sepeti

Türk savunma sanayi 2019’da da hız kesmedi

Giriş: 08.01.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35



Yurtiçinde ve dışında güvenlik operasyonları ve sınır ötesi harekatlar gerçekleştiren güvenlik güçlerinin en önemli destekçisi Türk savunma sanayi ekosistemini oluşturan kurum ve kuruluşlar oldu. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı şirketleri, TÜBİTAK SAGE, özel sektör şirketleri, KOBİ’ler ve üniversitelerin birlikte yürüttüğü çalışmalarla hem mevcut ürün ve ekipmanların sürekliliği, bakım ve idamesi sağlandı hem de yeni teknolojiler güvenlik güçlerine sunuldu.

YENİ İHA’LAR UÇTU

Hava platformları alanında yüksek irtifa uzun havada kalış sınıfında Türkiye’yi dünyadaki 4 ülkeden biri arasına sokan Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) ilk uçuşunu yaptı. 40 bin fit yüksekliğe kadar uzun süreli operasyonlar gerçekleştirebilecek Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı İHA Aksungur, ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Milli uydular üzerinden kontrol edilebilen ve görev menzili binlerce kilometreye ulaşan ilk Anka-S’ler teslim edildi. Sürü İHA Projesi başlatıldı. İHA’ların GPS olmayan ortamda da görev yapacağı KERKES-Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi Projesi hayata geçirildi. Yeni teslimatlarla Atak helikopteri sayısı 55’e, İHA sayısı 120’ye ulaştı.

HELİKOPTER PROJELERİ

Atak helikopterinin lazer ikaz alıcı ve diğer elektronik harp sistemleriyle donatılmış Faz-2 versiyonu ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi başlatıldı. Gökbey helikopterinin ilk sertifikasyon uçuşu yapıldı. Genel Maksat Helikopteri Programı kapsamında, toplamda 109 adet üretilecek T-70 helikopterinin ilki hangardan çıkarıldı. A400M Projesi kapsamında 8 ve 9’uncu uçakların teslimatı tamamlandı. Türk savunma sanayi, deniz platformları alanında aldığı sorumluluklar kapsamında 2019’a başarılar sığdırdı. MİLGEM’in 4’üncü gemisi TCG Kınalıada hizmete girdi ve 5’inci geminin inşasına başlandı. Türkiye’nin en büyük savaş gemisi olacak Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu denize indirildi. Test ve Eğitim Gemisi TCG Ufuk denizle buluştu. Yeni Tip Denizaltı Projesi’nin ilk denizaltısı Pirireis havuza çekildi, 5’inci denizaltı Seydialireis’in ilk kaynağı yapıldı. Güvenlik güçlerine 8 süratli devriye botu teslim edildi. Preveze Sınıfı Denizaltı Yarı Ömür Modernizasyonu Sözleşmesi SSB ile STM, ASELSAN, HAVELSAN, ASFAT İş Ortaklığı arasında imzalandı.

‘KARA’DA YENİ ARAÇLAR’

Silah Taşıyıcı Araçlar Projesi kapsamında ilk araçlar teslim edildi. Fırat M60T Modernizasyonu kapsamında 169 tankın modernizasyonu tamamlandı. Hafif sınıf insansız kara araçlarında prototipler geliştirildi. Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (ÖMTTZA) Projesi’nin sözleşmesi SSB ile FNSS arasında imzalandı. Yeni zırhlı kara aracı Vuran, envantere girdi. Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi Hisar-A’nın testleri tamamlandı, seri üretime hazır hale geldi. Korkut Hava Savunma Sistemi envantere girdi, 13 sistem teslim edildi. Sistemin deniz platformlarında kullanımı için Gökdeniz hazır hale getirildi. Türkiye’nin uzun menzil hava savunma sistemi ihtiyacını karşılamak için tedarik edilen ilk S-400 sistemi ülkeye geldi. İlk hava-hava füzesi, lazer silahı, elektromanyetik top Türkiye’nin ilk milli deniz füzesi Atmaca, milli gemi TCG Kınalıada’dan atıldı. İlk yerli ve milli hava-hava füzesinin üretilmesi amacıyla yürütülen Göktuğ Projesi kapsamında TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Bozdoğan görüş içi ve Gökdoğan görüş ötesi füzelerinin güdümlü atış testleri gerçekleştirildi. Ardışık delici harp başlıklı SOM-B2 füzesinin geliştirme, yer ve uçuş testleri tamamlandı. TÜBİTAK BİLGEM’in tasarlayıp geliştirdiği milli lazer silahı Armol kabul testlerini geçerek TSK envanterine girdi. Bombaları akıllı hale getiren güdüm kitleri HGK/KGK/LGK, yerli mühimmatlar MAM-C/MAM-L, UMTAS/LUMTAS teslimatına devam edildi. Hürkuş-C uçağından TÜBİTAK SAGE’nin geliştirdiği hafif ve düşük maliyetli Togan mühimmatı atıldı. ASELSAN Elektroman-yetik Top Sistemi Tufan ile yapılan atışta namlu çıkış enerjisi rekoru kırıldı. ‘20 mm Top Geliştirilmesi Projesi’ SSB ile TR Mekatronik Sistemler arasında imzalandı.

YENİ ELEKTRONİK SİSTEMLER

Milgem Savaş Sistemi Tedariki Projesi kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı ARMERKOM ile HAVELSAN’ın geliştirdiği Yeni Nesil Milli Savaş Yönetim Sistemi (Advent Savaş Yönetim Sistemi) ilk kez Kınalıada’ya entegre edildi. Radar Elektronik Destek (ED)/ Elektronik Taarruz (ET) Sistemleri Projesi kapsamında ilk ED sistemi envantere girdi. Türkiye’yi bu kabiliyetlere sahip sınırlı sayıda ülke arasına sokan Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar (ÇAFRAD) Sistemi’nin ilki teslim edildi. Muhabere Karıştırma ve Aldatma Simülatörü (MUKAS) Sistemi kullanıma sunuldu. Çeşitli tiplerde karıştırıcı, köreltici, İHA önleyicisistem ile telsiz teslimatları yapıldı.

İLK T70 MOTORU

T70 Genel Maksat Helikopteri için üretilen ilk T700-TEI-701D motoru teslim edildi. Türkiye’nin ilk Parçacık Radyasyonu Test Altyapısı ODTÜ-Saçılmalı Demet Hattı’nın kurulumu tamamlandı. ULAK Haberleşme AŞ tarafından ürünleştirilen Milat Yazılım Tanımlı Ağ Yönetim ve Analiz Sistemi’nin (MAYA) ilk satışı Türksat’a yapıldı. Ayrıca milli baz istasyonu ULAK, ilk kez GSM operatörleri tarafından kullanılmaya başlandı. SSB’nin kuruluşu SSTEK’in de iştiraki olan TRBOR AŞ’nin faaliyet göstereceği Bor
Karbür tesisinin temeli atıldı.

İSTANBUL’UN ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

İTO, 2019 Aralık dönemi enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre 2019 Aralık ayında İstanbul ücretliler geçinme indeksi, bir önceki aya göre yüzde 1.07, toptan fiyat hareketlerini yansıtan toptan eşya fiyatları indeksi ise yüzde 1.40 oranında arttı. Bu dönemde perakende fiyatlarda bir önceki aya göre; ev eşyası harcamalarında yüzde 1.74, gıda harcamalarında yüzde 1.55, kültür eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 1.08, konut harcamalarında yüzde 0.82, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 0.75 artış, giyim harcamalarında yüzde -0.44, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde -0.20 azalış görüldü. Diğer harcamalar grubunda fiyat değişimi izlenmedi. Aralık 2019’da toptan fiyatlarda bir önceki aya göre; gıda maddeleri grubunda yüzde 2.67, işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 1.53, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 0.93, yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 0.82, madenler grubunda yüzde 0.09 artış, kimyevi maddeler grubunda yüzde -1.61 azalış görüldü. Mensucat grubunda fiyat
hareketi görülmedi.

TEMERRÜT FAİZİ YÜZDE 15 OLDU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın(TCMB),mal ve hizmet tedarikinde geç ödemelerde uygulanacak temerrüt faiz oranı ve alacağın tahsili masrafları için talep edilebilecek asgari giderim tutarı belirlendi. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre, Türk Ticaret Kanunu uyarınca, mal ve hizmet tedarikinde alacaklıya yapılan geç ödemelere ilişkin temerrüt faiz oranının sözleşmede öngörülmediği veya ilgili hükümlerin geçersiz olduğu hallerde uygulanacak faiz oranı yıllık yüzde 15, alacağın tahsili masrafları için talep edilebilecek asgari giderim tutarı 260 lira oldu. Belirlenen bu oran ve tutar, 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak. Söz konusu temerrüt faiz oranı, geçen yıl yüzde 21.25 ve asgari giderim tutarı da 245 lira düzeyinde uygulanıyordu.

TARIMSAL ÜRETİMDE KREDİ FAİZİ DÜŞTÜ

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri, tarımsal üretime ilişkin finansman ihtiyacını uygun koşullarda karşılamayayönelik yüzde 25-75 oranında daha düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırabilecek. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, üreticiler, sözleşmeli üretim sayapanlar,tarımsal amaçlı kooperatif ve üretici birlikleri, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve yalnızca lisanslı depo yatırımı yapan kamu kurum vekuruluşları ile bunların iktisadi işletmeleri, 31 Aralık 2022’ye kadarbelirlenen indirim oranlarıyla kredi kullanabilecek. Karar, 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak.

KUZEY AFRİKA’YA İHRACAT 11 AYIN ZİRVESİNDE

Türkiye İstatistik Kurumu’nun ocak-kasım dönemi verilerine göre toplam ihracattan Kuzey Afrika ülkeleri yüzde 5.9 pay aldı. Kuzey Afrika ülkelerine 9 milyar 298 milyon dolarlık ihracat yapılırken, geçen ay bu bölgeye 1 milyar 14 milyon liralık dış satım gerçekleştirildi. Böylelikle 2019’da bu bölgeye ihracat ilk kez aylık 1 milyar doları aşmış oldu. Kasımda bu bölgeye toplam ihracatın yüzde 6.54’ü gerçekleştirilirken, bu oran yılın en yüksek rakamı olarak kayıtlara geçti.

DİJİTAL TÜRKİYE’Yİ 45 MİLYON KULLANIYOR

Dijital Türkiye Portalı’nın kullanıcı sayısı geçen yıl itibariyle 45 milyona ulaşırken, portalı1 milyarın üzerinde kişi ziyaret etti.Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’ne göre, 2008’de 5 bin 747 kez ziyaret edilen portal, bu yıl 1 milyarın üzerinde ziyaretçi trafiği sağladı. ‘e-Devlet’ uygulamasıyla portal hizmetlerinin mobil telefon üzerinden ulaşılabilirliği de sağlandı. Bu sayede vatandaşlar, kurum ve kuruluşun hizmetine cep telefonunu üzerinden erişim sağlayabilir hale geldi. Sadece 2019’da 465 milyondan fazla işlem mobil telefon üzerinden gerçekleşti.