HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul’da yerleşik Modüler Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş., elektrikli, çok amaçlı, dönüştürülebilir, internete bağlanarak otonom çalışabilen insansız iş makinası platformu ENOCH’u geliştirdi. Yüksek teknolojili, modüler yapılı bu yerli platform; otoyol dışı araçların, endüstriyel makinaların, inşaat ve tarım makinalarının yaptığı tüm işleri yapabiliyor. Araç, afet ve yangın gibi tehlikeli alanlara acil müdahalelerde insansız olarak kullanılabiliyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patentlenen buluş için ABD ve Avrupa Birliği patent başvuruları da yapıldı.
ENOCH, çeşitli modüllerin ve donanımların platforma eklenmesiyle 15-45 dakika aralığında farklı makinalara dönüşüyor. Eklenen modülleri tanıyıp, sistemi yapılacak işe göre otomatik olarak hazırlayan ENOCH, bu özellikleriyle; savunma, tarım, inşaat ve endüstri alanlarında kullanılıyor.
İKİ PATENT ALDI
Farklı sektörlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek tek bir iş makinası platformu olarak geliştirilen ve modülerlik ile platform yapısı dallarında iki patent alan ENOCH, savunma ve havacılık kümelenmesi SAHA İstanbul’un desteğiyle uluslararası pazarlara çıkacak. ENOCH’un prototipinin test çalışmaları başarıyla tamamlandı.
İstanbul Ticaret’in sorularını Modüler Makina’nın kurucusu makina mühendisi Mansuri Çaynak cevapladı.
MODÜLER MAKİNA
Modüler Makina nasıl kuruldu?
27 yıllık kurumsal çalışma hayatım boyunca ortak bir platform kullanarak, türü ve tipi değişen modüler makina üretme fikrine sahiptim. Kullanıcılar, kendi yürür platformlar üzerine, yapacakları işe uygun hazır donanımları ekleyerek ihtiyaç duydukları makinayı lego gibi oluşturabilmeliydi. Böylece ENOCH’u geliştirmek amacıyla yola çıktık. 2017 yılında Teknopark İstanbul konsept projemi kabul etti ve firmamız kurulmuş oldu.
AR-GE YAPIYORUZ
Modüler Makina ne üretiyor?
Komponent üreticisinden bağımsız elektrikli güç aktarımı ve kontrolü alanlarında Ar-Ge yapıyoruz. Elektrikli, modüler iş makinaları ve araçları tasarlayıp, geliştiriyoruz. Ayrıca makinaların seri üretimlerini ve satışlarını yapıyor, bakım ve servis hizmetlerini sunuyoruz.
OTONOM ÇALIŞABİLİYOR
ENOCH nasıl bir makina?
ENOCH; modüler yapısı ile arazi vinci, lastikli ekskavatör, bakım platformu, tünel delicisi, kazı, yükleme, kaldırma, nakliye ve beton makinası gibi çok çeşitli araca, insansız veya insanlı olarak dönüşebiliyor, otonom olarak çalışabiliyor. Endüstriyel, inşaat ve tarım makinalarının yapacağı tüm işlerde görev alabiliyor.
Afet ve yangın müdahalelerinde de insansız olarak kullanılabiliyor.
MALİYETLERİ DÜŞÜRÜYOR
Modüler yapının faydası nedir?
Makinaların üretilme, stoklanma ve sahip olma şeklini değiştirerek maliyetleri düşürüyor. Birçok aracın işini yapabilen bu platform, elektrik tahrikli olduğundan karbon salınımına yol açmıyor. Modüler yapısı sayesinde tipi ve güç sistemini de yapılandırıp değiştirebiliyor.
ACİL İNSANSIZ MÜDAHALE
Hedefleriniz neler?
Türkiye’de acil insansız müdahale ve kurtarma aracı olarak kullanılması için ilgili kurumlarla görüşmelerimiz sürüyor. Şimdiden Türkiye ve Avrupa’dan talep geliyor.
Tünel çalışmaları ve emisyon sınırı olan şehir şantiyeleri için özel amaçlı istekler alıyoruz. Bu şehirlerde yapılanmak ve potansiyel müşterilerle satış için görüşmelere başladık.
İHTİYAÇLARI AZALTIYOR
Kullanıcı ENOCH’a nasıl ulaşıyor?
ENOCH, fabrikada değil, yapılacak işe göre kullanıcıda veya satış kanallarında oluşturuluyor. Böylece elde bulundurma maliyetini önemli ölçüde düşürüyor. Satın alma, depolama alanı ihtiyaçlarını azaltıyor.
DÜNYADA İLK
“ENOCH, ‘Çeşitli Komponent ve Donanımlar İle Farklı İşler Yapabilen Makina Konfigürasyon Sistemi’ buluş başlığı ile Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patentlendi. ABD ve Avrupa Birliği için patent başvurularını yaptık. Böylece dünyada bir ilk olduğu da kanıtlandı.”
MÜKEMMELLİYET MÜHRÜ
“2019’da Avrupa Komisyonu’ndan Mükemmelliyet Mührü (Seal of Excellence), 2021’de İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’ndan (ISIF) ve Zagreb Uluslararası Fuarı’ndan (ARCA) altın madalya aldık.”
ENOCH’UN ÖZELLİKLERİ
* Kullanıcı ilgili modül ve donanımları ekleyerek onu farklı makina tiplerine dönüştürebiliyor.
* Kazı, yükleme, kaldırma, nakliye ve beton işleri gibi değişik görevleri yürütebiliyor.
* Farklı araç türlerine dönüşüm süresi 15-45 dakika arasında tamamlanıyor.
* Modül ve donanımlar hızlı bağlantılarla sabitlendiği için makinanın montajı oldukça kolay.
* Elektronik kontrol ünitesi, bağlı bileşenleri otomatik olarak tanıyor ve makinayı çalışmaya hazır doğru kuruluma getiriyor.
* Kabin takılarak insansız bir araçtan, insanlı bir araca dönüştürülebiliyor.
* Dizel motorlu jeneratör modülü eklenerek hibrit olarak çalışabiliyor.
* Elektrik bataryaları ve jeneratör modülü ile ihtiyaç olan yerlerde enerji kaynağı olarak kullanılabiliyor.
* Uzaktan kullanım sayesinde operatör, yangın ve deprem gibi riskli alanlara girmeden çalışabiliyor.
* Elektrikli güç aktarımı sayesinde her an ve sürekli çalışmaya hazır.
BUNLARA DÖNÜŞEBİLİYOR
* Uzaktan kumandalı acil müdahale aracı
* Savunma sanayinde mayın temizleyici
* Askeriyede personel taşıyıcı
* İnsansız yangın söndürme aracı
* Tünel inşaatlarında gazsız araç
* Tarım sektöründe traktör
* Arazi kamyonu ve robotu
* Kazıcı ve yükleyici iş aracı
* Lastikli ekskavatör
* Bakım platformu
* Beton makinası
* Arazi forklifti
* Mobil vinç
* Otonom taşıyıcı